Podczas ponownej weryfikacji II półrocza 2010 r. pojawiło mi się w mnóstwo błędów jak w tytule wątku. Dotyczą rehabilitacji dzieci z zaburzeniami wieku rozwojowego. Są tam 2 zakresy wiekowe:
- osobodzień w ośrodku dziennym w rehabilitacji dzieci w wieku 0 - 7 z zaburzeniami wieku rozwojowego
- osobodzień w ośrodku dziennym w rehabilitacji dzieci w wieku 8 - 18 z zaburzeniami wieku rozwojowego
Błędy dotyczą świadczeń dla dzieciaków, które przekroczyły 18 rok życia (mają więcej niż 18 lat, 0 miesięcy i 1 dzień). Do tej pory rozliczałem ten zakres wiekowy tak, że świadczenie, w którym dziecko miało 18 lat, 11 miesięcy i 29 dni było akceptowane przez NFZ. Analogicznie: dziecko, które ma nie więcej niż 7 lat 11 miesięcy i 29 dni jest rozliczane w zakresie 0 - 7 lat i jest w porządku.
Podczas ponownej weryfikacji II półrocza NFZ zakwestionował mi wrzesień i październik, natomiast w listopadzie i grudniu świadczenia tych pacjentów są ok. Co więcej ich świadczenia w roku bieżącym (od stycznia do maja) też są w porządku. Dopiero teraz, w raporcie statystycznym za czerwiec, pojawiły się znowu takie kwiatki u tych pacjentów, którzy mieli osiemnastki w roku poprzednim i bieżącym.
Spotkaliście się z czymś takim w swoich rozliczeniach? Czyżby nowy filtr w celu odzyskania pieniędzy? A podobno Lex retro non agit...