collapse

Reklama

Autor Wątek: AOS i ten niby system kar?  (Przeczytany 3406 razy)

Offline johnnie

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
  • Pozdrawiam Serdecznie!
Odp: AOS i ten niby system kar?
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 10, 2025, 11:07:45 am »
kto i kiedy wyliczy mediane o której mowa z zarządzeniu? bez tego to nic nie wiadomo.

Offline ELA1

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 3
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 11, 2025, 09:10:19 am »
wyliczał będzie NFZ a ja nadal nie rozumiem proszę oo pomoc jak mam wyliczać mam 2 poradnie które podlegają ortopeda i neurolog mają osobno produkt na wizyty pierwszorazowe  ( jest określony limit punktów) i pozostałe to mam wyliczać procentowo stosunek pierwszorazowych do pozostałych a piszą w zarządzeniu że wskażnik nie stosuje sie do świadczeń  skojarzonych w zakresie pacjentów pierwszorazowych ( to nie wiem czy u ortopedy to  skojarzone świadczenia ) proszę o pomoc  :)

Offline Dyziost

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 4
  • Lubelski OW
« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 11, 2025, 09:41:14 am »
Stosunek wizyt pierwszorazowych do liczby porad w poradni w danym okresie/kwartale

A co do współczynnika to jak trafisz do grupy poszkodowanej poniżej miediany( 50% świadczeniodawców ) to współczynnik 0,75 nie będzie dotyczył:

33. Współczynnika, o którym mowa w ust. 32, nie stosuje się do:
1) skojarzonego zakresu świadczeń na rzecz pacjentów pierwszorazowych;
2) skojarzonego zakresu świadczeń diagnostyki onkologicznej;
3) skojarzonego zakresu świadczeń ambulatoryjnej opieki pielęgniarskiej lub położnej;
4) skojarzonego zakresu kwalifikacji do przeszczepu i monitorowania zakwalifikowanych do
przeszczepu;
5) skojarzonego zakresu ambulatoryjnej opieki ze wskazań nagłych;
6) grup zabiegowych oznaczonych kodem rozpoczynającym się literami Z lub PZ, wskazanych
w Katalogu ambulatoryjnych grup świadczeń specjalistycznych określonym w załączniku nr 5a do
zarządzenia;
7) świadczeń udzielonych świadczeniobiorcom poniżej 18. roku życia;
8) świadczeń udzielonych w związku z rozpoznaniem oznaczonym kodem rozpoczynającym się literą
C zgodnie z klasyfikacją ICD-10;

Offline Profesor Wilczur

• Ekspert
  • Pomógł? 82
  • W-M OW NFZ
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 11, 2025, 13:03:55 pm »
wyliczał będzie NFZ a ja nadal nie rozumiem proszę oo pomoc jak mam wyliczać mam 2 poradnie które podlegają ortopeda i neurolog mają osobno produkt na wizyty pierwszorazowe  ( jest określony limit punktów) i pozostałe to mam wyliczać procentowo stosunek pierwszorazowych do pozostałych a piszą w zarządzeniu że wskażnik nie stosuje sie do świadczeń  skojarzonych w zakresie pacjentów pierwszorazowych ( to nie wiem czy u ortopedy to  skojarzone świadczenia ) proszę o pomoc  :)
Mnie nurtuje to samo. Jest sobie limit na pierwszorazowe zakresy. Jest przekroczony miesiąc w miesiąc. I jak ta ich magiczna cyferka wyjdzie inna, to będziemy musieli robić (jeszcze)więcej tych pierwszorazowych, chociaż nie płacą terminowo za tych co ich już robimy nadmiarowo?

Offline ELA1

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 3
« Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 11, 2025, 13:52:06 pm »
no właśnie i pytanie czy bedą płacić chyba że zmniejszyć przyjmowanie pozostałych porad i co kwartał wniosek o przesunięcie  :)

Offline Dyziost

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 4
  • Lubelski OW
« Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 11, 2025, 14:54:05 pm »
Równie dobrze mogli by połączyć zakresy (kontynuacji i świadczeń pierwszorazowych) i wtedy był by jeden punkt umowy.

