collapse

Reklama

Autor Wątek: eWUŚ [1]  (Przeczytany 141672 razy)

Offline Monia

• Specjalista
  • Pomógł? 3
Odp: eWUŚ
« Odpowiedź #210 dnia: Listopada 30, 2012, 17:59:30 pm »
Dziękuję za podpowiedż i wybieram opcję(punkt nr 2),chciałam tylko dodać,że przyjmować będę tylko tych pacjentów,którzy w e-wuś mają zielone światło,inni niech mają nawet sto dokumentów potwierdzających ubezp. i niech podpisują sto oświadczeń a w e-wuś będą na czerwono sorry nie będą przyjęci dopóki osobiście tego nie uzupełnią w nfz, bo raport stat. weryfikuje system i co poodrzuca mi nieubezpieczonych,never.

Offline wojciech.re

• Ekspert
  • Pomógł? 54
  • Warmińsko-Mazurski OW NFZ
« Odpowiedź #211 dnia: Listopada 30, 2012, 18:02:02 pm »
praktyka do czasu ... aż trafi Ci się jakiś wariat ;)

Offline Monia

• Specjalista
  • Pomógł? 3
« Odpowiedź #212 dnia: Listopada 30, 2012, 18:16:37 pm »
Jak się grzecznie i dokładnie pacjentowi wytłumaczy,to i wariat się wyciszy,można jeszcze takiego warunkowo przyjąć ale warunek taki,że w tym samym dniu pojedzie do nfz i uzupełni swoje ubezpieczenie oraz smsem mnie o dopełnieniu tego poinformuje,czasami tak robiłam i szczerze mówiąc pacjenci są dosyć subordynowani i posłuszni i to się sprawdzało.Pozdrawiam.

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #213 dnia: Listopada 30, 2012, 18:26:41 pm »
Prosimy o wyraźne informowanie pacjentów, iż po wyjaśnienie w sprawie statusu w systemie eWUŚ, należy się zwrócić do swojego płatnika składek, tj. do pracodawcy (lub np. PUP - w przypadku osób bezrobotnych) lub do jednostki terenowej ZUS/ KRUS - ale tylko w przypadku osób, dla których ZUS/KRUS jest płatnikiem składki (np. emeryt, rencista)

To by było na tyle, jeżeli chodzi o pojechanie do funduszu i wyjaśnienie swojego statusu.

A w temacie przyjmowania pacjentów to:

Status ?czerwony" nie oznacza też, że nie można udzielić danej osobie świadczenia zdrowotnego finansowanego przez NFZ, jeżeli osoba ta okaże aktualny dokument potwierdzający ubezpieczenie zdrowotne.
Od 1 stycznia 2013 roku dodatkową opcją będzie możliwość złożenia oświadczenia o przysługującym prawie do świadczeń. Wzór oświadczenia określi Minister Zdrowia.

Offline Monia

• Specjalista
  • Pomógł? 3
« Odpowiedź #214 dnia: Listopada 30, 2012, 18:39:35 pm »
Tak ale to pacjent musi jechać do nfz uzupelnić dane , bo co mi po tym oświadczeniu jeśli szoj w raporcie stat. odrzuci mi tego pacjenta jako nieubezpieczonego,oświadczewnie mogę przyjąć tylko pod warunkiem,że pacjent jest wiarygodny i w nfz wszystko uzupełni .

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #215 dnia: Listopada 30, 2012, 18:43:04 pm »
Niestety z racji tego, że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem to nie wiem czy dobrze pacjenta pokierujesz.
Mało tego nawet nie zadałaś sobie trudu poczytać nt. oświadczenia.

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #216 dnia: Listopada 30, 2012, 18:50:00 pm »
Tak ale to pacjent musi jechać do nfz uzupelnić dane , bo co mi po tym oświadczeniu jeśli szoj w raporcie stat. odrzuci mi tego pacjenta jako nieubezpieczonego,oświadczewnie mogę przyjąć tylko pod warunkiem,że pacjent jest wiarygodny i w nfz wszystko uzupełni .

Od przyszłego roku prawdopodobnie nie będzie po stronie NFZ weryfikowane ubezpieczenie. Zgodnie z nowym wzorem raportu statystycznego do każdej usługi/świadczenia musi być przypisany dokument potwierdzający ubezpieczenie. Jednym z nich jest dokument elektroniczny czyli potwierdzenie z EWUŚ. Ale dokumentem może być legitymacja emeryta/rencisty, rmua itd... a także oświadczenie.
Jeśli pacjent złoży oświadczenie a nie jest uprawniony do świadczeń zgodnie z ustawą o świadczeniach zdrowotnych fianansowanych ze środków publicznych NFZ ściga pacjenta.
Reasumując - jeśli w EWUŚ pacjent będzie na czerwono to można wprowadzić inny dokument i NFZ nie ma prawa zakwestionować tej usługi.

