collapse

Reklama

Autor Wątek: Po odebraniu raportu zwrotnego - ponownie wysyła świadczenia  (Przeczytany 10300 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rgb

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
Po odebraniu raportu zwrotnego - ponownie wysyła świadczenia
« dnia: Kwietnia 08, 2010, 16:04:28 pm »
Witam.
Mam wersję 2010.01.3.1.
Otrzymałem telefon z innego szpitala, że w dniu w którym była udzielona usługa u nas (POZ), pacjent przebywał na oddziale w szpitalu.
Wchodzę w PPSie w zakładkę świadczenia, odnajduję je, wciskam USUŃ, tworzę raport statystyczny.

Wysyłam raport statystyczny, żeby szpital mógł rozliczyć świadczenie. Odbieram po czasie zwrotny i importuję.

Przy tworzeniu następnego raportu statystycznego znowu jest te usunięte świadczenie raportowane w następnym raporcie statystycznym.
Wychodzi na to, że PPS nie odnotowuje, że to świadczenie było wysłane albo na SZOI tego nie robią.

Czy coś źle robię?
« Ostatnia zmiana: Listopada 15, 2010, 20:41:02 pm wysłana przez Bartosz »

Offline Manioo

• Super Specjalista
  • Pomógł? 20
  • Zachodniopomorski OW
Odp: po odebraniu raportu zwrotnego - ponownie wysyła świadczenia
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 08, 2010, 16:27:21 pm »
czy może w raporcie na szoi był komunikat - niezwalidowany okres refundacyjny ?

i w ogóle to co poszło w raport statystyczny ?
i co zawiera raport zwrotny ?
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 08, 2010, 16:29:07 pm wysłana przez Manioo »
Spechej pomalu!  Pozdrawiam.

Offline rgb

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 08, 2010, 16:41:39 pm »
Ehh, chciałem usunąc już wątek sprawa się wyjaśniła. Mimo wszystko dziękuję za zainteresowanie.
Problem polega na tym, że nie ma instrukcji jak działa SZOI - w formie np. graficznej żeby można było wizualnie zrozumieć działanie rozliczeń między NFZ a podmiotami.

Po 2-gim razie jak wysłałem to co wróciło - już problem zniknął. W tej chwili w PPSie się już nie generują żadne świadczenia.

A schemat wyglądał tak:
- generuję raport stat. - nie ma pozycji do wygenerowania
- kasuję 2 porady/siadczenia - generuję statystyczny - pojawiają się w statystycznym 2 porady z czerwonym minusem
- wysyałam na SZOI
- odbieram zwrotny z SZOI

(i tutaj byłem przekonany, że skoro odebrałem zwrotny więc proces został zakończony wymiany informacji z SZOI)

A właśnie, że nie!

Teraz teoretycznie skoro w rap. stat. zgłosiłem 2 usunięcia i otrzymałem rap. zwr - już nic nie powinno się generować w PPSie.
A jednak te 2 świadczenia ponownie się generują w raporcie stat. Po wysłaniu rap. stat. drugi raz z tymi samymi danymi i po odebraniu zwrotnego już wtedy się nie generują 3 raz.

Po kiego ta druga faza leci? Jaki to ma sens? Skoro zgłaszam za 1-szym razem że usunąlem 2 świadczenia - SZOI i PPS powinny przyjąć to do wiadomości (SZOI po otrzymaniu stat. rap.) a PPS po otrzymaniu zwrotnego pierwszego że o nic więcej mi nie chodzi.

Normalnie wykreśleń nie robię stąd takie zamieszanie wyszło.

W ogóle jakaś dezinformacja na SZOI - jak wysyłam same skreślenia to powstaje komunikat - brak raportów cząstkowych LOL.
A wykreślenia to nie raporty?!

Offline Bartosz

• Ekspert
  • Pomógł? 178
  • Kujawsko-Pomorski OW NFZ/Konsultant IT/KK
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 08, 2010, 22:03:43 pm »
Po kiego ta druga faza leci? Jaki to ma sens? Skoro zgłaszam za 1-szym razem że usunąlem 2 świadczenia - SZOI i PPS powinny przyjąć to do wiadomości (SZOI po otrzymaniu stat. rap.) a PPS po otrzymaniu zwrotnego pierwszego że o nic więcej mi nie chodzi.

