czesc, dzieki za odpowiedź bo juz sie martwiłem ze zostane z tym problem osamotniony...aktualizowałem sie z wersji wczesniejszej niz 2011.01.3.0, najpierw zainstalowałem kspps potem zaktualizowałem do 2011.01.3.1 i odtworzyłem kopie bezpieczeństwa, nie pierwszy raz instalowałem kspps po formacie i nie mialem z nim problemow do wczoraj, sprecyzuje co zrobilem; zainstalowalem z wczesniejszej instalki kspps i na tym etapie nie bylo problemu, po aktualizacji(aktualizacja przebiegła bezproblemowo) do 2011.01.3.1 jak chce uruchomic moduł rozliczenia pojawia sie ten komunikat, o ktorym napisałem wczesniej, nastepnie odtworzyłem kopie bezpieczenstwa...najsmieszniejsze ze w folderze kspps jest ten plik, ktorego kspps nie moze znalesc?...moj system to win xp sp3..(nie mam wykupionej tej opcji i nie zamierzam wystawiac faktur) ale mam pewne obawy jesli chodzi o prawidłowe działanie kspps a przecież mam w ten weekend do zrobienia sprawozdania do nfztu za kwiecien...od 3 lat korzystam z ksppsa, coraz bardziej irytuje mnie ten program, czy istnieje jakas godna polecenia alternatywa do niego? pozdrawiam