Taki komunikat ukaza?? siÄ? na stronie Wielkopolskiego OW w czerwcu:
"Zwracamy r??wnie?? uwagÄ?, ??e miesiÄ?ce sierpie?? i wrzesie?? majÄ? w ??yciu szk?
prze??omowe znaczenie, nacechowane du??Ä? ilo??ciÄ? zmian. Dla os??b ko??czÄ?cych szko??Ä?, status ucznia danej szko??y przys??uguje do ko??ca sierpnia.
Z kolei, z dniem 1 wrze??nia osoby nowo przyjmowane, zyskujÄ? dopiero status uczni??w danej szko??y. OdnoszÄ?c powy??sze zmiany do funkcji dyrektora szko??y- w stosunku do jednych - ustajÄ? jego obowiÄ?zki z ko??cem sierpnia, w stosunku do innych - poczÄ?wszy od wrze??nia rozpoczynajÄ? siÄ?.
Natomiast, w zwiÄ?zku z procesem rekrutacji, dyrektorzy szk?
dostÄ?pni sÄ? z regu??y ju?? w sierpniu. Nie istniejÄ? wiÄ?c fizyczne przeszkody, aby ??wiadczeniodawca m??g?? uaktualniÄ? listÄ? uczni??w i sprawozdaÄ? ja w terminie okre??lonym umowÄ?.
Ze wzglÄ?du na istniejÄ?cÄ? mo??liwo??Ä? wystÄ?pienia tych samych uczni??w na listach kilku ??wiadczeniodawc??w, o wpisaniu ucznia na listÄ? powinien decydowaÄ? fakt z??o??enia w danej szkole orygina????w dokument??w (??wiadectwo uko??czenia poprzedniej szko??y).
ReasumujÄ?c: na listÄ? POZ zostaje zapisany ucze??, kt??ry z??o??y?? orygina??y dokument??w w danej szkole i otrzyma?? ju?? status ucznia. Je??eli nastÄ?pi to przed 1 wrze??nia ucznia takiego mo??emy wykazaÄ? ju?? w li??cie na dzie?? 1 wrze??nia, je??eli natomiast nastÄ?pi to po 1 wrze??nia nale??y tego ucznia wykazaÄ? dopiero w li??cie na dzie?? 1 pa??dziernika "
Ja akurat nie mam problemu - mamy tylko jednÄ? szko??Ä?, podstaw??wkÄ?, wiÄ?c mogÄ? wys??a??am listÄ? ju?? uaktualnionÄ? (dosta??am listÄ? aktualnÄ? od dyrektora) - czyli doda??am pierwszoklasist??w a usnÄ???am odchodzÄ?ce sz??ste klasy - wiÄ?c nie powinnam wej??Ä? w paradÄ? innym ??wiadczeniodawcom
choÄ? to siÄ? oka??e. Nie uda??o siÄ? tylko zdobyÄ? kilku peseli w tak kr??tkim czasie