dostałam odpowiedź z centrali, ze oni to traktują jako pierwszorazowe i musi minąć rok, więc im odpisałam, ze nie wynika to z prawa lecz z interpretacji ich własnych oraz , ze RDP I RDR w medianie nie jest świadczeniem pierwszorazowym, kiedyś pisałam do centrali aby to wliczyli jako pierwszorazowa. Czyli reasumując RDP i RDR nie rozliczymy po świadczeniu pierwszorazowym bo wg nfz to świadczenie pierwszorazowe, ale już w medianie nie jest dla nich to świadczenie pierwszorazowe. Uważam, ze NFZ sam się zagalopował z tym, więc im więcej nas zgłosi ten absurd to może cos ugramy.
poniżej treść [size=78%]mojego pisma do Centrali po ich odpowiedzi:[/size]
W nawiązaniu do poniżej korespondencji wynika, iż obowiązujące zasady weryfikacji nie są uregulowane w Zarządzeniu , lecz stanowią przyjęta interpretację Narodowego Funduszu Zdrowia
Cyt: "a zatem w sytuacji wykazania do rozliczenia świadczenia pierwszorazowego, co sugeruje"
Brak przepisu, który wprost uzależnia możliwość rozliczenia pakietów RDP oraz RDR od upływu 12 miesięcy od dnia udzielenia świadczenia pierwszorazowego. Zapis 12 miesięcy w Zarządzeniu odnośni się jedynie do świadczeń pierwszorazowych i nie został wskazany jako warunek formalny realizacji lub rozliczenia pakietów diagnostycznych. Mając powyższe na uwadze ograniczenia nie ma charakteru normy prawnej wynikającej z treści Zarządzenia, lecz stanowi jedynie element praktyki weryfikacyjnej stosownej w procesie rozliczania świadczeń.