collapse

Reklama

Autor Wątek: Drukowanie recept cz.2  (Przeczytany 12721 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Cejotek

• Zaśmiecacz Forum
  • Początkujący
  • *
  • Pomógł? 3
Drukowanie recept cz.2
« dnia: Lutego 07, 2011, 14:24:32 pm »
Dotychczas pisałem recepty ręcznie, obecnie zamierzam je drukować. Mam pytanie:
Pacjentom ze statusem IB w polu uprawnienia recepty wpisywałem symbol IB oraz numer dokumentu potwierdzającego uprawnienia. W próbnych wydrukach mam symbol IB natomiast brak jest tego numeru.
Czy w/g prawa nie jest on wymagany, czy też gdzieś jest opcja, którą pominąłem, a która pobiera z danych pacjenta numer uprawnienia ?

Offline Cejotek

• Zaśmiecacz Forum
  • Początkujący
  • *
  • Pomógł? 3
Odp: Drukowanie recept cz.2
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 07, 2011, 15:30:47 pm »
I jeszcze jedna kwestia.
W poradni recepty na stałe leki wystawiały pielęgniarki.
Jak zrobić by z innego stanowiska taka pielęgniarka zalogowana jako operator medyczny mogła wystawiać recepty do podpisu dla mnie, korzystając z mojej puli recept

Offline ziomalski

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 3
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 07, 2011, 19:51:46 pm »
Witam, ciężako to zrobic ale sprawa jest do zrobienia

Ad.1 najlepiej zadzwon do zaprzyjaźnionej apteki i zapytaj czy to potrzebuja moim zdaniem nie ma takiej potrzeby.

Ad2. Sa 2 rozwiązania;
Musisz pielęgniarce nadac uprawnienia do modułu gabinet. osoba która ma za ciebie wystawic recepte wchodzi do gabinetu potem wizyta>wybiera albo zs terminarza albo z listy pacjentów pacjenta> pojawia się karta wizyty>zakładka leki>wybiera lek> drukuj itd
Druga opcja
robisdz to ty> wchodzisz tak samo na pacjenta jak pielegniarka> w zakładce leki masz cos takiego jak f5 kopiuj mozesz skopiować lek z danego dnia lub całą recepte z danego dnia>potem 2x f9 i recepta wychodzi

jak cos to pytaj chetnie w czyms takim pomogę

Offline Cejotek

• Zaśmiecacz Forum
  • Początkujący
  • *
  • Pomógł? 3
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 07, 2011, 20:31:47 pm »
AD.1 Pytałem i póki co nie wie, ma się dowiedzieć. Nawiasem mówiąc to dlczego skoro nie wiedziała do tej pory mówiła, że to konieczne.
       Mam niewielką praktykę i ta apteka jest, jak dla mojej Praktyki praktycznie monopolistą.
AD.2 Wiem, że tak można zrobić, jednak do tej pory moje dziewczyny korzystały jedynie z terminarza. Tam jest opcja : 
       Dodatki > Leki  > Dodaj. Rozumiem, że jest to opcja dla takich jak ja. Nie chciałbym wprowadzać ich do innych modułów, raz         dlatego, że byłby to dla nich "niezły stres" - wiem ile trwało opanowanie wszystkich funkcji terminarza, a po drugie dopiero wtedy by mi namotały w programie

No i jeszcze jeden problem, który wynikł dziś. SOMED nie drukuje mi wzoru kreskowego numeru recepty, pomimo, że nadałem sobie pulę recept, no i we wzorcu recepty mam oczywiście zawartą tą zmienną.

Offline Cejotek

• Zaśmiecacz Forum
  • Początkujący
  • *
  • Pomógł? 3
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 07, 2011, 21:10:54 pm »
Znalazłem takie rozwiązanie. Jest bardzo pokrętne i może macie prostsze. Już mam mdłości jak pomyślę, że będę musiał je wytłumaczyć moim Paniom. W ich imieniu proszę Was o łatwiejsze rozwiązanie.

Somed zaczął drukować numery recept gdy zaznaczyłem opcję w Kartoteki > Org. wewn > Podmioty gosp > Popraw > 9.Recepty > Numeracja recept na poziomie lekarza. Sądziłem, że jak jest ona nieodznaczona to dziewczyny będą mogły jakoś drukować ze swojego poziomu. Niestety, spowodowało to tylko niewyświetlanie numerów recept.