Bo to nie funkcjonuje tak prosto jak się wydaje. Za pierwszym razem jest usuwana pozycja rozliczeniowa,a po potwierdzeniu przez NFZ usunięcia wszystkich pozycji rozliczeniowych w ranach zestawu świadczeń, za drugim razem wysyłane jest żądanie usunięcia świadczenia.
Pozdrawiam
Bartosz

Offline rgb

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 11, 2010, 15:02:32 pm »
Bartosz -a wracając do usuwania świadczeń.

Przypominam - chodzi o sytuację, w której w raporcie zwrotnym statystycznym jest błąd:
Usługa wykonana podczas pobytu pacjenta w opiece stacjonarnej u innego świadczeniodawcy

Sytuacja dotyczy POZ - przychodzi pacjent ze szpitala do lekarza POZ ;D

Jak to tak do końca powinno się prawidłowo robić od strony POZ?

1. Czy wystarczy, że zaznaczę pozycję do usunięcia w raporcie zwrotnym i kliknę: USUŃ?

Po takim zabiegu wychodzi jakieś kuriozum. Świadczenie pacjenta jest przygotowywane ponownie do wysłania, usuwany jest produkt ale to jest trochę bez sensu! Znaczy, że była wizyta, że przyjął pacjenta lekarz X i wykonwał mu świadczenie: no właśnie - i po usunięciu jest pusto!

2. Czy lepiej po prostu wywalać całe świadczenie, w sensie usuwać - tak jakby w ogóle tej wizyty nie było?
W tym przypadku koło samego świadczenia pojawia się minus jak i jest usuwany produkt w danym świadczeniu - czyli tak jakby to była w ogóle pomyłka przy wpisie

Jak Ty Bartosz to robisz i inni? Kasujesz tylko sam produkt: 1 czy wszystko wywalasz 2?

I jeszcze jedno - jak u mnie jest błąd na czerwono w raporcie zwrotnym, to mogę najzwyczajniej w ogóle tego świadczenia nie ruszać i zostawić w spokoju? Jak świadczenie jest (jego produkt) w kolorze czerwonym to szpital znaczy się będzie mógł rozliczyć tego pacjenta?

Chciałbym tę kwestię do końca wyjaśnić. Wszak tak naprawdę i 1 i 2 jest to przekłamywanie rzeczywistości. Najuczciwiej byłoby w ogóle nie ruszać tego świadczenia. Bo świadczenie de facto: miało miejsce w ramach konkretnego produktu.
Jak kasuję produkt i ponownie na SZOI wysyłam (1) - to wysyłam produkt widmo - czyli była wizyta, był produkt i zniknął wariant 2 to też przekłamywanie - bo pacjent był rzeczywiście u lekarza i ginie wszystko po ponownym wysłaniu na SZOI

Offline Piotr29

• Ekspert
  • Pomógł? 40
  • Warmińsko - Mazurski OW
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 11, 2010, 19:34:55 pm »
pozwolę się wtrącić w wątek POZ i pozycji powiązanych...

chodzi o to że jeśli pacjent był w POZ, a w szpitalu miał przepustkę to lekarz z POZ nie może go wykazywac do funduszu tylko obciąża rachunkiem szpital w którym pacjent przebywa...często się zdaża że rodzina przychodzi po recepty i w takim przypadku też nie powinno się tego sprawozdawać do funduszu....

Tak więc jeśli był pacjent (wariant 1 i 2) to nie przekłamywanie tylko zły świadczeniobiorca  ;)

Jeśli jest błąd importu to teoretycznie można zostawic i nie powinno być pozycji powiązanych....z tym że może być błąd produktu a zarejestrowany może być kontakt i wtedy trzeba raczej poprawić...
Pozdrawiam

Piotr

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 489
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9409 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 28.

[Pokaż zapytania]