collapse

Reklama

Autor Wątek: eWUŚ [1]  (Przeczytany 141632 razy)

Offline grzmar

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
Odp: eWUŚ
« Odpowiedź #105 dnia: Listopada 21, 2012, 12:29:52 pm »
Podsumowując w przypadku pracy w terenie najbezpieczniej jest pobierać od pacjentów oświadczenia o przysługującym im prawie do świadczeń opieki zdrowotnej.

Nie tylko w przypadku pracy w terenie. Jak ktoś ma kontrakt na poziomie 3 tys. miesięcznie to nie będzie stawiał kompa i jeszcze interneta ciągnął. W poczekalni niech pacjent trzaśnie oświadczenie i z już wypełnionym wchodzi do gabinetu :) Oświadczenie do karty i załatwione.

Koniecznie podpisane przez świadczeniodawcę jako potwierdzenie poprawności danych dokumentu potwierdzającego tożsamość świadczeniobiorcy.

Offline Michał

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 102
  • Kujawsko-Pomorski OW
    • NZOZ "ARS MEDICA" Przychodnia Lekarska
« Odpowiedź #106 dnia: Listopada 21, 2012, 12:45:58 pm »
Nie wiem czy ostatecznie nie wyjdzie taniej kupno laptopa i internetu niż drukowanie i przechowywanie tych oświadczeń, których może się sporo uzbierać skoro przy każdej wizycie pacjenta będziecie je pobierać :)
Pozdrawiam
Michał (michalszy)

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #107 dnia: Listopada 21, 2012, 13:00:38 pm »
Taniej czy nie, ważne, że zdażają się lekarze, którzy przy takim kontrakcie nie mają żadnej rejestratorki. Sam sobie umawia pacjentów a maila nawet wysłać nie potrafi. Nie mówiąc już o wciśnięciu czegoś więcej niż Power :) Po prostu nie jest im to do życia potrzebne. A jakieś hasła, loginy, piny, programy komputerowe i przeglądarki internetowe ...
Czasami mam wrażenie, że lekarze (w części) to taka specjalna grupa, która niby studia pokończyła a "nieporadność życiowa" jest u nich na zastraszająco wysokim poziomie.

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #108 dnia: Listopada 21, 2012, 13:27:41 pm »
Mam jeszcze stare wersje PPSa więc moje pytanie brzmi: czy wszystkim kontom w KS-PPS można wpisać jednego operatora czy każdemu oddzielnie?

No i czy ktoś orientował się czy ta usługa w PPS będzie darmowa czy "za dodatkową opłatą"?

Offline Danielo85

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
Odp: Odp: eWUŚ
« Odpowiedź #109 dnia: Listopada 21, 2012, 13:30:40 pm »
Czasami mam wrażenie, że lekarze (w części) to taka specjalna grupa, która niby studia pokończyła a "nieporadność życiowa" jest u nich na zastraszająco wysokim poziomie.
Święta prawda.

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #110 dnia: Listopada 21, 2012, 13:42:30 pm »
Mam jeszcze stare wersje PPSa więc moje pytanie brzmi: czy wszystkim kontom w KS-PPS można wpisać jednego operatora czy każdemu oddzielnie?

Nie zmienia to faktu, że każda osoba mają dostep do weryfikacji musi powiadać upoważnienie.
Przylezą, spytają: Czy tamta Pani w rejestracji ma upoważnienie do weryfikacji? Podpisała oświadczenie o zapoznaniu się z regulaminami i pod groźbą kary chłosty pzestrzega ochrony danych osobowych?
I co wtedy odpowiesz? Wszyscy jadą na jednym upoważnieniu, moim. :)

Przy wpisywaniu haseł do ewuni wybiera się operatora więc pewnie można dopisać do każdego konta innego operatora :)

Offline PanDB

• Ekspert
  • Pomógł? 7
Odp: Odp: eWUŚ
« Odpowiedź #111 dnia: Listopada 21, 2012, 14:07:48 pm »
Święta prawda.
Ja tam obrażalski nie jestem . Tylko ta nieporadność przejawia się w tym ,że to oni Was zatrudniają bo ich stać na taką "nieporadność" . Bez urazy. :)
Ale ad rem :jako nieporadny doktor, od 2000r mam tylko elektroniczna bazę danych przez siebie napisana . Zanim jeszcze prawo od chyba  2004 r , dopuściło . Jedynie czego mi sie już nie chce, to rozliczać we własnej bazie , odkąd wprowadzono XML , to mam dość ciągłego zmieniania formatów , danych .... I tak korzystam z PPS , importując itd. gotowce w Exelu.
 Oczywiście w każdej chwili moge ją przelać na papier. I znam takich paru .
Innym się po prostu nie chce . Bo od tego mają ...... Nie narzekajcie , bo mamy kryzys i o pracę trudno .