Mój sposób :  W Terminarzu przy zaznaczonym wprowadzonym pacjencie  Dodatki > Leki. Tam zmienić trzeba lekarza który ma przydzielone recepty. Potem F2-Dodaj. Wyskakuje mi moja lista leków.   Wybrany lek (dwukrotne kliknięcie) otwiera zakładkę Recepta. Tam w zakładce 4.Adnotacje/Informacje dodatkowe znowu trzeba poprawić na lekarza z uprawnieniami. No a później standard OK > Drukuj itd. Efekt osiągnięty, ala ile trzeba się namęczyć. Na pewno wymyślicie coś lepszego. PLEASE !!!

Offline ziomalski

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 3
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 07, 2011, 23:07:00 pm »
1. Ile drukujesz recept na powtórkę?
2. Skoro uważasz Panie za nieudolne to musisz robic sam >

wady twojego systemu
- musisz tłumaczyć
- personel nie wiadomo czy podoła temu
- leki i tak musisz sprawdzić
- leki wybierane są z bazy przychodni ale personel przez pomyłke może wybrac lek z bazy bloz, którego nie uzywasz
- źle wypisany lek musisz poprawić

rozwiązanie
- zacznij sam kopiowac leki ktore powtarzasz, a jak nie chcesz żeby ci pacjent przychodził do przychodni zbyt czesto zawsze mozesz wystawic recepte, która moze byc realizowana za 30 dni więc się pojawi za 50 dni po kolejne 2 recepty a jak sie bedzie cos z nim dzialo to przylezie wcześniej.

Offline Cejotek

• Zaśmiecacz Forum
  • Początkujący
  • *
  • Pomógł? 3
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 08, 2011, 00:19:30 am »
No nie Ziomalski. Jeżeli nie umiesz pomóc to daj pokój. Kupiliśmy system o dużych możliwościach jak sądzę, nie wierzę, że nie ma możliwości z poziomu uprawnień rejestratorki-pielęgniarki drukowania recept, na leki powtarzane.
Oczywiście można uznać, że w żadnej sprawie nic się nie da zrobić, zagryźć wargi i zapieprzać (sorry za zapieprzać - to nic osobistego) za wszystkich, a pacjenci niech sobie czekają na swoją kolejkę. Lekarz nie powinien zabierać sobie czasu na czynności automatyczne, chyba nie po to kończyliśmy studia. I nie ma tu nic do rzeczy ile tych recept jest. Po prostu są i w twoim rozwiązaniu niepotrzebnie wydłużają czas przyjęcia. Poza tym nie wierzę, że nie ma wyjścia. Mam nadzieję, że ktoś je zna. Sam też nad tym posiedzę, jak znajdę trochę czasu. Pozdrowienia.

Offline MK

• Kamsoft
  • Ekspert
  • Pomógł? 49
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 08, 2011, 08:57:48 am »
Receptę powinien wydrukować lekarz. Tak czy owak musi on przecież tę receptę podpisać więc bez jego ingerencji się nie obejdzie. Być może doczekamy czasów recepty elektronicznej, gdy samo wystawienie recepty przez lekarza będzie zastępowało jej wydruk i podpis, więc jak widać cel, jakim jest wydruk recepty przez lekarza, jest tym, do którego należy dążyć.
Co do leków powtarzalnych, w tym celu istnieje coś takiego jak leki zażywane.  Wprowadzamy tam leki, które pacjent regularnie przyjmuje i wystawienie recepty przy użyciu tej funkcji jest bardzo proste i szybkie.

Offline Cejotek

• Zaśmiecacz Forum
  • Początkujący
  • *
  • Pomógł? 3
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 08, 2011, 15:26:59 pm »
Oczywiście, papier na receptę też powinien sam wytworzyć. Ludzie nie popadajmy w paranoję. Recepta staje się receptą z chwilą złożenia na niej podpisu osoby upoważnionej, która od tego momentu za nią prawnie odpowiada. Do tego momentu jest to tylko kawałek papieru.

