collapse

Reklama

Autor Wątek: Problem z uruchomieniem ks-pps po przeniesieniu na inny komputer  (Przeczytany 11399 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline grisza

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
Problem z uruchomieniem ks-pps po przeniesieniu na inny komputer
« dnia: Września 29, 2008, 13:45:24 pm »
Wtam - z gory przepraszam jesli watek sie powtorzyl ale po czytaniu problemow z kpps zwatpilem calkowicie w ten program - po przeniesieniu calego folderu ks na inny komputer wyskakuje mi haslo pod tylulem „pobranie numeru stanowiska z baza danych zako??czy??o siÄ? niepowodzeniem"  z gory dzieki wielkie

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
Odp: Problem z uruchomieniem ks-pps po przeniesieniu na inny komputer
« Odpowiedź #1 dnia: Września 29, 2008, 14:41:44 pm »
A na tym innym komputerze by?? kiedykolwiek instalowany PPS?

Offline grisza

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #2 dnia: Września 29, 2008, 14:46:23 pm »
Nigdy nie by?? instalowany PPS

Offline Michał

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 102
  • Kujawsko-Pomorski OW
    • NZOZ "ARS MEDICA" Przychodnia Lekarska
« Odpowiedź #3 dnia: Września 29, 2008, 14:53:52 pm »
jak nie by?? to znaczy, ??e firebirda nie masz (chyba, ??e osobno sobie zainstalowa??e?? w co wÄ?tpiÄ?). Zainstaluj Firebirda albo PPS na tym nowym kompie a dopiero potem przenie?? katalog PPS'a.
Pozdrawiam
Michał (michalszy)

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #4 dnia: Września 29, 2008, 15:01:18 pm »
Wtam - z gory przepraszam jesli watek sie powtorzyl ale po czytaniu problemow z kpps zwatpilem calkowicie w ten program

jak ja "kocham" takich ludzi ... :-/
wolisz program o ktorym nikt nie pisze ze sa bledy, problemy itd ?
bo nie ma ani jednego programu do roziczen w FO ktory by nie mial jakichs problemow !
a akurat PPS ma w miare przyzwoity support i jest to genialne forum na ktorym sensowni ludzie potrafia rozwiazac prawie kazdy problem !
znajdz cos takiego dla innych programow ..

po przeniesieniu calego folderu ks na inny komputer wyskakuje mi haslo pod tylulem „pobranie numeru stanowiska z baza danych zako??czy??o siÄ? niepowodzeniem"  z gory dzieki wielkie

co to znaczy po przeniesieniu ?
wziales nowego kompa, skopiowales na niego katalog PPSa i dziwisz sie ze nie dziala ?

co do nr stanowisk to PPS nadaje sobie takie numerki przy instalacji kolejnych stanowisk klienckich a wpis o tym znajduje sie w rejestrze windowsa na ktorym jest ten kliencki PPS
w bazie pewnie tez cos o tym jest ale w niczym mi nie przeszkadzalo ze 2 PPSy na roznych kompach jednoczesnie na tym samym numerku dzialaly !

pozdrawiam

Offline grisza

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #5 dnia: Września 29, 2008, 15:02:57 pm »
instalowalem Firebirda i dokladnie tak jak mowisz - zainstalowalem pps'a przenioslem baze i takie cyrki jak pisalem sie dzieja -  nie mam pojecia - wywalelem cale foldery ks instalowalem nowego pps's kombinowalem z przeniesieniem przeinstalowaniem  Firebirda od 2 po 150, 153 idalej to samo

Offline Michał

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 102
  • Kujawsko-Pomorski OW
« Odpowiedź #6 dnia: Września 29, 2008, 15:13:29 pm »
<wow> najpierw piszesz, ??e przenios??e?? folder PPS'a, p????niej ??e przenios??e?? bazÄ?. P????niej, ??e instalowa??e?? r????ne wersje firebirda. Chaos. Napisz po kolei co robi??e??, jaki Firebird na starym kompie by??, jakie systemy na obu, itp.
Najlepiej zainstaluj sobie PPS'a na tym nowym kompie (wykorzystujÄ?c odpowiedniÄ? licencjÄ?). Zr??b kopiÄ? bazy danych w dzia??ajÄ?cym PPS'ie (na starym kompie) a nastÄ?pnie jÄ? odtw??rz na nowym kompie. U mnie to zawsze dzia??a.
Pozdrawiam
Michał (michalszy)

