collapse

Reklama

Autor Wątek: Nie udało się odtworzyć bazy danych z pliku kopii zapasowej  (Przeczytany 7655 razy)

Offline chaczyk

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 2
  • PEPE
Nie udało się odtworzyć bazy danych z pliku kopii zapasowej
« dnia: Listopada 30, 2010, 23:30:22 pm »
Komunikat: "Nie udało się odtworzyć bazy danych z pliku kopii zapasowej[/img]". Taki komunikat wyskakuję jak chcę odtworzyć bazę danych, wersja programu taka sama jak bazy, proszę o radę.  ::)
chaczyk

Offline Bartosz

• Ekspert
  • Pomógł? 178
  • Kujawsko-Pomorski OW NFZ/Konsultant IT/KK
Odp: Nie udało się odtworzyć bazy danych z pliku kopii zapasowej
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 01, 2010, 00:15:44 am »
Zakładam że kopia była zrobiona na Firebirdzie 2.0.3, a odtwarzasz na Firebirdzie 2.5.0. Występuje błąd, który nie umożliwia odtwarzania bazy danych, być może błąd zostanie usunięty w następującej wersji.

Musisz odinstalować Firebirda 2.5.0 i zainstalować 2.0.3 wtedy dopiero baza zostanie odtworzona.
Pozdrawiam
Bartosz

Offline rgb

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 01, 2010, 15:42:56 pm »
Ja trochę wtrącę się w wątek. Po kiego Wy ludzie korzystacie z tej funkcji: kopia bezpieczeństwa?  ???

Często bywa tak, że jak Kamsoft wypuszcza jakieś poprawki to to co działało wcześniej może być po prostu zwalone np. przywracanie bądź tworzenie kopii bezpieczeństwa.

Wy macie niezbite przekonanie co do poprawności działania funkcji: kopia bezpieczeństwa? A jak pożrą się z jakimś pracownikiem/programistą co im na odchodne minę do pps'a zainstaluje?

Ja tam im nie wierzę patrząc po ilości poprawek, przez x lat jak pracuję zawsze ale to zawsze robię kopię całego katalogu. Co więcej, jak bym był chorobliwie przewrażliwiony i nie mający zaufania co do rzetelności systemu operacyjnego i hardware'u (co by trochę trąciło schizofrenią) - mogę użyć jeszcze md5sum i sprawdzić czy to co się skopiowało jest naprawdę tym co powinno być skopiowane.
Ciekawy jestem bardzo, czy kamsoft stosuje algorytmy md5sum przy tworzeniu kopii bezpieczeństwa czy ślepo polega na niezawodności hardwaru?
Znam przykład z autopsji, co kolega miał po czasie zwalony kontroler dysków hdd. A co było najbardziej wkurzające, że działał ale od czasu do czasu przy kopiowaniu plików przekłamywał. Rozumiecie niuans? Wyobraźcie sobie teraz tę samą sytuację, że macie taki "cuś" u siebie i "trochę" bajtów przy kopii bazy ulega zmianie. Fajne, prawda?  :D

Mam dysk na poziomie odczytu/zapisu ok. 100mb/s. Cały katalog pps'a kopiuje się z prędkością ok 20-30 s.

Wolno? Są na allegro dyski SD, np. OCZ Vertex 2, które mają odczyt i zapis na poziomie ok. 280 mb/s - swoją drogą to niezły gadżet jak ktoś pracuje dużo z pps'ami, rozlicza dużo przychodni i generuje mnóstwo raportów, jednym słowem obciąża bazę danych. Ekstra rozwiązanie.

Naprawdę - polecam opcję kopiowania całego katalogu, ja tak bynajmniej robię bo to jest bardziej logiczne i pewne niż korzystanie z kopii bezpieczeństwa. Nawet jak ktoś ma wolny dysk, te parę sekund więcej nie zbawi nikogo. Przy kopii katalogu ma się wszystko skopiowane, też cały program pps'a np. w starszej wersji przed aktualizacją. Nigdy nie ma tak, że robię aktualizację programu na wersji roboczej, ostatnio aktualnej.
Trzymam starą kopię na wszelkiego rodzaju wypadek - cały katalog.

Jak już mówimy o kopiach bezpieczeństwa, dobrze radzę trochę nad tym pomyśleć i robić też kopię na innym dysku twardym zewnętrznym albo penie
a jak pracujecie na pps'ie i coś nowego wpisujecie, to róbcie co jakiś czas kopię albo po prostu pracujecie na laptopie z baterią włożoną i naładowaną na wypadek wahań napięcia itp. Może być tak, że na pierwszy rzut oka wszystko z bazą będzie OK, a po jakimś czasie wyjdzie "szydło z worka" że zanik napięcia uszkodził bazę.

Niby rzeczy proste i oczywiste ale wiele osób nad tymi aspektami w ogóle się nie zastanawia. Warto, bo dużo to nie kosztuje a w razie czego zaoszczędzi bardzo dużo czasu i nerwów. Tylko zaznaczam, że przy kopiowaniu katalogów trzeba być trochę rozgarniętym, aby nie wykasować tego czego nie trzeba.

To samo tyczy się kopii całych partycji na których mamy system windowsa zainstalowany. Warto robić kopię partycji na której jest cały system, co jakiś czas, wtedy przywracanie wszystkiego trwa kilkadziesiąt minut. Dysk zewnętrzny jest tani jak barszcz np. 500GB - to naprawdę nic nie kosztuje.
A już podstawa to wszystko co piszę warto stosować jak pracuje się na nowym sprzęcie, nowym dysku hdd zwłaszcza.

