collapse

Reklama

Autor Wątek: Nieprawidłowy status ubezpieczenia  (Przeczytany 44403 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
Odp: Nieprawid??owy status ubezpieczenia
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 05, 2010, 16:52:21 pm »
Ja jeszcze z nowych błędów dostałem:
w trakcie trwania hospitalizacji wydano zlecenie na zaopatrzenie ortopedyczne lub środki pomocnicze i lecznicze

Ja dostaję odwrotne informacje w ZPO  :D

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 05, 2010, 17:33:51 pm »
Marcin ja to zostawiam ponieważ jest to informacja, a nie błąd. W raporcie rozliczeniowym te pozycje przejdą.

Bartosz - u mnie tak było do tej pory. W tym miesiącu są to błędy istotne. Tak mi również potwierdził człowiek weryfikujący POZ.
W przypadku kilku przychodni mam
Status ubezpieczenia świadczeniobiorcy w centralnym wykazie ubezpieczonych nie pozwala rozliczyć świadczenia z tytułu uprawnienia - U.
i tak jest w przypadku świadczeń lekarza POZ (tych usług statystycznych) oraz wizyt patronażowych.
W jednej przychodni mam natomiast 3 błędy Pacjent nieubezpieczony dotyczące usług edukacji przedporodowej.

Pozostałe będę jutro sprawdzał jak mi zweryfikują.
Do tej pory były to informacje również i u mnie. Teraz są jako błędy...

Pamiętasz - niedawno pisaliśmy o wizytach patronażowych. Ty i Michał musicie wysyłać pełne dane w przypadku noworodków bez nr pesel. Ja cały czas wysyłam po staremu.
Teraz Ty masz te same błędy co ja jako informacje. Czyżby nie tylko Oddział ale i każda osoba weryfikująca rządziła się swoimi prawami?  ???

Offline Michał

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 102
  • Kujawsko-Pomorski OW
    • NZOZ "ARS MEDICA" Przychodnia Lekarska
« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 05, 2010, 18:03:34 pm »
Pamiętasz - niedawno pisaliśmy o wizytach patronażowych. Ty i Michał musicie wysyłać pełne dane w przypadku noworodków bez nr pesel. Ja cały czas wysyłam po staremu.
Teraz Ty masz te same błędy co ja jako informacje. Czyżby nie tylko Oddział ale i każda osoba weryfikująca rządziła się swoimi prawami?  ???

Nie miałem czasu się dzisiaj temu dokładnie przyjrzeć, ale ja też mam je jako błędy. Jutro będę wnikał w temat.
Pozdrawiam
Michał (michalszy)

Offline Yaro

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 05, 2010, 18:03:54 pm »
Również mi dzisiaj w raporcie zwrotnym do statystycznego za miesiąc grudzień wywaliło 88 pozycji głównie dzieci, że jest potwierdzony przez NFZ i nie będzie wykazany w przyszłym raporcie. Błąd dotyczy tak jak u Was czyli Status ubezpieczenia świadczeniobiorcy w centralnym wykazie ubezpieczonych nie pozwala rozliczyć świadczenia z tytułu uprawnienia - U.. Przy okazji odrzuciło mi z tego powodu jeden patronaż noworodka. Co teraz dalej robić. Robić Raport rozliczeniowy i rozliczać miesiąc bez tego patronażu, czy może coś poprawiać? A jak poprawić te 88 pozycji z tym ubezpieczeniem.  Proszę pomóżcie, bo już można dostać załamki od tego wszystkiego. Co dalej?  

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 05, 2010, 18:31:14 pm »
Co teraz dalej robić. Robić Raport rozliczeniowy i rozliczać miesiąc bez tego patronażu, czy może coś poprawiać?

ja chyba rozliczę bez tych błędów. Jeśli NFZ postanowi na swoim - a pewnie tak się stanie, to będzie trzeba wykazać błędne usługi z tytułem I i zrobić je na oddzielnym rachunku. Więc te co są prawidłowo możemy w międzyczasie rozliczać normalnie. A jeśli jednak się zdarzy jakiś cud to najwyżej drugi rozliczeniowy się utworzy i nastepny rachunek.

Problem tylko polega na zorganizowaniu tych zaświadczeń. Spotkałem się z takim rozwiązaniem (w przypadku pacjentów np. A) że niektórzy wprowadzają numer dowodu osobistego, organ wydający DO itd... Hmmmmm sam już nie wiem czy to logiczne  ???

Ale tu i tak problem dotyczy głównie dzieci (na ja mam jeszcze jedną kobietę w ciąży).

Mój pomysł jaki mi świta to zrobić sobie jakiś druk - zaświadczenie w stylu:

zaświadcza się, że osoba ................. urodzona w dniu .................. PESEL ........................ zamieszkała ............................
jako:
[ ] kobieta w okresie ciąży, porodu, połogu
[ ] osoba, która nie ukończyła 18 roku życia
jest uprawniona do świadczeń zdrowotnych na podstawie art. 2 ust. 1 pkt. 3 Ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych.

