collapse

Reklama

Autor Wątek: faktura, korekta zerująca i ksef  (Przeczytany 32 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline nuggan

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 1
faktura, korekta zerująca i ksef
« dnia: Dzisiaj o 18:38:20 »
Cześć,
Zrobiłem błąd wystawiając fakturę za kapitację w sierpniu. Faktura została odrzucona i muszę zrobić korektę zerującą i wysłać ksefem, zdaje się prosta sprawa, zeruję ilości w kapitacji i wysyłam, ale ksef zrobił podsumowanie wartości netto i tym razem brutto i NFZ odrzuca tą korektę podając błąd: "błędna wartość brutto" bo na fakturze pierwotnej w ogóle nie było brutto a na korekcie jest. próbowałem sam, w końcu napisałem do kamsoftu a oni drugi dzień kręcą się wokół tematu i nie są w stanie mi pomóc. stąd moje pytanie do Was:
jak wystawić korektę i puścić ją przez KSEF żeby nie było tam wartości brutto?

jak się z tym uporam to gdzie mam dodać informację żeby naprawić pierwotny rachunek opis błędu za NFZ: Dokument nie zawiera danych Podmiotu 3 w roli 2-Odbiorca"

Offline Edward_B

• Ekspert
  • Pomógł? 167
Odp: faktura, korekta zerująca i ksef
« Odpowiedź #1 dnia: Dzisiaj o 19:39:17 »
Faktura VAT i zwykła faktura. To sprawdź
Edward z Kętrzyna

Offline nuggan

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #2 dnia: Dzisiaj o 20:20:45 »
tam nigdzie nie ma miejsca na ten wybór, zresztą jak piszę faktura była "dobrze" wystawiona i ma tylko netto, to na korekcie do niej pojawiło sie brutto i przez to NFZ nie może jej zatwierdzić.

Offline Edward_B

• Ekspert
  • Pomógł? 167
« Odpowiedź #3 dnia: Dzisiaj o 21:50:05 »
właśnie faktura pewnie była jak "FAKTURA" a korekta się tworzy jako "FAKTURA VAT" jeśli robisz ręcznie to zobacz w KSeF przed zatwierdzeniem czy ma brutto to zmień, a jak automatycznie w PPS to tam jest wybór Rachunek/Faktura/Faktura VAT
Edward z Kętrzyna

Offline nuggan

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #4 dnia: Dzisiaj o 22:23:52 »
w ksef mam zaznaczone "netto" (zrzut 1), ale mimo wszystko w podsumowaniu stawek podatku występuje też pole "brutto" (zrzut 2) i o to czepia się nfz. nawet próbowałem edytować plik xml przed importem do ksef ale wygląda że w pliku nie ma tej informacji.

Co do pps to jedyne miejsce gdzie widzę, że mógłbym coś wybrać to przy wysyłaniu do pliku (zrzut 3.pps) ale wtedy też ten wybór nie jest aktywny.

Na bank jest na to wcale nie trudny sposób bo Pani z NFZ mówiła, że w tym miesiącu nie tylko ja popełniłem ten błąd, tylko żę sam nie umiem tego zrobić a kamsoft albo nie chce pomóc albo ja aż tak słabo tłumaczę.

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 249
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 2
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9815 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3303 Wiadomości
karolweksler
3256 Wiadomości
09061303
3256 Wiadomości
Edward_B Edward_B
3203 Wiadomości
Michał Michał
3199 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2222 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1648 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]