Offline grisza

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #7 dnia: Września 29, 2008, 15:21:18 pm »
jak ja "kocham" takich ludzi ... :-/
wolisz program o ktorym nikt nie pisze ze sa bledy, problemy itd ?
Chyle g??owÄ? przed forum, bo faktycznie jest wyjÄ?tkowe i bardzo pomocne - ale nie znaczy to ze program jest dosonaly a z suportem to lekka przesada - a ze Be??dy czasem bardzo proste urÄ?gajÄ? do wielce skomplikowanych to ka??dy pewnie sie z taki czym?? spotka?? nikt nie jest idealny i nie posiada wiedzy doskonalej na temat pps;a chyba ze sam go tw??rz ewentualnie on daje mu jedyny doch??d w ??yciu - wiec cz??owiek, kt??ry ma moc innych zajecie i chce sobie parÄ? zloty dorobiÄ? nie jest w stanie dog??Ä?bnie poznaÄ? programu i wnikaÄ? w jego sk??adniki i rozwiÄ?zywanie dziwnych komunikat??w - sam pracuje Na programiku oko??o 4 lata i nie uwa??am sie wcale za eksperta w tej wiedzy - ca??kowicie to, co posiadam do tej pory mi wystarczy??o - i nie jeden raz mia??em problemy i jako?? z nich potrafi??em wybrnÄ?Ä? - nie powiem ze forum bardzo mi w tym pomog??o - pozdrawiam

Offline grisza

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #8 dnia: Września 29, 2008, 15:27:51 pm »
Ok. zacznÄ? od poczÄ?tku sprawa ma siÄ? tak pad?? mi komp. i po odzyskaniu ca??ego folderu z kspps przenios??em go na laptopa – lekkie kombinacje i jako?? siÄ? odpali??o poklepa??em paru pacjent??w i wsio Gut ze tak powiem, ale przy ponownym odpaleniu kompa cuda wianki zaczÄ???y siÄ? dziaÄ? – zaczyna wszy od b??Ä?d??w krytycznych po has??a pod tytu??em „pobranie numeru stanowiska z baza danych zako??czy??o siÄ? niepowodzeniem. Walka z przeinstalowaniem ppesa , zainstalowaniem na nowo i przeniesieniem bazy danych nie daje dalej rezultatu – pozdrawiam

Offline Michał

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 102
  • Kujawsko-Pomorski OW
« Odpowiedź #9 dnia: Września 29, 2008, 16:04:19 pm »
w jaki spos??b "przenosisz bazÄ?"? Czy jest to zwyk??e przekopiowanie folderu z bazÄ? danych czy odtwarzanie kopii baz danych zrobionych w pps? Mo??e baza, kt??rÄ? odzyska??e?? z tego zepsutego kompa jest walniÄ?ta? Mo??e by??a ona na firebird 1.5 a teraz domy??lnie jest instalowana 2.0?
NazwÄ? stanowiska zawsze mo??esz zmieniÄ? w rejestrze: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\KAMSOFT\STANOWISKO
Pozdrawiam
Michał (michalszy)

Offline Bartosz

• Ekspert
  • Pomógł? 178
  • Kujawsko-Pomorski OW NFZ/Konsultant IT/KK
« Odpowiedź #10 dnia: Września 29, 2008, 16:18:37 pm »
Mo??e baza, kt??rÄ? odzyska??e?? z tego zepsutego kompa jest walniÄ?ta?