Offline MK

• Kamsoft
  • Ekspert
  • Pomógł? 49
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 08, 2011, 20:04:23 pm »
Ludzie nie popadajmy w paranoję. Recepta staje się receptą z chwilą złożenia na niej podpisu osoby upoważnionej, która od tego momentu za nią prawnie odpowiada. Do tego momentu jest to tylko kawałek papieru.
No tak, kawałek papieru... Jeśli nie jest to wiadomym, a powinno być, to właśnie rusza pilotaż e-recepty w Wielkopolsce. Nie mówię, że już jutro obejdziemy się bez papierów, nie mówię, że od razu cała Polska w to wejdzie, ale już niebawem jest szansa, że wystawienie w programie recepty będzie jednoznaczne z jej wydrukowaniem, podpisaniem itp itd. Więc może jednak przekonać się do kopiowania recept, czy - uważam, że jeszcze lepsze - wykorzystać mechanizm leków zażywanych.

http://www.rynekaptek.pl/informatyka/wielkopolska-beda-testowac-e-recepty-czyli-pilotaz-czas-zaczac,919.html

Offline ziomalski

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 3
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 08, 2011, 20:57:22 pm »
cejotek
rozwiązan nie ma w tym zakresie zbyt wiele.
zakładam, że pacjenci zazywający leki w trybie przewlekłym mogą przynieść kartke z prośbą o wypisanie recepty a ty mozesz sie z nimi umówić że będa do odbioru za 2 dni i juz.
kopiowanie leków to naprawdę chwila moment ( jak ktos to sprawnie robi), najdłuzej z tego wszystkiego nagrzewa sie drukarka i wypuszcza recepte.

popieram MK, że to co lekarskie oddajcie lekarzowi

Offline Cejotek

• Zaśmiecacz Forum
  • Początkujący
  • *
  • Pomógł? 3
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 08, 2011, 21:35:42 pm »
No i z próby rozwiązania konkretnego problemu wyszła nam dyskusja ideologiczna. Nie jest moją intencją zabierać sobie i naszej grupie zawodowej jakichkolwek "przywilejów". Nawiasem mówiąc nigdy nie odbierałem faktu podstawienia mi do podpisu kartek papieru przez pielęgniarki wypisanych zgodnie z moimi intencjami, które ja zamieniałem swoim podpisem w recepty jako uszczuplenie moich lekarskich przywilejów. A już zupełnie nie przemawiają do mnie wstawki typu "zaprawdę powiadam Wam kiedyś - bo nie dziś, niektórzy - bo nie wszyscy polecimy w Kosmos na nieznaną planetę. Więc już dziś ćwicznie oddychanie ciekłym azotem". Będą e-recepty, napewno się tym zainteresuję Nauczyłem się żyć dziś, i to właśnie dziś potykam się o problem, który Wam opisałem.
Ale dajmy spokój tym dysputom.
MK zainteresował mnie "mechanizm leków zażywanych". Możesz coś bliżej opisać - Gdzie to jest, jak tego używać itp

Offline Cejotek

• Zaśmiecacz Forum
  • Początkujący
  • *
  • Pomógł? 3
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 08, 2011, 22:27:04 pm »
Sorry za pytanie, już doszłem o co chodzi. Zmyliło mnie górnolotne pojęcie "mechanizm".

