Właśnie dosięgła mnie wsteczna weryfikacja świadczeń za lata 2009-2010 związana ze zgonami.
CIACH ;-)
Jakich umów dotyczą te korekty ?
I dlaczego później piszesz o korygowaniu świadczeń ?? Jak mogły być wystawiane świadczenia dla pacjentów po zgodnie ?
U nas takie świadczenia mogą się zdarzyć tylko w 2 przypadkach.
1 - pomyłka PESELu pacjenta i "trafienie" na pacjenta który już nie żyje
2 - lekarz POZ jedzie stwierdzić zgon pacjenta i zgłasza to jako odbytą wizytę, która jest później kwestionowana przez NFZ bo "pacjent" już nie żył (swoją drogą ciekawe kto ma w takim razie za stwierdzenie zgonu zapłacić..)
Ja już wystawiałem korekty do zgonów za 2009 i 2010 ale tylko i wyłącznie do deklaracji POZ. Nasz Małopolski OW NFZ przysyłał to z 1-1,5 rocznym opóźnieniem w stosunku do korygowanego okresu . Teraz czekam aż sobie o 2011 przypomną..
Samo korygowanie deklaracji było proste ale czaso i papiero chłonne. W 2009 mieliśmy w POZ nie tylko lekarza ale też całodobówkę i transport czyli za każdy miesiąc 3 FV do korekty.
W przypadku transportu były to korekty po np 0,37zł za dany miesiąc ...
pozdrawiam
ps,: z ciekawostek weryfikacyjnych to MOW NFZ właśnie nam przysłał wykaz deklaracji za 2011 rok gdzie pacjenci dokonali trzeciego i więcej wyboru lekarza w danym roku (bezpłatnie przysługują 2) .. nudzi im się tam na górze chyba :-/