collapse

Reklama

Autor Wątek: odtwarzania bazy na innym komputerze  (Przeczytany 12730 razy)

oliwa

• Gość
odtwarzania bazy na innym komputerze
« dnia: Sierpnia 30, 2008, 16:23:42 pm »
Witam,
Mam taki problem. Mialem zainstalowany kspps na jednym komputerze. Teraz zainstalowalem na innym kspps i przenioslem baze, czyli ze zrodlowego zrobilem archiwum tej bazy a na nowym ja odtworzylem. Przy odtwarzaniu bazy pojawilo sie "blad podczas wykonywania funkcji loguj_db" i w szczego??ach napisane ze nie znaleziono danych w SSYS i prosze sprawdzic czy w tabeli SSYS sa poprawnie zdefiniowane pola NAPP,SERV,SCHE. Wiec polaczylem sie Ibconsole i przejrzalem tabele, niczym sie nie rozni od tabeli w bazie dzialajacej, zauwazylem ze dopisal tylko zamiast PPS wpisal PPS2, nie wiem dlaczego.
Probowalem tez i na tegoz uzytkownika ale bezskutecznie.
Wyglada na to ze przy instalacji kspps i bazy program zapisuje gdzies w tabeli numer ip, bo nawet wystarczy zmienic w ksppps.ini z numeru ip localanego na localhost lub 127.0.0.1 to program juz sie nie odpali, nie wiem dlaczego.
Mysle ze gdzies przy instalacji w tabeli jest zapisywany ip ale gdzie to nie wiem. Chyba ze gdzie indziej szukac mam rozwiazania.
Prosze o pomoc
dziekuje

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
Odp: odtwarzania bazy na innym komputerze
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 30, 2008, 17:30:05 pm »
A spr??buj skopiowaÄ? ca??y katalog KS na drugi komputer na dok??adnie takÄ? samÄ? ??cie??kÄ? jak na pierwszym np. C:\KS. Tylko najpierw wy??Ä?cz Firebirda.

oliwa

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 30, 2008, 17:58:40 pm »
nie mam tego katalogu w tej chwili, ale co mi z tego, chce nowa instalacje i odtworzyc baze, bo ma jakis blad, jak dopisuje procedury to po zapisie wrzuca mi jakies dziwne, zupelnie inne niz wprowadzielem. Wiec mi t,nie da nic, pewnie by poszlo ale mlwie mam nowa instalacje i kopie bazy z innego.

Offline Bartosz

• Ekspert
  • Pomógł? 178
  • Kujawsko-Pomorski OW NFZ/Konsultant IT/KK
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 30, 2008, 18:13:39 pm »
W pliku kspps.ini z zainstalowanym programem zmie?? u??ytkownika z PPS2 na PPS:
BAZA_DBSTRING=PPS@LOCALHOST:C:\KS\KS-PPS\BAZA\KSPPS.FDB
Pozdrawiam
Bartosz

oliwa

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 30, 2008, 18:45:08 pm »
mam tak w kspps.ini
[POLACZENIE]
SCIEZKAAKT=C:\KS\KS-PPS
BAZA_DBSTRING=PPS@LOCALHOST:C:\KS\KS-PPS\BAZA\KSPPS.FDB
BAZA_TYP=IBX
BAZA_MECHANIZM=DBX
polaczylem sie do bazy isql w oknie komend
wykonalem
connect KSPPS.FDB;
select ssys.sche from ssys where opis='KS-PPS';
i wyswietlilo mi ze pps2 ale tez nie idzie.
Wystarczy zmienic ip w kspps.ini z np 192.168.0.1 na localhost i nie idzie choc to ten sam interfejs, nie wiem o co tu chodzi, IBcosnole lacze sie bez problemu z ta baza.
Moim zdaniem gdzie musi byc zapisane w tabeli IP z ktorego bylo instalowane i tu pojawia sie problem pewnie.

oliwa

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 30, 2008, 18:59:27 pm »
a sprobuj zrobic taki eksperyment.
Zmien IP karty i ustaw ten sam numer w kspps.ini co ma karta sieciowa, zobaczysz ze nie bedzie juz dzialac. Nie rozumiem!

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 30, 2008, 21:06:31 pm »
To usu?? tego PPS-a i zainstaluj od nowa. Mo??e co?? przy instalacji posz??o nie tak. A jak masz zamiar pracowaÄ? na r????nych komputerach jednocze??nie to od razu instalacja na pena albo zewnÄ?trzny dysk i problem z odtwarzaniem bazy z g??owy.

Offline Bartosz

• Ekspert
  • Pomógł? 178
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 30, 2008, 22:24:40 pm »
a sprobuj zrobic taki eksperyment.
Zmien IP karty i ustaw ten sam numer w kspps.ini co ma karta sieciowa, zobaczysz ze nie bedzie juz dzialac. Nie rozumiem!

U mnie dzia??a.

A zmieni??e?? u??ytkownika z PPS na PPS2 i odwrotnie w pliku kspps.ini, zapisz plik i spr??buj uruchomiÄ? program.

Program nie chce siÄ? uruchomiÄ? bo u??ytkownik PPS lub PPS2 nie jest zapisany do bazy u??ytkownik??w security2.fdb. Powiniene?? przekopiowaÄ? plik bazy security2.fdb (lub security.fdb w zale??no??ci od u??ywanej wersji Firebirda) ze starego komputera na nowy.

Taka sytuacja jak u ciebie dzieje siÄ? wtedy gdy instalujesz program z nie w??a??ciwÄ? licencjÄ?, a konkretnie z nie w??a??ciwym u??ytkownikiem PPS w licencji. W bazie jest inny u??ytkownik i w pliku licencji *.KTL.