Do tego założyć zeszyt pełniący funkcję rejestru tych zaświadczeń. Organem wydającym będzie przychodnia a więc numeracja wspólna dla wszystkich lekarzy. Na każdym zaświadczeniu nr prawa wykonywania zawodu, data itd....
Zaświadczenie wkładamy do dokumentacji medycznej.

EDIT:
a jeśli te zaświadczenia trzeba dołączać do rachunków (podobnie jak kserokopie kart EKUZ) to proponuję następującą treść:
"zaświadczam że dziecko ............ jest naprawdę dzieckiem" i podpis lekarza  ::)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 05, 2010, 18:36:12 pm wysłana przez mpi »

Offline Yaro

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 05, 2010, 19:11:40 pm »
Czyli co zrobić jednak raport rozliczeniowy, w którym będzie brakowało tego jednego zakwestionowanego patronażu i wysłać na SzOI? A co dalej? Czekać na dalsze kroki z NFZ? U mnie te pozycje to w 95 procent dzieci w różnym wielu - najwięcej do lat 2 i kilka osób dorosłych w tym jedna staruszka. Czyżby i ona nie była ubezpieczona (na 100% to rencistka). Czyli podsumowując jak myślicie robić rozliczeniowy i nie patrzeć na te informacje o błędach?

MPI O co chodzi z tymi usługami z tytułem I, A, U itd..?
« Ostatnia zmiana: Stycznia 05, 2010, 19:37:49 pm wysłana przez Yaro »

Offline Bartosz

• Ekspert
  • Pomógł? 178
  • Kujawsko-Pomorski OW NFZ/Konsultant IT/KK
« Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 05, 2010, 20:00:00 pm »
Ja informację, a nie błąd:

status ubezpieczenia świadczeniobiorcy w centralnym wykazie ubezpieczonych nie pozwala rozliczyć świadczenia z tytułu uprawnienia - u. i
pacjent nieubezpieczony (wg "cwu" status nieubezpieczony)

dostałem do świadczeń w SZP i REH. Dlaczego w POZ jest weryfikowany jako błąd, a w pozostałych rodzajach świadczeń jako informacja?

POZ dopiero przed chwilą wysłałem, ale jeśli dostanę świadczenia z błędem będę zaraz dzwonił do NFZ. Bo jestem pewien że nie które świadczenia udzielone pacjentom, które zostały odrzucone da się rozliczyć. Sposóby:

1)   Zdobyć od pacjenta jeden z dowodów potwierdzających prawo do świadczeń opieki zdrowotnej, który był ważny w dniu udzielenia świadczenia -> http://www.nfz.gov.pl/new/index.php?katnr=0&dzialnr=2&artnr=3926

Kserokopię dokumentu należałoby przesłać do OWNFZ, zgodnie z tym co jest na SZOI:

Kserokopię dokumentu ubezpieczenia (określającego w szczególności imię, nazwisko, nr PESEL, NIP (lub nr dokumentu tożsamości), datę zgłoszenia do ubezpieczenia, stopień pokrewieństwa dla członków rodziny) oraz dokumentu potwierdzającego uprawnienie (np. ksero legitymacji/zaświadczenia dla uczniów/studentów w wieku od 18-26 lat, zgłoszonych jako członkowie rodziny) - poświadczone za zgodność z oryginałem prosimy przesłać do OW NFZ właściwego ze względu na adres zamieszkania danej osoby w celu dokonania aktualizacji CWU.

Centralnym Wykaz Ubezpieczonych prowadzi NFZ (podstawa prawna art. 97. ust. 3 pkt. 8 ustawy). Więc nie mają prawa odmówić.

2)   Świadczenia można rozliczyć:
# osobom, o których mowa w art. 2 ust. 1 pkt 3 ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, tj. osobom nieubezpieczonym, które nie ukończyły 18 roku życia - tytułu uprawnienia - I,
# osobom, o których mowa w art. 2 ust. 1 pkt 3 ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, tj. osobom nieubezpieczonym, które są w okresie ciąży, porodu i połogu tytułu uprawnienia - I,

Jeśli mamy zakwestionowane świadczenia dzieci do 6 miesiąca życia to można powołać się na art. 50 ust. 9 ustawy, który mówi że te osoby nie mają obowiązku przedstawienia dokumentu potwierdzającego prawa do świadczeń.
Pozdrawiam
Bartosz

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #22 dnia: Stycznia 05, 2010, 20:08:30 pm »
MPI O co chodzi z tymi usługami z tytułem I, A, U itd..?

U to ubezpieczony - domyślnie pojawia się każdemu w programie.