Offline Monia

• Specjalista
  • Pomógł? 3
« Odpowiedź #217 dnia: Listopada 30, 2012, 18:51:03 pm »
Okej kieruję pacjenta do płatnika skladek, a oświadczenie zostawiam w karcie pacjenta , a NFZ ma spokój.

Offline nieznajomy234

• Specjalista
  • Pomógł? 12
« Odpowiedź #218 dnia: Grudnia 02, 2012, 21:02:22 pm »
Ciekawe czy Kamsoft wprowadzi funkcję do sprawdzania pobranych do komputera potwierdzeń z przeglądarkowej wersji eWUSia?

Bo napisanie programu, który automatycznie się połączy, sprawdzi wpisany w polu pesel i zwróci komunikat to jest 15-20 minut roboty (pomijając, że eWUŚ od strony programistycznej jest tragicznie zrobiony).
Takie potwierdzenia można by składować w jednym katalogu a później na koniec miesiąca przy robieniu sprawozdania wskazać mu gdzie ma szukać potwierdzeń dla dat wstecznych i już.

I moi świadczeniodawcy mieliby ułatwienie, bo tylko okienko z polem na pesel, i ja na koniec miesiąca bo bym nie musiał przepisywać tych śmiesznych kodów itd.

Offline Bartosz

• Ekspert
  • Pomógł? 178
  • Kujawsko-Pomorski OW NFZ/Konsultant IT/KK
« Odpowiedź #219 dnia: Grudnia 02, 2012, 21:29:30 pm »
Będzie funkcja importu potwierdzeń do PPS-a z eWUŚ.

Też zastanawiam się na tą opcją, ale nie wiem czy lepszym rozwiązaniem będzie sprawdzanie statusu ubezpieczenia z poziomu listy pacjentów w programie (bo taka funkcja też ma być). Plusem takie rozwiązania będzie to że będziesz musiał importować plików do programu. Minusem jest to że trzeba zakupić dodatkową licencję na program.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 02, 2012, 21:37:53 pm wysłana przez Bartosz »
Pozdrawiam
Bartosz

Offline nieznajomy234

• Specjalista
  • Pomógł? 12
« Odpowiedź #220 dnia: Grudnia 02, 2012, 21:33:09 pm »
No i super, czas brać się za aplikację :-)

Offline nieznajomy234

• Specjalista
  • Pomógł? 12
« Odpowiedź #221 dnia: Grudnia 02, 2012, 22:20:19 pm »
Minusem jest to że trzeba zakupić dodatkową licencję na program.
Chyba ocipieli, prędzej udostępnię swój program niż zapłacę im grosza...

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #222 dnia: Grudnia 03, 2012, 08:12:35 am »

Też zastanawiam się na tą opcją, ale nie wiem czy lepszym rozwiązaniem będzie sprawdzanie statusu ubezpieczenia z poziomu listy pacjentów w programie (bo taka funkcja też ma być). Plusem takie rozwiązania będzie to że będziesz musiał importować plików do programu. Minusem jest to że trzeba zakupić dodatkową licencję na program.

dodatkowa licencja ma być na import potwierdzeń czy na sprawdzanie pacjenta z poziomu listy pacjentów?

Offline Bartosz

• Ekspert
  • Pomógł? 178
  • Kujawsko-Pomorski OW NFZ/Konsultant IT/KK
« Odpowiedź #223 dnia: Grudnia 03, 2012, 09:50:03 am »
Chodziło mi o dokupienie licencji na kolejne stanowisko. Nie wszędzie w rejestracji mam komputery. Ale kto wie może Kamsoft będzie chciał wykorzystać sytuację i zrobi dodatkową licencję na eWUŚ.
Pozdrawiam
Bartosz

Offline mall

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 3
« Odpowiedź #224 dnia: Grudnia 03, 2012, 12:16:17 pm »
Padłem.

Pomiędzy zatwierdzeniem wniosku dla świadczeniodawcy a założeniem konta administratora świadczeniodawca poinformował fundusz o zmianach w księdze rejestrowej. Przy próbie założenia konta administratora wyskakuje komunikat:

(2) Wniosek o upoważnienie do sprawdzania prawa do świadczeń dla administratora - Podsumowanie
Błąd operacji
Dane świadczeniodawcy nie są aktualne

Upoważnienie dla świadczeniodawcy jest na NIEPUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ ...
A teraz patrzę i nazwa świadczeniodawcy w SZOI to ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ ...

::)  :-\  ;D

Jak Paweł u Ciebie rozwiązano ten problem? Mam dokładnie taki sam. W oddziale NFZ, nie wiedzą co z "tym faktem" zrobić i czekają na wytyczne z centrali. Dodam, że już miesiąc  :)

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 441
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 2
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9397 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3143 Wiadomości
09061303
3075 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2964 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]