collapse

Reklama

Autor Wątek: Program Moje zdrowie  (Przeczytany 3811 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline adamus

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 4
Odp: Program Moje zdrowie
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 02, 2025, 13:19:56 pm »
Może być to profilaktyk, ale nie musi. Koordynować może każdy kto posiada wiedzę co ma robić.  Natomiast jeśli jest to profilaktyk to może dodatkowo wypełniać ankiety i przeprowadzać interwencje prozdrowotne. 

Offline neelix

• Ekspert
  • Pomógł? 39
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 02, 2025, 14:30:56 pm »
Czy bilans zdrowia może przeprowadza pielęgniarka? Technicznie jest w umowie jest i u pielęgniarki. Ktoś tak praktykuje? Czy pacjenci nie czują się "gorzej obsłużeni"?

Offline adamus

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 4
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 02, 2025, 14:58:50 pm »
Może. Zarówno pielęgniarka poz jak i pielęgniarka zabiegowa, ale i położna. Musi być tylko zgłoszona w umowie. Trudno powiedzieć jak ktoś się może czuć, ale jeżeli zachodzi taka potrzeba to podczas porady podsumowującej można zlecić konsultację z lekarzem poz. 

Offline Krzysiu

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 04, 2025, 12:01:53 pm »
Nie mogę rozliczyć BILANSU ZDROWIA, pozycja krew utajona FIT domaga się jakiegoś dodatkowego świadczenia. Nie mam pomysłu jakiego?

BRAK W SYSTEMIE ŚWIADCZEŃ WYMAGANYCH DLA ZESTAWU    

Świadczenie TEST NA KREW UTAJONĄ W KALE METODĄ IMMUNOCHEMICZNĄ (FIT - OC) - BILANS ZDROWIA z dnia 26 Maj 2025 dla pacjenta ********** u lekarza *********    BRAK ŚWIADCZENIA JEDNOSTKOWEGO ALBO ICD9 WARUNKUJĄCEGO ROZLICZENIE W ODPOWIEDNIM ODSTĘPIE CZASU LUB NIEPRAWIDŁOWA DŁUGOŚĆ ŚWIADCZENIA.

Offline adamus

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 4
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 04, 2025, 12:26:12 pm »
A pacjent na pewno wykonał to badanie metodą FIT-OC?
Testu FIT-OC nie rozlicza się razem z bilansem zdrowia. Zleca się go jako interwencje prozdrowotną do wykonania już po zakończonym bilansie. Podobnie jak porady edukacyjne.

Offline demo

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwca 04, 2025, 15:45:04 pm »
Dokładnie, badanie FIT-OC zleca się dopiero na wizycie podsumowującej, zatem rozlicza się de facto po rozliczeniu Bilansu. Może tu tkwi błąd? (FIT-OC z kodem MZ 17 i ICD-9: A17)

A pacjent na pewno wykonał to badanie metodą FIT-OC?
Testu FIT-OC nie rozlicza się razem z bilansem zdrowia. Zleca się go jako interwencje prozdrowotną do wykonania już po zakończonym bilansie. Podobnie jak porady edukacyjne.

A poradę edukacyjną można wykonać na wizycie podsumowującej - przetestowałam już to :).

Offline mario_34

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwca 04, 2025, 17:13:54 pm »
Jaki kod świadczenia MZ macie ustawiony dla "moje zdrowie"

taki błąd na portalu po weryfikacji

[2025-05-23 13:36] Błąd - 50601037 - Przekazano nieprawidłowy kod świadczenia wg MZ

kod MZ idzie "4" jak dla pozostałych świadczeń w POZ , a ktoś wie jaki ma być

Offline KrystianT

• Super Specjalista
  • Pomógł? 39
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwca 04, 2025, 17:44:29 pm »
17

Offline Krzysiu

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwca 04, 2025, 19:25:27 pm »
Niestety nic nie zadziałało...

Świadczenie TEST NA KREW UTAJONĄ W KALE METODĄ IMMUNOCHEMICZNĄ (FIT - OC) - BILANS ZDROWIA z dnia 04 Czerwiec 2025 dla pacjenta ************* u lekarza ***********   
BRAK ŚWIADCZENIA JEDNOSTKOWEGO ALBO ICD9 WARUNKUJĄCEGO ROZLICZENIE W ODPOWIEDNIM ODSTĘPIE CZASU LUB NIEPRAWIDŁOWA DŁUGOŚĆ ŚWIADCZENIA.

Offline KrystianT

• Super Specjalista
  • Pomógł? 39
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwca 04, 2025, 20:41:12 pm »
A bilans zdrowia się poprawnie zweryfikował? Bo z tego co wszędzie piszą, to właśnie to świadczenie jest warunkującym...

Offline kisiu

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwca 05, 2025, 07:46:37 am »
Panie i Panowie, próbuję wystawić skierowanie pacjentowi, wybieram laboratorium diagnostyka, program zdrowotny moje zdrowie, próbuję dodać badania , ale lista jest pusta. Liste mogę tylko odświeżyć, nie mogę dodać badania. Dlaczego tak? Jak to naprawić?

Offline Tomek811

• Specjalista
  • Pomógł? 8
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwca 05, 2025, 09:25:47 am »
Niestety nic nie zadziałało...

Świadczenie TEST NA KREW UTAJONĄ W KALE METODĄ IMMUNOCHEMICZNĄ (FIT - OC) - BILANS ZDROWIA z dnia 04 Czerwiec 2025 dla pacjenta ************* u lekarza ***********   
BRAK ŚWIADCZENIA JEDNOSTKOWEGO ALBO ICD9 WARUNKUJĄCEGO ROZLICZENIE W ODPOWIEDNIM ODSTĘPIE CZASU LUB NIEPRAWIDŁOWA DŁUGOŚĆ ŚWIADCZENIA.

Rozliczałeś Fit-OC w tym samym dniu co bilans?
Według wytycznych to badanie powinno zostać zlecone dopiero na bilansie. Choć oczywiście P1 wprowadza w błąd ,bo pacjent "dostaje" je już przy ankiecie. Mają to poprawić.

Offline adamus

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 4
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwca 05, 2025, 09:31:22 am »
A poradę edukacyjną można wykonać na wizycie podsumowującej - przetestowałam już to :).

Porady edukacyjnej nie można łączyć z wizytą podsumowującą.
Testu FIT-OC też nie.

Offline adamus

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 4
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwca 05, 2025, 09:39:50 am »
Panie i Panowie, próbuję wystawić skierowanie pacjentowi, wybieram laboratorium diagnostyka, program zdrowotny moje zdrowie, próbuję dodać badania , ale lista jest pusta. Liste mogę tylko odświeżyć, nie mogę dodać badania. Dlaczego tak? Jak to naprawić?

Skierowanie na badania w moje zdrowie wystawiasz tak jak wszystkie inne skierowania na badania w poz podczas porady lekarskiej lub teleporady.

Offline demo

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwca 05, 2025, 10:01:37 am »

Porady edukacyjnej nie można łączyć z wizytą podsumowującą.

Dlaczego nie? Nie znalazłam nigdzie informacji, że nie można tak praktykować. Podobnie jest w opiece koordynowanej.
Co więcej, NFZ rozliczył mi to świadczenie razem z wizytą podsumowującą.

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 422
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9528 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3293 Wiadomości
karolweksler
3249 Wiadomości
Michał Michał
3199 Wiadomości
09061303
3122 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2997 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2208 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1646 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:14 - 713KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 25.

[Pokaż zapytania]