collapse

Reklama

Autor Wątek: Jak poprawić ICD9 v9 n v5  (Przeczytany 9155 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Slawek

• Specjalista
  • Pomógł? 1
  • ŚOW NFZ
Jak poprawić ICD9 v9 n v5
« dnia: Lutego 03, 2010, 14:24:29 pm »
Witam.
Moja ulubiona pani pielęgniarka sama zaczytała 2 dni temu umowę do KSPPSa i bez mojej wiedzy wpisała ponad 2 000 świadczeń POZ oczywiście z kodem ICD v9 (nie mieli jeszcze poprawionych w słowniku baza usług medycznych.
Jak można to szybko poprawić?

Offline gurami82

• Sponsorzy Forum
  • Specjalista
  • Pomógł? 13
  • Mazowiecki / Lubelski OW NFZ
    • Rozliczenia Medyczne !!!
Odp: Jak poprawić ICD9 v9 n v5
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 03, 2010, 14:28:49 pm »

Offline Slawek

• Specjalista
  • Pomógł? 1
  • ŚOW NFZ
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 03, 2010, 16:39:07 pm »
Bardzo dziękuję za link - jakoś to przeoczyłem...

Offline Jerzyk56

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 07, 2010, 23:28:58 pm »
Bardzo dziękuję za link - jakoś to przeoczyłem...

też to przeoczyłem - postąpiłem zgodnie z linkiem i niestety wywala przy ponownym przesłaniu
Błąd operacji importu Komunikat statystyczny (medyczny) [SWX]
--------------------------------------------------------------------------------

(E)R019 ? Raport o podanym id instalacji [001-01-940247-00-005867-20091128221514] i numerze generacji [188] został już przesłany.
--------------------------------------------------------------------------------

co robić???

Offline miszol

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 33
  • Wielkopolski OW NFZ
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 07, 2010, 23:43:44 pm »
a czy napewno tworzysz nowy raport:
Po wykonaniu skryptu i sprawdzeniu poprawności można przygotować zestawy świadczeń do ponownego przesłania (funkcja serwisowa Raportowanie do OWNFZ -> Zbiorcze korekty świadczeń) na podstawie odrzuconego raportu i utworzyć nowy raport świadczeń do NFZ.

Offline Jerzyk56

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 08, 2010, 10:08:38 am »
Witaj,
tak właśnie zrobiłem i poprzedni raport 188 w systemie ma zmienione wszystkie pozycje na w5, w zwrotnym te pozycje są na szaro. Czy mam teraz jeszcze raz dodać nowy raport?? a nie wysyłać ponownie 188?

Offline miszol

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 33
  • Wielkopolski OW NFZ
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 08, 2010, 10:32:14 am »
tak dodaj nowy raport i zostaw w nim tylko pozycje które były w raporcie 188 (nie jest to konieczne, ale może okazać się wygodne w przypadku ewentualnych błędów)

Offline Jerzyk56

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 08, 2010, 13:03:08 pm »
Właśnie tak chciałem zrobić - niestety jak robię dodaj nowy raport to mi odszczekuje że nie ma pozycji.
Pewnie będę musiał wrócić do kopii bezpieczeństwa wgrać ponownie raport 188 i ręcznie powprowadzac do wszystkich pozycji wersję 5?

Offline Piotr29

• Ekspert
  • Pomógł? 40
  • Warmińsko - Mazurski OW
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 08, 2010, 13:10:21 pm »
tzn. jak wysłałeś juz raport 188 z modułu Serwis i pobrałeś zwrotny to nie ma potrzeby wysyłać jeszcze raz tego samego raportu...na szaro są w zwrotnym znaczy że poprawione...

P.S.a jeśli będzisz chciał z tej kopii przywracac i później na nowo wszystko wprowadzać to tak samo jakbyś te 2000 pozycji poprostu poprawił teraz bez przywracania kopii....chodzi tylko o podniesienie wersji epizodu więc w module serwis wszystko jest tak jak pisał miszol

Sorki ale mała poprawka....tylko moduł Serwis > Raportowanie do NFZ > zbiorcze korekty świadczeń > przygotowanie raportu do ponownego przesłania
« Ostatnia zmiana: Lutego 08, 2010, 13:17:12 pm wysłana przez Piotr29 »
Pozdrawiam

Piotr

Offline Jerzyk56

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 08, 2010, 14:21:21 pm »
Właśnie tak zrobiłem jak w ostatnich dwóch zdaniach napisałeś i wtedy wszystkie pozycje zmieniły sie w pobranym raporcie zwrotnym na szaro a w raporcie normalnym w systemie który miałem wersje 9 też poprawił na wersję5. Nie mam niestety innego raportu a ten co automatycznie sie poprawił nie może być zaimportowany na serwer NFZ-poznan. Natomiast jak chcę dodać nowy raport to pisze iż nie ma świadczeń.
Też myślałem iż ten 188 będzie miał wyższą wersję po tak przeprowadzonej korekcie ale widocznie nie - nie wiem gdzie leży przyczyna takiej sytuacji.

