collapse

Reklama

Autor Wątek: AOS i ten niby system kar?  (Przeczytany 536 razy)

Offline Nyahaha

• Ekspert
  • Pomógł? 18
  • ...
AOS i ten niby system kar?
« dnia: Kwietnia 01, 2025, 22:21:36 pm »
https://www.rynekzdrowia.pl/Finanse-i-zarzadzanie/Przychodnie-maja-przyjmowac-wiecej-pacjentow-na-pierwsze-wizyty-albo-dostana-mniej-pieniedzy-NFZ-opublikowal-zarzadzenie,269971,1.html

Tak sobie to czytam to jak wyliczą tą medianę ogólnopolską dla pierwszorazowych w AOS w 2024 rok, potem porównają sobie to z okresem Lipiec-Wrzesień 2025 i komu nie wzrosła liczba pacjentów pierwszorazowych o 3% lub nie przekroczył mediany z 2024 to stosuje od listopada do świadczeń współczynnik np. K075(a tak zmyśliłem nazwę) i każde świadczenie w pierwszorazowych będzie warte 75% pełnej wartości aż do następnego wyliczenia danego kwartału?

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 531
  • Zachodniopomorski OW
Odp: AOS i ten niby system kar?
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 01, 2025, 22:36:56 pm »
Wystarczy, że wyjebiesz kontrolnych do peozetu i procent będzie się zgadzał.

Offline karolweksler

• Ekspert
  • Pomógł? 232
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 01, 2025, 22:43:24 pm »
33. Współczynnika, o którym mowa w ust. 32, nie stosuje się do:
1) skojarzonego zakresu świadczeń na rzecz pacjentów pierwszorazowych

https://baw.nfz.gov.pl/NFZ/document/43514/Zarzadzenie-23_2025_DSOZ

Offline Nyahaha

• Ekspert
  • Pomógł? 18
  • ...
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 02, 2025, 08:00:05 am »
ja to tak tylko czysto informacyjnie chciałem się zapytać czy by na tym to polegało, "spełni się wymóg to dostaje się 100%, nie spełni się to nakazują ci w świadczeniach wpisywać ten np. k075 by uciąć punkty za każde świadczenie."

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 531
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 02, 2025, 08:39:48 am »
A tam od razu nakazują, po prostu pojawi się błąd, że nieprawidłowa taryfa. Oczywiście nie od razu to włączą tylko z opóźnieniem tak aby od razu cały kwartał poprawiać.

Offline Maja04

• Super Specjalista
  • Pomógł? 9
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 03, 2025, 10:27:18 am »
skąd brać tych pierwszorazowych aż tylu. Ciekaw jaka ta mediana będzie.
U mnie lekarze już zapowiadają odejście do prywaty.
Kontrolnych do POZ owszem miałam taki pomysł, ale nie mam na tylu pierwszorazowych by zadowolić finansowo lekarzy, by utrzymać ich fv na takim samym poziomie  jak obecnie.
Myślałam nad wydłużeniem czasu porady pierwszorazowego by automatycznie dla kontrolnych miej miejsc zostało, ale tez cienko to widzę

Offline prima

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 2
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 03, 2025, 12:46:05 pm »
skąd brać tych pierwszorazowych aż tylu. Ciekaw jaka ta mediana będzie.
U mnie lekarze już zapowiadają odejście do prywaty.
Kontrolnych do POZ owszem miałam taki pomysł, ale nie mam na tylu pierwszorazowych by zadowolić finansowo lekarzy, by utrzymać ich fv na takim samym poziomie  jak obecnie.
Myślałam nad wydłużeniem czasu porady pierwszorazowego by automatycznie dla kontrolnych miej miejsc zostało, ale tez cienko to widzę
Zagrożenie wymówienia kontraktów i odejście do usług komercyjnych jest bardzo prawdopodobne, szczególnie gdzie kolejki są długie - np. w endokrynologii. Jest to obszar juz bardzo deficytowy w niektórych rejonach kraju. Jak lekarze odejdą, to pacjenci nie będą  mieli gdzie się leyczyć.

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 531
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 03, 2025, 12:59:01 pm »
Jak nie będzie gdzie się leczyć to nie będzie też kolejek. Będzie można odtrąbić sukces i przyznać sobie premię za dobrze wykonaną robotę. A pacjenci będą chodzić do tych samych lekarzy, dostaną się szybciej tylko o wiele drożej. A po receptę będą chodzić do peozeta.

Offline Nyahaha

• Ekspert
  • Pomógł? 18
  • ...
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 03, 2025, 14:41:59 pm »
Lekarz będzie zadowolony jak prywatnie przyjdzie, na bieżąco wpłata a nie czekanie miesiąc na rachunek.

Offline Maja04

• Super Specjalista
  • Pomógł? 9
« Odpowiedź #9 dnia: Dzisiaj o 07:41:33 »
ja się zwróciłam do nfz z takim zapytaniem, ciekaw jestem czy dokonają modyfikacji limitów miesięcznych :
"Szanowni Państwo
w związku z ukazaniem się ZARZĄDZENIE NR 23/2025/DSOZ PREZESA NARODOWEGO FUNDUSZU ZDROWIA z dnia 1 kwietnia 2025 r. zmieniające zarządzenie w sprawie określenia warunków zawierania i realizacji umów o udzielanie
 świadczeń opieki zdrowotnej w rodzaju ambulatoryjna opieka specjalistyczna proszę o informację czy zostanie prze Państwa zmodyfikowany - przesunięty limit na zakresy w poszczególnych poradniach. Obecnie obowiązujący limit w zakresach tzw kontynuacją jest  praktycznie niewiele niższy niż limit w zakresach pierwszorazowych. Brak przesunięć  limitów tzn zwiększenia limitu w zakresach pierwszorazowych znacznie utrudni świadczeniodawcom osiągniecie mediany, może tez doprowadzić do sytuacji większej starty finansowej.
Bardzo proszę o odpowiedź gdyż ilość pkt limitu ma ogromne znaczenie dla organizacji wewnętrznej Placówki w celu osiągnięcia mediany.

Offline jm89

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #10 dnia: Dzisiaj o 08:13:34 »
Kiedy te mediany się ukażą? Nie wiadomo do jakiego poziomu dążyć ? Wyliczyliscie już procent w Waszych placówkach?

Offline Maja04

• Super Specjalista
  • Pomógł? 9
« Odpowiedź #11 dnia: Dzisiaj o 08:28:19 »
tak, ja wyliczyłam stosunek już jakiś czas temu  pierwszorazowych do pozostałych. Rożnie mi wyszło w niektórych 57% to pierwszorazowe , a w innych poradniach 27%. Mediana pewnie ukaże się 30.06.2025 heheheh

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 420
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 2
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9477 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3292 Wiadomości
karolweksler
3217 Wiadomości
Michał Michał
3197 Wiadomości
09061303
3104 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2986 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2207 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1645 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:14 - 713KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 25.

[Pokaż zapytania]