Idąc tym tropem , to mamy tyle preparatów bez recepty w aptekach , jest internet , zioła grupy dyskusyjne .. To po jakiego służba zdrowia.??? :D

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #112 dnia: Listopada 21, 2012, 14:17:10 pm »
Nie zrozumiałeś :)
Ja rozumiem, że można się na rozliczeniach nie znać bo i po co sobie tym głowę zawracać jak można zapłacić i zajmie się tym ktoś inny.
Chodzi mi o ogólną nieporadnosć życiową. W dzisiejszych czasach maila chyba jednak trzeba już umieć napisać albo odebrać. Albo sklecić jakieś pismo w języku polskim ewentualnie umieć przeczytać coś ze zrozumieniem.
Podejrzewam, że wszędzie takich ludzie się trafi nie tylko wśród lekarzy :)

Offline PanDB

• Ekspert
  • Pomógł? 7
« Odpowiedź #113 dnia: Listopada 21, 2012, 14:25:13 pm »
Ok dobrze juz dobrze . Wszyscy jesteśmy w... ni.

Tęsknie za budką telefoniczna i zamawianiem błyskawicznej .

Teraz "negocjacje" nawet odbywają się via fax, mail . Czy to dobrze łatwiej , ale masa danych ich zmienność , chęć gromadzenia , brak komatybilności . . Ewuś to jeden z przykładów .
Coś niby jest ale nie do końca.
To taki dach "stadionu narodowego" Jest ale jakby go nie było . A problem dodatkowy .

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #114 dnia: Listopada 21, 2012, 14:41:21 pm »
Teraz to jeszcze nie ma problemów z ewunią. Ot czasami coś się wyłączy.
Od nowego roku pewnie masakra będzie jak wszyscy zaczną klikać zapytania o status :) Pacjent szybciej wypełni oświadczenie :D

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #115 dnia: Listopada 21, 2012, 15:42:54 pm »
Nie zmienia to faktu, że każda osoba mają dostep do weryfikacji musi powiadać upoważnienie.

upoważnienia upoważnieniami, robię je dla wszystkich - podobnie konta na SZOI. Pytanie moje wzięło się stąd czy na szybko można ustawić dla wszystkich jednego operatora a potem sobie spokojnie przekonfigurować.

No i nurtuje mnie jeszcze jedno - czy jeśli operator nie będzie logował się do SZOI to sprawdzanie w EWUŚ "wymusi" za miesiąc zmianę hasła, i jak to mają robić operatorzy w PPS?

EDIT: ktoś miał problem z administratorem na "standardowym" koncie SZOI (tym utowrzonym przez NFZ). Czy zakładacie nowe konto dla administratora czy używacie tego standardowego?
« Ostatnia zmiana: Listopada 21, 2012, 15:45:46 pm wysłana przez mpi »

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #116 dnia: Listopada 21, 2012, 17:20:33 pm »
No i nurtuje mnie jeszcze jedno - czy jeśli operator nie będzie logował się do SZOI to sprawdzanie w EWUŚ "wymusi" za miesiąc zmianę hasła, i jak to mają robić operatorzy w PPS?

Nic to jak SZOI wymusi zmianę hasła to w ewuni hasło też się zmienia :)
Ja już kombinuję jak to u siebie zorganizować bo jakby nie liczyć to pewnie z setka nowych operatorów SZOI dojdzie :) Logować się na SZOI nie będą więc ciekawe jak to będzie. W ewuni też jest opcja zmiany hasła. Jeżeli tu zmienię to zmieni się też na SZOI?

Offline PanDB

• Ekspert
  • Pomógł? 7
« Odpowiedź #117 dnia: Listopada 21, 2012, 17:36:40 pm »
Ja na SZOI loguję sie stareńkim pierwotnym hasłem nadanym przez NFZ , tu nie ma wymuszenia zmiany a tylko przy bezczynności trzeba sie przelogować. Do tego posługuje sie programikiem przechowywującym hasła.
Nie loguję się administratorem utworzonym extra dla E-WUSI.

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #118 dnia: Listopada 21, 2012, 19:50:15 pm »
Próbuje dodać operatora (oczywiście jestem dodany jako admin) i takie cuś mi wyskakuję >:(

ja tak miałem jak zalogowałem się na standardowego użytkownika (tego nadanego przez NFZ) a administratora mam na innym.

Offline maciek777

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 81
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #119 dnia: Listopada 21, 2012, 19:54:46 pm »
Próbuje dodać operatora (oczywiście jestem dodany jako admin) i takie cuś mi wyskakuję >:(

Ktoś miał cus podobne :(

Mój problem się rozwiązał, okazał się że podobnie jak Pan DB na Szoi loguje się starym loginem i hasłem nadanymi przez NFZ natomiast na potrzeby Ewuni utworzyłem sobie nowe konto "adminowe" i z tego właśnie powinienem był dodawać operatorów...banalne nie  ;)

Acha i takie spostrzeżenie, po dodaniu operatora (Szoi-owskiego), trzeba się zalogować na Szoi, zmienić hasło i dopiero wtedy można dodać operatora w upoważnieniach dla Ewuni...
« Ostatnia zmiana: Listopada 21, 2012, 19:58:30 pm wysłana przez maciek777 »
Wróżbita maciek już nie wróży, bo zamknął się w sobie :p

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 499
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 2
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9397 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3143 Wiadomości
09061303
3075 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2964 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]