Offline Piotr29

• Ekspert
  • Pomógł? 40
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 08, 2010, 14:31:29 pm »
No nie ma świadczeń bo wszystkie mają status potwierdzone...więc ich do statystycznego nie wrzucisz poza modułem Serwis i ponownym przesłaniem....chyba że każde poprawisz ręcznie...
Jeśli mógłbym sprecyzować pewne rzeczy bo trochę się chyba pogubiłem....

pkt 1. miałeś wprowadzone świadczenia tylko ze złym kodem w v9

i tu się zastanawiam czy Ty wysłałeś statystyczny w tym momencie z v9 czy od razu przeszedłeś do pkt. 2?

pkt 2. poprawiłeś kod na v5 skryptem

Jaki Ty raport starasz się wysłać?

edycja: jakie masz komunikaty w zwrotce? są jakieś błędy? bo piszesz że wszystko poprawiłeś...? może nie ma potrzeby generowania kolejnych raportów statystycznych tylko już możesz robić rozliczeniowy...sprawdź status zestawów i produktów..
« Ostatnia zmiana: Lutego 08, 2010, 14:39:52 pm wysłana przez Piotr29 »
Pozdrawiam

Piotr

Offline Jerzyk56

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 08, 2010, 14:43:53 pm »
wysłałem z 9 (no niestety bylo to bardzo późno i jak pobrałem nowy program to nie zmieniłem na zablokowanie 9 - myślałem iż to Kamsoft zrobił automatycznie) sprawdzam na drugi dzień a tu wszystko z błędem zaczytałem i widze 9 a ma być 5 i wtedy dopiero zajarzyłem iż juz o tym czytałem i zrobiłem poprawke skryptem dlalej juz wiesz

Offline Jerzyk56

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 08, 2010, 14:57:34 pm »
raport z wersja 9 dotyczył tylko stycznia 2010 i w raporcie zwrotnym pisze niezgodne dane kontaktu
oraz dodatkowo w raporcie zwrotnym otrzymałem znowóż 30 pozycji - walidacja roku 2009 przez nfz - które co miesiąc w ubiegłym roku poprawiałem - wpisałem w styczniu 2009 bez umowy i te pozycje poszły tez w raporcie za styczen 2009 bez pkt - ja je w ubiegłym roku stale wywalałem a nfz po każdej weryfikacji mi je odsyłał - w systemie płatnika nie zarejestrowano epizodu o podanym identyfikatorze, nie umiem tego wywalić na stałe. Wysłałem na podany adres email związany z walidacją informację ale nie mam żadnej odpowiedzi.

Offline Piotr29

• Ekspert
  • Pomógł? 40
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 08, 2010, 16:09:22 pm »
No to Jerzy nie jest tak źle  ;) te niezgodne dane kontaktu zawsze wiążą się z jakimś błędem w Twoim przypadku będzie to najprawdopodobniej to niezarejestrowanie epizodu o podanym ID. Na stałę z KS usuniętych epizodów się nie da wywalić. Czy te 30 pozycji ze stycznia 2009 to Ty poprostu usuwasz? Czy starasz się je w jakiś sposób rozliczyć? Bo jak są to pozycje do usunięcia to bym się nimi nie przejmował tylko wysyłał bieżące rozliczenie. A te 30 zostawił ze statusem "odrzucone" i nic już przy nich nie robił to przy następnym raporcie ich nie pobierze.
Pozdrawiam

Piotr

Offline Jerzyk56

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 09, 2010, 08:30:26 am »
Dzięki za pomoc - usystematyzuję co trzeba zrobić.
1. Serwis i poprawienie - po wykonaniu.
2. Ponownie serwis i przygotowanie do wysłania poprzez wskazanie poprawionego raportu w 1 punkcie.
Ja niedoczytałem i poprawiałem wszystko ręcznie.
Pozdrawiam.

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 590
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9407 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3150 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]