collapse

Reklama

Autor Wątek: zgłoszenie zastępstwa pracy lekarza  (Przeczytany 22984 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline poradnia

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 0
  • Kujawsko-Pomorski OW
zgłoszenie zastępstwa pracy lekarza
« dnia: Września 14, 2011, 11:42:09 am »
Witam! Mam pytanie odnośnie zastępstw lekarzy. Otóż w poradni pracuje kilku lekarzy i jeden z nich w najbliższym czasie będzie nieobecny przez dłuższy czas. Zastępować go ma inny lekarz (w godz. pracy tego nieobecnego). W jakiej formie zgłosić tą zmianę do NFZ? Lekarz będzie nieobecny przez okres ok. miesiąca.
Z góry dziekuję za pomoc.

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
Odp: zgłoszenie zastępstwa pracy lekarza
« Odpowiedź #1 dnia: Września 14, 2011, 11:46:01 am »
Zgłoszenie zmiany do umowy.

Offline Piotr29

• Ekspert
  • Pomógł? 40
  • Warmińsko - Mazurski OW
« Odpowiedź #2 dnia: Września 14, 2011, 11:49:19 am »
Zgłoszenie zmiany do umowy.

niekoniecznie....u mnie np. wystarczy pismo do NFZ informujące że z takich czy innych przyczyn w takich i takich dniach tego i tego lekarza będzie zastępował inny...musi być on jednak wykazany w tym samym miejscu....nie trzeba robić żadnego wniosku...
Pozdrawiam

Piotr

Offline poradnia

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 0
  • Kujawsko-Pomorski OW
« Odpowiedź #3 dnia: Września 14, 2011, 11:54:14 am »
no właśnie też zastanawiam się czy musi być wniosek o zmianę, zwłaszcza, że to dotyczy krótkiego okresu czasu i jeden lekarz bedzie pracował w czasie pracy tego nieobecnego. Natomiast ten nieobecny nadal pozostaje zatrudniony i obowiązuje jego harmonogram. Jak więc we wniosku przypisać ten sam harmonogram. Godziny pracy lekarzy będą się pokrywać....

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #4 dnia: Września 14, 2011, 11:55:55 am »
Piotrze - i przechodzą Ci wszystkie usługi wykazanego na tego nowego lekarza???
U nas w K-P odkąd jest zapis, że do 14 dni nie trzeba wykazywać zmian próbowałem walczyć żeby te usługi były uznawane. Wydaje mi się że osoba weryfikująca może je oznaczyć jako informacje nie błąd. Niestety to jak walka z wiatrakami i nawet jednodniową zamianę należy zgłosić na SZOI jeśli chcemy żeby usługi nie wróciły z błędem.

Edit: no właśnie! gdzie był taki zapis (nie pamiętam dokładnie czy to 14 dni)? Zacząłem teraz tego wszędzie szukać i nie mogę znaleźć a jestem pewien że gdzieś to było, bo widziałem...

Edit2: już znalazłem - Zarządzenie Nr 87/2010/DSOZ -> §1 -> 13) -> c)  :)
« Ostatnia zmiana: Września 14, 2011, 12:35:10 pm wysłana przez mpi »

Offline Piotr29

• Ekspert
  • Pomógł? 40
« Odpowiedź #5 dnia: Września 14, 2011, 15:22:01 pm »
Piotrze - i przechodzą Ci wszystkie usługi wykazanego na tego nowego lekarza???

przechodzą...jeśli jest świadczenie odrzucone z błędem brak wykazanego personelu czy jakoś tak nie pamiętam już dokładnie to tel do OW i ręcznie ustawią walidację...ważne jest żeby było pismo..ale jak zawsze trzeba pamiętac o regule co księstwo to... ;)

w zeszłym roku miałem natomiast sytuację że pracownik był wykazywany przez ponad pół roku w inny dzień niż miał harmonogram..wszystko przechodziło bez błedów.pisma w jego sprawie nie było..a pod koniec roku przyszło pismo z NFZ że trzeba zrobić korektę  :( tak więc zanim zaczniesz wprowadzać to tak czy inaczej lepiej wykonać tel do swojego OW..

Edit: też poszukałęm trochę i znalazłem coś takiego (odnośnie POZtów ale w innych zakresach powinno być tak samo):

"7. Stosownie do zakresu świadczeń będącego przedmiotem umowy, w przypadku
czasowego (związanego z urlopem lub zdarzeniem losowym) zaprzestania udzielania
świadczeń przez lekarza poz, pielęgniarkę poz lub położną poz realizujących umowy
w ramach praktyk indywidualnych oraz zakładów opieki zdrowotnej, w których
świadczenia realizowane są jednoosobowo, Świadczeniodawca zobowiązany jest do:
1) zabezpieczenia świadczeniobiorcom zadeklarowanym odpowiednio do lekarza poz,
pielęgniarki poz lub położnej poz dostępności do świadczeń poprzez
zagwarantowanie zastępstwa na okres nieobecności u innego świadczeniodawcy;
2) odpowiednio wczesnego powiadomienia świadczeniobiorców o zmianach
wynikających z modyfikacji wprowadzonej w związku z pkt 1 poprzez zamieszczenie
ogłoszenia w miejscu udzielania świadczeń;
3) poinformowania o zaistniałej sytuacji właściwy oddział wojewódzki Funduszu."

cytat z załącznika 2a - umowa do zarządzenia 74/2010/DSOZ więc wydaje mi się że poinformowanie może być w formie pisemnej i niekoniecznie poprzez zgłoszenie zmiany do umowy.

