Aktualna wersja KS-PPS: 2024.03.1.1 z dnia 2024-10-31Monitoring temperatury w lodówkach medycznych Kontakt redakcja@forumpps.plJesteśmy na Facebooku, dołącz do nas! 16 Lecie Forumpps.pl
podziękuj informatykowi
faktycznie przychodzą np.zdublowana usługa(21(ML)(DL),zab36(MOiOD). więc ja nie wiem dlaczego jak wy wszyscy piszecie że tych pow.się nie wprowadza.Jeśli chodzi o procedurę231505 to nie wiem czy w razie kontroli ten kod tyczy sie pow.(MOD)czy mogę wpisać (MOL)lub(MOB)czy rozpisywać na MO i B?bo skoro nie ma pow.w raporcie to im chyba rybka jakie to pow.aby procedura sie zgadzala?
Tak jak koledzy napisali wyżej w komunikacie nie ma miejsca na powierzchnie i takowe nie sa sprawozdawane do NFZ (nawet jeśli kiedyś były to było to bardzo dawno temu). W programie jest możliwość wpisania powierzchni ale według mnie mają one służyć tylko lekarzowi jako informacja o tym co było robione. Jeśli chodzi o dokumentację medyczną to najprawdopodobniej trzeba mieć wyszczególnione na jakich powierzchniach był opracowywany ubytek. 1505 (MOD) można wkazać tylko na zębie który posiada te powierzchnie (i tyczy sie tylko powierzchni MOD a nie jak kiedyś lekarze myśleli że dowolnych 3 powierzchni).
zawsze w tych tabelkach muszą być wpisane powierzchnie zębów(4lata tam pracuje),ponieważ inf.twierdzi że inaczej przyjdą zwroty.i faktycznie przychodzą np.zdublowana usługa(21(ML)(DL),zab36(MOiOD). więc ja nie wiem dlaczego jak wy wszyscy piszecie że tych pow.się nie wprowadza.
Jeśli chodzi o procedurę231505 to nie wiem czy w razie kontroli ten kod tyczy sie pow.(MOD)czy mogę wpisać (MOL)lub(MOB)czy rozpisywać na MO i B?bo skoro nie ma pow.w raporcie to im chyba rybka jakie to pow.aby procedura sie zgadzala?
to jak mam wprowadzić leczenie zęba na pow.(O)i(B)przecież to dwie oddzielne pow.a kody te same?
ale to są dwa oddzielne ubytki i dwie różne klasy!to jak będę miała kl.2 i kl.5 to mam wpisać kod 231505 a pow.(MOB)przy czym (B)to kl.5 chodzi mi o dokumentację med.
Do bart:piszę o klasach zębów
Zwroty przychodzą bo nie można w jednym dniu zrobić opracownaia ubytku takiego samego tj nie mozna dla tego samego zęba zrobić 2x 1502