Offline Brutus69

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 11
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 08, 2011, 23:15:23 pm »
Witam
1 Na receptach z uprawnieniami np. inwalida wojenny inwalida wojskowy honorowy dawca krwi itp. nie wpisuje się nr uprawnień tylko symbol uprawnienia - ten przepis obowiązuje od 2007 r  Lekarz wystawiający receptę i farmaceuta ją realizujący  powinien sprawdzić uprawnienia podczas realizacji recepty - wiem od znajomych że  w razie kontroli recept przez  NFZ może paść pytanie np. podstawę wpisania literek np IB na recepcie- lepiej skserować (albo zeskanować jak ktoś prowadzi dokumentacje elektroniczną) dokument uprawniający do świadczeń
2 Receptę lekarska wystawia lekarz -w znaczeniu  w pełni odpowiada za to co się na niej znajduje ale oczywiście nikt nikomu nie broni mieć sekretarki - jeśli ufa swojemu personelowi na tyle, że powierza mu przygotowanie recept to jest jego decyzja, w razie jakichkolwiek problemów pełna odpowiedzialność spadnie na lekarza podpisującego receptę.  Wg obowiązującego  rozporządzenia z 2007 r. recepta musi być podpisana przez wystawiającego ją lekarza. Inną sprawą jest że receptę na lek refundowany należy wystawić po udokumentowanej wizycie pacjenta - jest niezgodne z prawem wystawienie recepty na lek refundowany bez udokumentowanej wizyta pacjenta w gabinecie lekarskim lub wizyty lekarza w domu pacjenta   Jestem lekarzem i wiem najlepiej jakie ilości recept dziennie się drukuje gdyby tak naprawdę wszyscy zaczęli przestrzegać ten  przepis doszło by do totalnego zakorkowania przynajmniej podstawowej opieki zdrowotnej w Polsce. Ale  warto wiedzeć w jakiej rzeczywistości prawnej pracujemy - dokumentacja jest najważniejsza  :)
3 istnieje możliwość w programie takiej konfiguracji aby np. pielęgniarka (zalogowana jako pielęgniarka) mogła zalogować się do modułu lekarskiego i  jako lekarz i kopiować już istniejące i/lub wystawiać nowe recepty - istnieje duża możliwość ustawienia jakie czynności w module lekarskim będzie mogła wykonać .
 Moduł admin -funkcje - administrator uprawnień- Najlepiej stworzyć  rolę dla pielęgniarek które będą mogły przygotowywać recepty do podpisania  - nazwałem ją przykładowo personel średni. Następnie należy przypisać rolę personel średni wybranym pracownikom. Następnie klikamy popraw rolę i w zakładce "moduły" zaznaczamy "moduł lekarski" .
Następnie wybieramy zakładkę "moduł lekarski" - podzakładka "logowanie"- i zaznaczamy  "dla innego lekarza ze zmianą gabinetu" "dla innego lekarza bez zmiany gabinetu" "na innym gabinecie /poradni|  
następnie "moduł lekarski" - podzakładka "leki" i wybieramy "zapis na rzecz innych lekarzy"  i ewentualnei inne - wg uznania
Następnie zakładka "bazy" - podzakładka "leki" -zaznaczamy przeglądanie i drukowanie
Od tej pory osoby którym przyznano rolę personel średni mogą logować się do modułu lekarskiego i jako lekarz i przygotować (drukować) recepty
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Lutego 08, 2011, 23:23:10 pm wysłana przez Brutus69 »

Offline Cejotek

• Zaśmiecacz Forum
  • Początkujący
  • *
  • Pomógł? 3
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 09, 2011, 20:51:05 pm »
No i o to mi chodziło. Dzięki Brutus69. Brzmi skomplikowanie, ale dosyć logicznie. Jak znajdę trochę czasu, zajmę się tym.
Czyli jest jak mówiłem, moża zacisnąć ząbki i zapieprz..... lub spróbować znaleźć rozwiązanie. Inaczej dalej jeździlibyśmy wozami drabiniastymi.

Co do wypowiedzi w pkt.1 - bez komentarza, sądzę że tak jest, nawet moja aptekarka jakby przygasła.

Co do pkt.2 praktyka, którą opisuję jest powszechna. Dziwię się zastrzerzeniom kolegów. Tłumaczy ich jak sądzę tylko to, że sami nie wypisują dużych ilości recept, czyli nie pracują w POZ-ach. Wtedy rzeczywiście można w ramach relaksu podrukować kilka recept w czasie wolnym.
Ja nie rozumiem przyjmowania w gabinecie pacjenta zdiagnozowanego, którego jedynym powodem przyjścia do przychodni jest to, że właśnie skończyły mu się leki. Powiem więcej - sami pacjenci tego nie rozumieją. Często po powtórkę leków przychodzą w ich zastępstwie członkowie ich rodzin. Co wtedy mam badać rodzinę pacjenta, by wypisać mu leki. Oczywiście zgadzam się z tym, że każda taka wizyta musi mieć odzwierciedlenie w dokumentacji. Pielęgniarka dokonuję wpisu w historii choroby, drukuje receptę, ja tylko w obu tych miejscach się podpisuję, dokonując tym samym akceptacji i przejmując odpowiedzialność. Może zajeło by mi to gdybym postępował jak Koledzy sugerują 5 min na pacjenta, ale to samo oznacza 1godz. przy 12 pacjentach - a o to już warto powalczyć

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 580
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9409 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 28.

[Pokaż zapytania]