To tyle drobnych uwag, może komuś się przyda.

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 01, 2010, 16:50:00 pm »
Wszystko pięknie i ładnie jak ma się te góra kilka kopii programu. Przy większej ilości sprawa się komplikuje. Czy raz dziennie wystarczy zgrać wszystko?

Wolno? Są na allegro dyski SD, np. OCZ Vertex 2, które mają odczyt i zapis na poziomie ok. 280 mb/s - swoją drogą to niezły gadżet jak ktoś pracuje dużo z pps'ami, rozlicza dużo przychodni i generuje mnóstwo raportów, jednym słowem obciąża bazę danych. Ekstra rozwiązanie.

To jest dobre rozwiązanie jak robisz wszystko w jednym miejscu. Co mi po takim zapisie mnie ogranicza usb.

Offline artstom

• Super Specjalista
  • Pomógł? 12
  • Lubelski Oddział Wojewódzki
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 01, 2010, 19:05:47 pm »
a po kiego kopia bezpieczeństwa. przenieś plik kspps.fdb z folderu baza do nowej wersjo programu i w folderze serw kspps. exe zrób serwis.tyle

Offline Przemyslaw

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 33
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 01, 2010, 19:10:59 pm »
Wszystko ok pod warunkiem, że sam używasz PPSa. U mnie jest 24 użytkowników w wersji serwerowej. Nie mogę sobie w dowolnym momencie zrobić kopii. Sprawę jednak załatwia windows server i ntbackup, który robi mi kopię o 4 rano jak na pewno nikt nie używa ppsu. Dane zapisują się na drugim serwerze. Oba serwery na raid 10. Twój pomysł jest dobry jedynie dla pojedyńczej instalacji. Ręczne backupy to średniowiecze. Bałbym się trzymać dane na dyskach zewnętrznych konsumenckich i pendrive.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 01, 2010, 20:10:54 pm wysłana przez Przemyslaw »

Offline rgb

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 01, 2010, 22:18:50 pm »
Wszystko ok pod warunkiem, że sam używasz PPSa. U mnie jest 24 użytkowników w wersji serwerowej. Nie mogę sobie w dowolnym momencie zrobić kopii.
W sumie to pisałem nie tyle o tym kiedy robić kopię ale o tym aby w ogóle robić kopię.
Do samej pracy kopia nie jest potrzebna bo z poprzedniego dnia gdzieś leży. Fajerwerki się zaczynają jak masz tych 24 użytkowników i masz zaktualizować PPS. No nie mów, że masz ustawione aktualizacje automatyczne i nie trzymasz ręki na pulsie.
Warto zawsze sprawdzić czy importy, eksporty się generują, rachunki drukują i inne tego typu operacje.
Sprawę jednak załatwia windows server i ntbackup, który robi mi kopię o 4 rano jak na pewno nikt nie używa ppsu. Dane zapisują się na drugim serwerze. Oba serwery na raid 10. Twój pomysł jest dobry jedynie dla pojedyńczej instalacji. Ręczne backupy to średniowiecze.
Ależ na pojedynczej stacji też może zrobić automatyczny backup. Ja właśnie tak mam, do obudowy kompa jest podłączony pen i podczas pierwszego odpalenia kompa z rana robi backup z dnia poprzedniego. A ręczny backup i tak jest niezastąpiony przy aktualizacjach itp.
Bałbym się trzymać dane na dyskach zewnętrznych konsumenckich i pendrive.
Prawdopodobieństwo padnięcia w jednym czasie 2 hdd - jest praktycznie równe zero, jeśli jeden masz w kompie a drugi na zewnątrz. Chyba, że będzie pożar, ktoś ukradnie albo woda zaleje lub piorun walnie. Przy tym ostatnim to i i raid nie pomoże  ;D

Dane - jak już rozmawiamy - najlepiej trzymać w osobnych miejscach, dobry jest backup przez neta na serwer zdalny przez internet. Ale trza dobrze zabezpieczyć i wiedzieć co i jak bo może być więcej szkody niż pożytku z backupu netowego (włam)

Offline Przemyslaw

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 33
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 01, 2010, 22:32:34 pm »
Fajerwerki się zaczynają jak masz tych 24 użytkowników i masz zaktualizować PPS. No nie mów, że masz ustawione aktualizacje automatyczne i nie trzymasz ręki na pulsie.

Najpierw sprawdzam sobie na wirtualnej maszynie, a aktualizacje robie w nocy jak nikogo nie ma w pracy z domu przez RDP. Rano włączają ppsy w pracy a ja jeszcze śpię i automatycznie się aktualizują. Wystarczy zamapowany dysk sieciowy u każdego klienta.
Czasami jak robię w ciągu dnia to wysyłam komunikat do każdego komputera o treści mniej więcej - masz minute do wyłączenia pps, inaczej zablokuje ci facebooka i wydrukuje dyrektorowi listę stron, które odwiedzasz w pracy:> Jak nie pomaga to dzwonie lub sam się przejdę. Odbywa się to sprawnie w miarę.

Co do miejsca to serwery mam na różnych piętrach w budynku. Szansa na to, że runie, spali się cały budynek są małe i nawet wtedy nie będą te dane potrzebne jak przychodni nie będzie fizycznie.

Offline chaczyk

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 2
  • PEPE
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 05, 2010, 21:41:09 pm »
Bartosz dzieki za pomoc :)
chaczyk

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 527
  • Kropka Ukrytych: 1
  • Kropka Użytkowników: 3
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9409 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 30.

[Pokaż zapytania]