Jednak nie wszyscy, którzy mają prawo do świadczeń zdrowotnych muszą być ubezpieczeni. Wynika to z ustawy.
I - to jest to co nas interesuje - czyli osoby o których mowa w art 2 ust. 1 pkt 3 (nieubezpieczone dzieci i kobiety w ciąży)

AL - alkohol, NA - narkotyki itd....wszystkie te przypadki są opisane w ustawie (art. 12)

Bartosz większość błędów to dzieci i podejrzewam, że rodzice ich nie zgłosili. Pewnie będzie trzeba zastosować punkt 2). Mały problem jeżeli chodzi o usługi płatne. Ale co zrobić z tymi usługami "statystycznymi" w POZ? bo mam po 200 - 300 błędów. Poprawiać na I? Sumienie mi nie pozwala tego "olać" ale z drugiej strony jest sens...?  ;)

I ktoś mi dziś przez telefon wspominał o nowordkach tylko nie wiedziałem który to artykuł... dzięki za pomoc  :)

Offline miwony

• Sponsorzy Forum
  • Początkujący
  • Pomógł? -1
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 05, 2010, 20:33:20 pm »
Pisałem o tym problemie:
http://forumpps.pl/index.php?topic=1943.msg9578#msg9578 (Dziecko (15 lat) było zglaszane do ZUS).
W sumie miałem kilkanaście dzieci i po dodaniu (ręcznie  >:() na Karcie Pacjenta\Ubezpieczenia pacjenta\Uprawnienia dodatk.:Kod=20 Skrót upraw.=DN Nazwa uprawnienia=DZIECI I MŁODZIEŻ DO UKOŃCZENIA 18 LAT
MOW NFZ zatwierdził wszystkie świadczenia wczesniej z błędem 50314012

Może trzeba wszystkie dzieci tak wpisywać (oczywiście z marginesem na dorostanie w najbliższym czasie)  :)

Offline Yaro

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 05, 2010, 20:40:53 pm »
Dziękuję ślicznie za pomoc. Mam tylko jeszcze jedno pytanko.  Piszecie o skrócie I. Niestety nie mogę go odnaleźć. Te podstawy ubezpieczenia ustawiamy w karcie pacjenta w zakładce ubezpieczenia. standardowo jest jako pacjent ubezpieczony, a w tych zakwestionowanych przypadkach u dzieci powinno być? No właśnie proszę o obrazowy przykład wpisania dokładnie całego ubezpieczenia takiego dziecka. Z góry ślicznie dziękuję. 

Izabella

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: Stycznia 05, 2010, 20:56:15 pm »
Mnie już tego uczył Bartosz :) Część informacji znajdziesz w wątku o raportch statystycznych w temacie "Błąd 3000226 pacjent nieubezpieczony z prawem do świadczeń" itd. Jest tam screen Bartosza wyjasniający wpisywanie ubezpieczenia dla dzieci.

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #26 dnia: Stycznia 05, 2010, 21:00:54 pm »
Może trzeba wszystkie dzieci tak wpisywać (oczywiście z marginesem na dorostanie w najbliższym czasie)  :)

myślę, że nie o to chodzi. W przypadku dzieci ubezpieczonych pewnie będzie komunikat w drugą stronę. Myślę, że lepiej będzie zwracać uwagę rodzicom tych dzieci którzy się pojawią w błędach, żeby zgłaszali ich do ubeczieczenia.

Yaro - masz pokazane w załączonych sreenach

Offline Yaro

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #27 dnia: Stycznia 05, 2010, 21:19:19 pm »
O to właśnie mi chodziło. Jest tylko mały problem pracuję na Somedzie i tam nie ma tego kodu 20. Jest skrót DN, czyli pewnie mam to użyć. Przy okazji wracając do tego zakwestionowanego jednego patronażu. Wysłałem statystyczny. Otrzymałem zwrotny jest w nim ten błąd. Czy mogę poprawić podstawę ubezpieczenia tego dziecka w karcie pacjenta i wykonanej usłudze i wysłać drugi statystyczny z tą jedną poprawioną usługą, czy muszę wysłać rozliczeniowy do pierwszego statystycznego. Czy lepiej dać sobie spokój z tą 1 usługą i wysłać rozliczeniowy a potem po otrzymaniu szablonu zrobić rachunek bez tej jednej usługi. Zastanawiam się i proszę o radę bardziej doświadczonych użytkowników.

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #28 dnia: Stycznia 05, 2010, 21:28:19 pm »
możesz poczekać z rozliczeniowym, poprawić ubezpieczenie - ale pamiętaj że w usłudze też zmieniasz ubezpieczenie, wysłać statystyczny i po odebraniu zrobić z całości rozliczeniowy.

Jednak na tą jedną usługę wyjdzie Ci oddzielny szablon (oddzielny rachunek) więc równie dobrze możesz z poprawnych zrobić normalny rozliczeniowy a jeśli już uporasz się z tym ubezpieczeniem nic nie stoi na przeszkodzie żeby zrobić następny rozliczeniowy z tą jedną usługą. I tak i tak będzie ona na odrębnym rachunku...

Offline Marcinek

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 4
  • Wielkopolska REH
« Odpowiedź #29 dnia: Stycznia 05, 2010, 22:08:59 pm »
Ja pier****ole jaka MASAKRA!!! Reasumując w naszym kraju nie ma porządku z ubezpieczeniem zdrowotnym.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 05, 2010, 22:10:26 pm wysłana przez pav »

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 583
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9409 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 28.

[Pokaż zapytania]