collapse

Reklama

Autor Wątek: 50401003 - Data zlecenia wykracza poza przedział data urodzenia pacjenta...  (Przeczytany 10663 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline thecla

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
Witam,

Po imporcie SWZ mam 2 świadczenia ze statusem ostrzeżenie. Jeden dotyczy błędu 50401003- Data zlecenia wykracza poza przedział data urodzenia pacjenta i daty początku udzielania świadczenia (data przyjęcia pacjenta na hospitalizację lub data pierwszej wizyty/porady przekazanej w zestawie świadczeń ambulatoryjnym). Przejrzałam kartę świadczenia, pacjenta i zlecenia i nie zauważyłam żadnych rozbieżności. Pacjent urodzony  w 1956 r., skierowanie wystawione 4.02.2010 a pierwsza wizyta u nas 17.02.2010.

Co jeszcze mogę sprawdzić?

« Ostatnia zmiana: Listopada 24, 2010, 12:14:13 pm wysłana przez thecla »

Offline bart

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 117
  • Dolnośląski OW
Odp: błąd 50401003
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 22, 2010, 15:19:37 pm »
Witam,

Po imporcie SWZ mam 2 świadczenia ze statusem ostrzeżenie. Jeden dotyczy błędu 50401003- Data zlecenia wykracza poza przedział data urodzenia pacjenta i daty początku udzielania świadczenia (data przyjęcia pacjenta na hospitalizację lub data pierwszej wizyty/porady przekazanej w zestawie świadczeń ambulatoryjnym). Przejrzałam kartę świadczenia, pacjenta i zlecenia i nie zauważyłam żadnych rozbieżności. Pacjent urodzony  w 1956 r., skierowanie wystawione 4.02.2010 a pierwsza wizyta u nas 17.02.2010.
Co jeszcze mogę sprawdzić?
Sprawdzić w pliku raportu czy te dane zostały prawidłowo przekazane,
ewentualnie sprawdzić "wzrokowo" PESEL delikwenta.

Offline Piotr29

• Ekspert
  • Pomógł? 40
  • Warmińsko - Mazurski OW
Odp: błąd 50401003
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 23, 2010, 07:34:29 am »
sprawdź jeszcze tego pacjenta tylko z filtrem aktywne i usunięte....miałem taką sytuację że w zestawie był usunięty produkt ale z datą wcześniejszą niż zlecenie.....musiałem poprawić zlecenie, usunąć produkt a następnie ponownie poprawić zlecenie....
Pozdrawiam

Piotr

Offline thecla

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
Odp: Data zlecenia wykracza poza przedział data urodzenia pacjenta i daty początku ud
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 23, 2010, 11:37:10 am »
Żeby było ciekawiej to nie mam tego raportu na liście, ale jest w katalogu EXPORT. Pewnie go przez przypadek usunęłam.  :-\  Mam teraz wgrać kopię bezpieczeństwa czy jest jakiś mniej inwazyjny sposób odzyskania go?- boję się że będą problemy z wysłanymi później raportami SWX (korekta za 2009).  

W starych postach znalazłam taką informację wysłaną przez debie:

procedura naprawy błędu wprost od KAmsoftu

Odzyskanie danych może odbywać się przez moduł serwis.

1. Odzyskanie danych umożliwia funkcja SERWIS->Raportowanie do OWNFZ->Import świadczeń z pliku XML
    Funkcja ta wczytuję tylko dane wymagane do formatu otwartego z pliku xml (SWX).
    Jeśli w bazie znajduje się świadczenie/ produkt o większej lub równej wersji to pozycja z XML nie zostanie zaimportowana.
    Taka funkcjonalność pozwala na bezpieczny import tego samego świadczenia, które znajdować się może na wielu raportach statystycznych.
    Import XML tworzy również pozycje korygowane i pozycję korygujące w bazie.
    *** UWAGA**** Przed wczytaniem plików xml (SWX) należy wczytać wszystkie umowy zawarte z NFZ.

2. Po wczytaniu świadczeń należy wykonać również funkcje serwisowe aktualizujące zarówno statusy pozycji rozliczeniowych jak
   i niezbędne w przypadku rozliczenia szablony rachunków.
   Potrzebne pliki do wykonania tych funkcji to WDR i WPR, które należy pobrać z portalu SZOI->Umowy->bieżące rozliczenie.
   Każda umowa z NFZ ma odrębne pliki WDR i WPR.

Konieczne funkcje do wykonania :
  a. SERWIS->Raportowanie do OWNFZ->Aktualizacja statusów->Ustawienie statusu potwierdzenia na produktach na podstawie pliku WDR
  b. SERWIS->Raportowanie do OWNFZ->Aktualizacja statusów->Ustawienie statusu potwierdzenia na produktach na podstawie pliku WPR

*** W pliku WPR znajduję się informacja na jakim szablonie pozycja została rozliczona.
  *** W pliku WPR nie ma informacji o produktach zapłaconych skorygowanych.

Czy mogłabym wykonać punkt 1. tej instrukcji?
« Ostatnia zmiana: Listopada 23, 2010, 12:07:20 pm wysłana przez thecla »

Offline Bartosz

• Ekspert
  • Pomógł? 178
  • Kujawsko-Pomorski OW NFZ/Konsultant IT/KK
Odp: Data zlecenia wykracza poza przedział data urodzenia pacjenta i daty początku ud
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 23, 2010, 22:28:06 pm »
Tylko jeśli raport zwrotny do raportu statystycznego został wczytany do programu, to takiego raportu statystycznego nie można usunąć z listy raportów. No chyba że usunąłeś wcześniej też raport zwrotny do tego statystycznego. Sprawdź czy dobre masz ustawienia w filtrach.
Pozdrawiam
Bartosz

Offline thecla

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 24, 2010, 10:17:07 am »
Raport zwrotny mam. Znalazłam raport SWX o numerze "zagubionego" raportu na liście z 2009 r. W tym raporcie wysyłałam świadczenia z X 2010 i poszło też poprawiane świadczenie z X 2009. Na liście z 2009 pod tym raportem wisi tylko to jedno świadczenie. Jak przeglądałam ten raport w formacie XML to były wszystkie wysyłane świadczenia.

Weszłam w ten raport na liście z 2009r. i zmieniłam datę w filtrze na 2010 i pokazały się te zagubione świadczenia.  ::)

Okazało się że była niewłaściwa pozycja w kolejce oczekujących- w wysłanym świadczeniu data planowanego udzielenia w lipcu. Dopisałam nową kolejkę na październik, zaktualizowałam w karcie świadczenia i raport przeszedł.  :)
« Ostatnia zmiana: Listopada 24, 2010, 12:19:03 pm wysłana przez thecla »

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 553
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9409 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 28.

[Pokaż zapytania]