Micha?? mo??esz mieÄ? racjÄ?, nie dawno bo jakie?? dwa tygodnie temu zg??osi?? siÄ? do mnie u??ytkownik ppsa, kt??ry mia?? taki sam komunikat przy pr??bie uruchomienia programu. Nie mo??na by??o przeprowadziÄ? aktualizacji programu z folderu KS\KS-PPS\serw, a naprawa programem fix.bat wykaza??a b??Ä?dy, kt??re nie umo??liwia??y odzyskanie danych. Na nieszczÄ???cie tego u??ytkownika kopie bazy mia?? z poczÄ?tku sierpnia, a na dodatek OW NFZ nie chcia?? udostÄ?pniÄ? przes??anych danych w raportach powo??ujÄ?c siÄ? na rozporzÄ?dzenie. By??o trzeba zrobiÄ? korekty i jeszcze raz wszystko wpisaÄ?.

Grisza proponuje u??yÄ? programu fix.bat zamieszczonego w na forum lub spr??bowaÄ? zaktualizowaÄ? bazÄ? programu z folderu KS\KS-PPS\serw\ksinstal.exe.
Pozdrawiam
Bartosz

Offline grisza

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #11 dnia: Września 29, 2008, 16:44:07 pm »
BazÄ? danych przenios??em poprzez zwyk??e przekopiowanie folderu – a zaktualizowanie bazy programem z folderu KS\KS-PPS\serw\ksinstal.exe pokazuje mi jaki?? b??Ä?d krytyczny i wywala ca??kowicie – kurde powaga nie kumam nic ca??kowicie – mo??e przes??aÄ? bazÄ? do kamsoftu i  nich sprawdza odno??nie b??ed??w?
Pozdrawiam

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #12 dnia: Września 29, 2008, 17:26:48 pm »
ja proponuje poprosic o pomoc jakiegos informatyka ktory ma doswiadcenie z PPSem
bo inaczej sobie jeszcze wiecej krzywdy sam narobisz !

wszystkie problemy ktore masz wynikaja z tego co robiles nie majac o tym pojecia

ten program jest dla ludzi i bez wiekszych problemow osoba nie majaca wyksztalcenia informatycznego moze go uzywac ale .. do instalacji, konfiguracji i pomocy przy takich problemach polecam skorzystac z doswiadczenia kogos kto wie co robi !

pozdrawiam i zycze powodzenia w ratowaniu bazy !

ps.: a czy zwrociles uwage na to jaka wersje PPSa miales zainstalowana przed awaria i na jakiej uruchomiles ponownie baze ? bo jednym problemem moze byc to o czym juz ktos wyzej wspomnial czyli inna wersja Firebirda a kolejnym moze byc inna wersja PPSa niz poprzednio i niezaktualizowana baza do tej wersji

Offline Bartosz

• Ekspert
  • Pomógł? 178
  • Kujawsko-Pomorski OW NFZ/Konsultant IT/KK
« Odpowiedź #13 dnia: Września 29, 2008, 19:08:12 pm »
Wklej na forum b??Ä?d jaki dosta??e?? przy aktualizacji z pliku ksinstal.log z katalogu \KS\KS-PPS\serw.

Skontaktuj siÄ? z kamsoftem i te?? prze??lij im b??Ä?d, kt??ry dosta??e?? przy aktualizacji bazy z pliku ksinstal.log.
« Ostatnia zmiana: Września 29, 2008, 19:10:12 pm wysłana przez Bartosz »
Pozdrawiam
Bartosz

Offline grisza

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #14 dnia: Września 30, 2008, 15:39:05 pm »
Witam! Dziekuje za wsparcie - Uda??o mi siÄ? odzyskaÄ? bazÄ? po kombinacjach r????nych, ale zawsze cos – tylko teraz problem jest w tym ze program odzyska?? mi bazÄ? przy firebirda 1.5 I teraz jak chcÄ? exportowaÄ? ??wiadczenia przez csv wyskakuje mi jaki?? b??Ä?d Error code 322 i zapis jest nie mo??liwy – przeczyta??em na forum ze mo??e to byÄ? b??Ä?d wersji firebirda - po zainstalowaniu firebirda 2.0 Pojawia siÄ? ten sam problem, jaki mia??em na poczÄ?tku – mianowicie „pobranie numeru stanowiska z baza danych zako??czy??o siÄ? niepowodzeniem"

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 350
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9400 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3143 Wiadomości
09061303
3078 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]