collapse

Reklama

Autor Wątek: Reumatologia  (Przeczytany 420 razy)

Offline Maja04

• Super Specjalista
  • Pomógł? 12
Reumatologia
« dnia: Stycznia 13, 2026, 08:03:38 am »
Cześć taki komunikat w DOWNFZ:
"Komunikat ws. uruchomienia od 1 stycznia 2026 r. weryfikacji pomiędzy świadczeniami pierwszorazowymi, a pakietami diagnostycznymi (podstawowa i rozszerzona) w zakresie reumatologii Informujemy, że od 1 stycznia 2026 r. w SI DOW NFZ włączone zostaną weryfikacje pomiędzy świadczeniami pierwszorazowymi AOS, a pakietami diagnostyki podstawowej i rozszerzonej w zakresie reumatologii.  Weryfikacja będzie polegała na kwestionowaniu świadczeń, jeśli odstęp pomiędzy świadczeniem pierwszorazowym, a pakietem diagnostycznym będzie wynosił mniej niż 12 miesięcy. "
 czytam i nie widzę zapisu w Zarządzeniu , ze RDP można rozliczyć dopiero jak minie rok od świadczenia pierwszorazowego - jest tylko zapis , ze można RDP oraz RDR rozliczyć tylko raz w roku, nic więcej.

Offline termit

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
Odp: Reumatologia
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 14, 2026, 20:56:32 pm »
No właśnie,czy ktoś wie co ten zapis dokładnie oznacza?
Czy pomiędzy wizyta pierwszorazowa a kontrola RDP musi minąć 12 miesięcy??
Czy rozliczanie grupy RDP od razu na wizycie pierwszorazowej jest dopuszczalne?

Offline Maja04

• Super Specjalista
  • Pomógł? 12
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 16, 2026, 10:19:52 am »
Proponuje wystosować zapytanie  do NFZ ja tak zrobiłam. Mój oddział  NFZ podziela moje zdanie i wysłał zapytanie do Centrali .
w zapytaniu poprosiłam o wskazanie podstawy prawnej , która przyjmuje interpretacje zgodnie z która rozliczenie RDP/RDR możliwe jest dopiero po upływnie 12 miesięcy od świadczenia pierwszorazowego ponieważ z treści obowiązującego Zarządzenie wprowadzony mechanizm nie wynika.
Zostało tez wystosowane pismo do PTR

Offline Monia;)

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #3 dnia: Dzisiaj o 10:14:06 »
Bardzo zaskoczył mnie ten komunikat. Jestem ze śląska i na moim portalu nie otrzymaliśy takiego komunikatu.

Czy ktoś wie już coś wiecej?

Offline Maja04

• Super Specjalista
  • Pomógł? 12
« Odpowiedź #4 dnia: Dzisiaj o 11:07:07 »
dostałam odpowiedź z centrali, ze oni to traktują jako pierwszorazowe i musi minąć rok, więc im odpisałam, ze nie wynika to z prawa lecz z interpretacji ich własnych oraz , ze RDP I RDR w medianie nie jest świadczeniem pierwszorazowym, kiedyś pisałam do centrali aby to wliczyli jako pierwszorazowa. Czyli reasumując RDP i RDR nie rozliczymy po świadczeniu pierwszorazowym bo wg nfz to świadczenie pierwszorazowe, ale już w medianie nie jest dla nich to świadczenie pierwszorazowe. Uważam, ze NFZ sam się zagalopował z tym, więc im więcej nas zgłosi ten absurd to  może cos ugramy.
poniżej treść [size=78%]mojego pisma do Centrali po ich odpowiedzi:[/size]

W nawiązaniu do poniżej korespondencji wynika, iż obowiązujące zasady weryfikacji nie są uregulowane w Zarządzeniu , lecz stanowią przyjęta interpretację Narodowego Funduszu Zdrowia
Cyt: "a zatem w sytuacji wykazania do rozliczenia świadczenia pierwszorazowego, co sugeruje"
  Brak przepisu, który wprost uzależnia możliwość rozliczenia pakietów RDP oraz RDR od upływu 12 miesięcy od dnia udzielenia świadczenia pierwszorazowego. Zapis 12 miesięcy w Zarządzeniu odnośni się jedynie do świadczeń pierwszorazowych i nie został wskazany jako warunek formalny realizacji lub rozliczenia pakietów diagnostycznych. Mając powyższe na uwadze  ograniczenia nie ma charakteru normy prawnej wynikającej z treści Zarządzenia, lecz stanowi jedynie element praktyki weryfikacyjnej stosownej w procesie rozliczania świadczeń.

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 463
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9671 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3298 Wiadomości
karolweksler
3256 Wiadomości
Michał Michał
3199 Wiadomości
09061303
3189 Wiadomości
Edward_B Edward_B
3091 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2215 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1646 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:14 - 713KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 25.

[Pokaż zapytania]