Aktualna wersja KS-PPS: 2024.03.1.1 z dnia 2024-10-31Monitoring temperatury w lodówkach medycznych Kontakt redakcja@forumpps.plJesteśmy na Facebooku, dołącz do nas! 16 Lecie Forumpps.pl
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
WitamPewnie nie pomogę za bardzo tym razem ale...Parę m-cy temu miałem wielki bur... (znaczy nie miałem bazy) i musiałem zrobić korekty. Ponieważ ilości nie były duże więc postanowiłem kombinować z xml'ami. Zaczął robić się jeszcze większy bałagan, szczególnie jeśli chodziło o pozycje rozliczone i w grę wchodziły korekty rach. W końcu gdy miałem już dość dłubania z pojedynczymi pozycjami zrobiłem porządek. Przywróciłem całą bazę wszystkich świadczeń. Niestety trzeba przekonać księgową do tego manewru, bo polega to na tym, że usuwamy wszystkie szablony z szoi, robimy korektę wszystkich rach na "0". Wysyłamy rap. stat., zwrotka, poprawiamy błędy, potem rozliczeniowy, wystawienie rachunku i koniec roboty. Plus tego rozwiązania jest taki, że mamy uporządkowaną bazę, obraz taki jak w nfz, pozycje o które czepia się nfz wyprostowane. I prawdę mówiąc po kilku dniach pracy święty spokój i w razie gdyby nfz znów się czegoś czepił, można to sprawnie wyprostować. Dlatego polecam wszystkim mający problemy właśnie takie rozwiązanie. Minus jest taki, że trzeba w zasadzie wystornować wszystkie rach za cały rok i wystawić nowy - księgowość b.krzyczy, no i trzeba mieć przyjazną duszą w nfz aby pomogła "przepychać" raporty i wspólnie kontrolować sytuację.Pozdrawiam
Przede wszystkim musisz ten cały proces uzgodnić z pracownikiem NFZ (np. informatykiem - najlepiej). Następnie musisz odczepić rachunki. Do tego nie potrzebna jest utracona baza danych. Ponieważ odbywa to się na takiej zasadzie że tworzysz rachunek korygujący z tzw. ręki. Przesyłasz na wersję elektroniczną na SZOI i do NFZ wersję papierową. Po zaksięgowaniu pracownik NFZ odłącza szablony od rachunków. Następnie musisz usunąć szablony do raportów rozliczeniowych to już robisz sam. I na samym końcu usuwasz świadczenia za pomocą raportów usuwających.
Co to właściwie znaczy stworzyć rachunek korygujący z ręki?
Odtwarzasz rachunki z SZOI, a następnie robisz do nich korektę.