Edit2: zmyliło mnie to "udzielanych jednoosobowo" ale moim zdaniem w innych przypadkach powinno być tak samo. Jeśli mamy kilku lekarzy i jeden idzie na urlop to nie ma potrzeby robić zgłoszenia zmiany do umowy...bo wg. tego to w zgłoszeniu rozumiem że trzeba zamknąć harmonogram lekarza który idzie na urlop...wykazać zastępującego...po powrocie lekarza z urlopu znowu mu dodać harmonogram a zastępującemu zamknąć...
« Ostatnia zmiana: Września 14, 2011, 23:12:14 pm wysłana przez Piotr29 »
Pozdrawiam

Piotr

Offline skopczyp

• Ekspert
  • Pomógł? 37
  • SZOI
« Odpowiedź #6 dnia: Września 15, 2011, 09:46:58 am »

Edit: też poszukałęm trochę i znalazłem coś takiego (odnośnie POZtów ale w innych zakresach powinno być tak samo):

Nie jestem pewien z tym że w innych zakresach jest tak samo jak w POZ. 

Załącznik nr 2 część a do zarządzenia Nr 62/2009/DSOZ  (specjalistyka)

9.   Świadczeniodawca zobowiązany jest do bieżącego aktualizowania danych o swoim potencjale wykonawczym przeznaczonym do realizacji umowy, przez który rozumie się zasoby będące w dyspozycji Świadczeniodawcy służące wykonywaniu świadczeń,
w szczególności osoby udzielające tych świadczeń i sprzęt.

Offline Piotr29

• Ekspert
  • Pomógł? 40
« Odpowiedź #7 dnia: Września 15, 2011, 10:03:13 am »
9.   Świadczeniodawca zobowiązany jest do bieżącego aktualizowania danych o swoim potencjale wykonawczym przeznaczonym do realizacji umowy, przez który rozumie się zasoby będące w dyspozycji Świadczeniodawcy służące wykonywaniu świadczeń,
w szczególności osoby udzielające tych świadczeń i sprzęt.

z tym że w potencjale masz już przecież wykazanego lekarza który będzie zastępował...
Pozdrawiam

Piotr

Offline Bartosz

• Ekspert
  • Pomógł? 178
  • Kujawsko-Pomorski OW NFZ/Konsultant IT/KK
« Odpowiedź #8 dnia: Września 15, 2011, 10:06:07 am »
Załącznik do Rozporządzenia MZ z dnia 6 maja 2008 r. w sprawie ogólnych warunków umów o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej (Dz. U. z dnia 13 maja 2008 r.):

§ 6. pkt. 1:
Świadczenia udzielane są osobiście przez osoby wykonujące zawody medyczne lub inne osoby posiadające odpowiednie kwalifikacje i uprawnienia do udzielania świadczeń opieki zdrowotnej w określonym zakresie lub określonej dziedzinie medycyny, zgodnie z załącznikiem do umowy.
2. Zmiany w załączniku, o którym mowa w ust. 1, wymagają zgłoszenia dyrektorowi oddziału wojewódzkiego Funduszu najpóźniej w dniu poprzedzającym ich powstanie albo - w przypadkach losowych - niezwłocznie po zaistnieniu zdarzenia.

oraz

§ 9:

1. Świadczeniodawca udziela świadczeń przez cały okres obowiązywania umowy, zgodnie z określonym w umowie harmonogramem pracy oraz planem rzeczowo-finansowym,
stanowiącymi załączniki do umowy.
2. Świadczeniodawca powiadamia na piśmie oddział wojewódzki Funduszu o planowanej przerwie w udzielaniu świadczeń, w terminie co najmniej 30 dni przed planowaną przerwą, wskazując przewidywany okres jej trwania, a w przypadku świadczeń z zakresu podstawowej opieki zdrowotnej oraz świadczeń rozliczanych ryczałtem - także sposób zapewnienia ciągłości udzielania świadczeń w tym czasie.
3. Przerwa w udzielaniu świadczeń, o której mowa w ust. 2, wymaga zgody dyrektora oddziału wojewódzkiego Funduszu udzielonej na piśmie w terminie 14 dni od dnia otrzymania powiadomienia, a w przypadku ambulatoryjnej opieki zdrowotnej - w terminie 8 dni.
4. Za zgodę, o której mowa w ust. 3, uważa się także brak sprzeciwu dyrektora oddziału wojewódzkiego Funduszu w terminie 14 dni od dnia otrzymania powiadomienia w przypadku ambulatoryjnej opieki zdrowotnej termin ten wynosi 8 dni.
5. W przypadku braku możliwości udzielania świadczeń, którego nie można było wcześniej przewidzieć, świadczeniodawca niezwłocznie podejmuje czynności w celu zachowania ciągłości udzielania świadczeń, powiadamiając jednocześnie oddział wojewódzki Funduszu o tym zdarzeniu i podjętych czynnościach.