??eby Ci spr??bowaÄ? pom??c odpowiedz mi na pytania:
Jakiego u??ytkownika masz w tabeli SYS na starej instalacji PPS czy PPS2?
Jaki u??ytkownik jest w pliku licencji *.KTL z kt??rym instalowa??e?? program na nowym komputerze, PPS czy PPS2?
Ile masz plik??w z licencjÄ? *.KTL?

Ja proponuje aby ka??dy, zrobi?? sobie kopie bazy z u??ytkownikami security2.fdb
Pozdrawiam
Bartosz

oliwa

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 31, 2008, 02:30:27 am »
licencji mam kilka to fakt, ale na pewno instaluje ta sama licencje co poprzedia instalacja gdyz tylko jedna mam z JGP. Jednym slowem mam jedna licencje z dzialajacym modulem JGP wiec jezeli chodzi o plik z licencja to nie moze byc pomylki

oliwa

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 31, 2008, 11:07:25 am »
Witam ponownie,
NIe rozumiem nadal, kombinuje ale nic nie wynika z moich prob.
Aplikacja kspps byla instalowana od nowa na interfejsie 192.168.15.100 ale to jest lokalna instalka, wiec gdy zmienie na LOCALHOST w kspps.ini to tez powinno dzialac a nie chce, nie rozumiem. Jest ktos kto wie o co chodzi? POmozcie bo oszaleje co za problemy mi tu w ogole sie pojawiaja i dlaczego tak jest?

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 31, 2008, 12:18:47 pm »
Od razu w czasie instalacji zmie?? w ??cie??ce dostÄ?pu do bazy na LOCALHOST.

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 31, 2008, 12:19:03 pm »
Witam ponownie,
NIe rozumiem nadal, kombinuje ale nic nie wynika z moich prob.
Aplikacja kspps byla instalowana od nowa na interfejsie 192.168.15.100 ale to jest lokalna instalka, wiec gdy zmienie na LOCALHOST w kspps.ini to tez powinno dzialac a nie chce, nie rozumiem. Jest ktos kto wie o co chodzi? POmozcie bo oszaleje co za problemy mi tu w ogole sie pojawiaja i dlaczego tak jest?

wg mnie IP nie ma nic do tego ! jezeli tylko IP w kspps.ini zgadza sie z tym na kompie lub jest ustawione na localhost jezeli PPS jest calkowicie lokalnie to nie powinno to sprawiac zadnego problemu !
ja testujac program przerzucam go miedzy roznymi wirtaulnymi maszynami, gdzie kazda ma inny IP i nie mialem z tym jeszcze nigdy problemow !

aha moj sposob na postawienie testowej (lub nowej roboczej) instalacji PPSa
1) na nowym kompie instaluje PPSa w wersji tej samej lub starszej co na obecnej roboczej
2) przekopiowuje na tego nowego kompa zarowno baze PPSa jak i caly katalog z programem
3) odpowiednio modyfikuje kspps.ini jezeli jest potrzeba
i tak mi to dziala bez problemu

pozdrawiam

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 31, 2008, 12:19:38 pm »
Od razu w czasie instalacji zmie?? w ??cie??ce dostÄ?pu do bazy na LOCALHOST.

ja zmienialem pozniej i tez nie bylo zadnych problemow

pozdrawiam

Offline Bartosz

• Ekspert
  • Pomógł? 178
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 31, 2008, 12:44:05 pm »
Mam taki problem. Mialem zainstalowany kspps na jednym komputerze. Teraz zainstalowalem na innym kspps i przenioslem baze, czyli ze zrodlowego zrobilem archiwum tej bazy a na nowym ja odtworzylem. Przy odtwarzaniu bazy pojawilo sie "blad podczas wykonywania funkcji loguj_db" i w szczego??ach napisane ze nie znaleziono danych w SSYS i prosze sprawdzic czy w tabeli SSYS sa poprawnie zdefiniowane pola NAPP,SERV,SCHE.

B??Ä?d loguj_db nie ma nic wsp??lnego z numerem ip, tylko brakiem u??ytkownika PPS/PPS2 w bazie u??ytkownik??w firebirda security.  Przy instalacji PPS do dodaje do bazy security u??ytkownika z licencji.

licencji mam kilka to fakt, ale na pewno instaluje ta sama licencje co poprzedia instalacja gdyz tylko jedna mam z JGP. Jednym slowem mam jedna licencje z dzialajacym modulem JGP wiec jezeli chodzi o plik z licencja to nie moze byc pomylki

To bazÄ? programu PPS z licencjÄ? na JGP masz zainstalowanÄ? od ok. czerwca, chyba nie? Ta instalacja podejrzewam z tÄ? bazÄ? jest ju?? jaki?? czas i mog??a byÄ? instalowana na pierwotnym komputerze z jakÄ??? innÄ? licencjÄ? jeszcze wtedy gdy o JGP nikt nie s??ysza??.
Pozdrawiam
Bartosz

Offline Bartosz

• Ekspert
  • Pomógł? 178
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 31, 2008, 12:58:28 pm »
Mo??esz sobie sprawdziÄ? jakich masz u??ytkownik??w w zarejestrowanych w security2.fdb. Przekopiuj sobie bazÄ? security2.fdb z C:\Program Files\Firebird\Firebird_2_0 do np. C:\ i pod??Ä?cz IBConslole do bazy. U??ytkownik SYSDBA, has??o masterkey.
Pozdrawiam
Bartosz

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 637
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 1
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9408 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3152 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]