Offline Maja04

• Super Specjalista
  • Pomógł? 9
« Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 11, 2025, 15:05:28 pm »
Muszą przesuną limity z kontynuacji na pierwszorazowe. Ja mam w niektórych zakresach większy limit na kontynuację niżeli na pierwszorazowych co automatycznie nigdy mediany nie osiągnę. Zresztą napisałam już pismo do NFZ w tej sprawie. Jeśli myślą, że wskaźnik mam wykonywać w nad wykonaniach to jaka gwarancja, że zapłacą. Zarządzanie odnośnie braku limitu jest niczym w porównaniu do ustawy o finansach publicznych, która hierarchą jest wyżej i zawsze NFz może się na nią powołać by nie zapłacić za nadwykonania

Offline C.M. Legionów w Lęborku

• Ekspert
  • Pomógł? 45
  • Centrum Medyczne "Legionów" w Lęborku
    • C.M. Legionów w Lęborku
« Odpowiedź #22 dnia: Kwietnia 11, 2025, 21:09:43 pm »
a co z pacjentami nie zgłaszającymi sie ? to nadal jest kolosalny problem, zapisują się dostają sms i nie przychodzą... i jak wtedy zwiekszyc mediane skoro nawet jesli zapiszesz to nie przyjda

Offline 09061303

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 325
  • Podkarpacki OW
« Odpowiedź #23 dnia: Kwietnia 12, 2025, 14:39:10 pm »
Można się odezwać do swojego NFZ, ale z tego co do mnie dotarło, to wskaźnika się nie stosuje do wskazanych zakresów, czyli świadczenia w nich nie będą objęte korektorem, ale bierze się je do wyliczenia. Podejście to jeszcze bardziej będzie obniżać wyliczaną wartość. Jednak mediana publikowana też powinna to raczej uwzględniać. Wszystko się wyjaśni jak będzie pierwsza publikacja.

a co z pacjentami nie zgłaszającymi sie ? to nadal jest kolosalny problem, zapisują się dostają sms i nie przychodzą... i jak wtedy zwiekszyc mediane skoro nawet jesli zapiszesz to nie przyjda
Jak obserwuję kilka placówek, to smsy są tylko trochę polepszają zgłaszalność pacjentów. Jedynie obdzwanianie daje jakoś radę, ale to oczywiście dodatkowy poświęcony czas. Powiem niestety, bo nie jestem do końca zwolennikiem, ale tu niektórzy już zapatrują się na voiceboty, które zrobią takie obdzwonienie i podstawową przepytkę pacjenta, o ile odbierze. No ale wiadomo, to są dodatkowe pieniądze, które trzeba wydać.

Kliknij pomógł, jeślim pomógł :-)

Offline Nyahaha

• Ekspert
  • Pomógł? 18
  • ...
« Odpowiedź #24 dnia: Kwietnia 12, 2025, 20:31:04 pm »
Z kolejkami lepiej by było zezwolić na wdrażanie opłat za rezerwację(według wytycznych placówki a nie NFZ). Czemu tak? no trochę wymusi na pacjentach odpowiedzialność za przyjście do poradni bo np. brak tego typu zgłoszenia że się nie zjawi to pieniądze nie zostaną zwrócone. W sprawie mediany tam nie pisze że to tylko jedyny wariant, istnieje drugi czyli musi być wzrost o 3% w porównaniu z poprzednim okresem czyli może być mniej niżeli miediana no bo połowa placówek nie spełni nigdy mediany a zwłaszcza te mniejsze.

edit:
pomieszało mi się, tam nie było "lub" tylko "oraz" w zarzązeniu więc nie dość że miedianę należy spełnić to i 3% wzrostu pacjentów musi być. Czyli ponad połowa nawet może być uwalona :)
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 14, 2025, 10:08:39 am wysłana przez Nyahaha »

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 421
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 1
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9499 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3292 Wiadomości
karolweksler
3231 Wiadomości
Michał Michał
3197 Wiadomości
09061303
3110 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2989 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2207 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1646 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 28.

[Pokaż zapytania]