§ 10.

2. W przypadku dokonywania zmian umowy, o których mowa w § 6 ust. 2 i § 7 ust. 3, na podstawie zaakceptowanych przez dyrektora oddziału wojewódzkiego Funduszu zgłoszeń lub wniosków dopuszcza się podpisywanie zbiorczych aneksów dotyczących okresów sprawozdawczych, w czasie których dokonano zgłoszeń lub złożono wnioski.
3. Powiadomienie, o którym mowa w § 9 ust. 2 i 5, dokonanie zgłoszenia lub złożenie wniosku, o których mowa w ust. 2, z wykorzystaniem serwisu internetowego, o którym mowa w ust. 1, uważa się za spełnienie obowiązku informacyjnego wynikającego z § 6 ust. 2, § 7 ust. 3 i § 9 ust. 2 i 5.
« Ostatnia zmiana: Września 15, 2011, 10:08:59 am wysłana przez Bartosz »
Pozdrawiam
Bartosz

Offline Piotr29

• Ekspert
  • Pomógł? 40
« Odpowiedź #9 dnia: Września 15, 2011, 10:12:42 am »
no tak Bartosz ale nigdzie w tych warunkach nie ma mowy o zgłoszeniu takich zmian poprzez wygenerowanie wniosku....ja to robię pisemnie ale zdania są podzielone...czasami tak jak pisał Mpi trzeba robić zgłoszenie zmian do umowy jeśli wprowadzamy jakieś zastępstwo..

jakoś nie mogę nigdzie znaleźć obowiązku generowania zgłoszenia zmian do umowy poprzez SZOI/Portal w przypadku chwilowej (okresowej) nieobecności.
Pozdrawiam

Piotr

Offline Bartosz

• Ekspert
  • Pomógł? 178
  • Kujawsko-Pomorski OW NFZ/Konsultant IT/KK
« Odpowiedź #10 dnia: Września 15, 2011, 10:41:09 am »
Zmiany można zgłosić na piśmie lub poprzez SZOI/PŚ (wymiennie) -> § 10.

3. Powiadomienie, o którym mowa w § 9 ust. 2 i 5, dokonanie zgłoszenia lub złożenie wniosku, o których mowa w ust. 2, z wykorzystaniem serwisu internetowego, o którym mowa w ust. 1, uważa się za spełnienie obowiązku informacyjnego wynikającego z § 6 ust. 2, § 7 ust. 3 i § 9 ust. 2 i 5.
Pozdrawiam
Bartosz

Offline poradnia

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 0
  • Kujawsko-Pomorski OW
« Odpowiedź #11 dnia: Września 15, 2011, 10:47:54 am »
no właśnie ja tez tego nie moge znaleźć. Poza tym cały czas zastanawiam się nad sensem wniosku o zmianę, skoro lekarze pozostają bez zmian, harmonogramy bez zmian, tylko jeden będzie przyjmował za drugiego.

Offline Piotr29

• Ekspert
  • Pomógł? 40
« Odpowiedź #12 dnia: Września 15, 2011, 10:55:15 am »
Czyli zgodnia z rozporządzeniem nie ma obowiązku generowania zgłoszenia zmian do umowy. Wystarczy pismo w sprawie zastępstwa.
Pozdrawiam

Piotr

Offline poradnia

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 0
  • Kujawsko-Pomorski OW
« Odpowiedź #13 dnia: Września 15, 2011, 13:13:16 pm »
rozporządzenie brzmi tak jak brzmi, a zdaniem NFZ bezwzględnie trzeba zgłosić zmianę na SZOI, mam usunąć lekarza, a rozszerzyć harmonogram zastępującego go.

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #14 dnia: Września 15, 2011, 13:26:57 pm »
poradnia - dlatego napisałem wcześniej że nawet jednodniowe zmiany według naszego OW trzeba na SZOI zgłaszać. Owszem - być może gdybym się uparł i powoływał na określone przepisy to w końcu by mi przyjęli pismo. Niestety kilka dni później bym miał wszystkie usługi odrzucone z powodu "brak lekarza.....". Musiałbym znowu się upierać i walczyć. Wszystko to, trwałoby dłużej niż zrobienie zgłoszenia...

Ja na Twoim miejscu lekarza "podstawowego" bym nie usuwał tylko dodał na ten miesiąc nowego, natomiast do NFZ bym wysłał pismo że w dniach od do lekarz nie przyjmuje ze względu na chorobę/urlop/inną okoliczność. W ramach zastępstwa w dniach od do świadczeń udzielać będzie lekarz taki i taki co zostało wykazane w zgłoszeniu zmiany do umowy na SZOI.

Chociaż w sumie... jedna robota. Zakończyć harmonogram "podstawowemu" lekarzowi dziś i otworzyć za miesiąc taki sam...

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 589
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 1
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9409 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 28.

[Pokaż zapytania]