odpowiem moją interpretacje Rozporzadzenia MZ
Ad1 - tak, i opisać to w dokumentacji i informacji zwrotnej do lekarza kierującego.
Ad2 - Skali Rankina nie ma juz na liście, został stan apaliczny wegetatywny z tych najcięzszych, natomiast zapis rok po udarze i podobne punkty są oczywiście jak najbardziej aktualne ale ta lista to par. 6 punkt 2 a czytaj co jest napisane w punkcie pierwszym i według mnie punkt 1 nie musi być wykonywany równocześnie z punktem 2 ( nie ma między nimi łącznika " i" " oraz" ) ten temat będę chciał poruszyć osobno bo mam różne wątpliwości i może ktos cos podpowie.
Ad3 - może, do końca miesiąca jeżeli mu się polepszyło powyżej wymaganej skali Barthel (znowu paragraf 6 sie kłania )
Ad4 - ZSN nie zmienia i nigdy nie zmieniał ilości dni zabiegowych, dawał mozliwość poza kolejnością i dawał możliwośc rozliczania zawsze ponadlimit. (jeszcze bez skierowania do specjalisty ale nie na fizjoterapie i drogie badania ) ZSN to nie złoty bilet do wszystkiego.
według Rozporzadzenia ma być max 40 dni ambulatorium i max 80 domowa , domowa może mieć więcej po piśmie do dyr NFZ i pozytywnym rozpatrzeniu.
Ad5 - nie liczy się data skierowania tylko data rozpoczęcia wykonywania procedur leczniczych.
Ad6 - zakończenie fazy ostrej to najcześciej poprostu pierwsze wyjście ze szpitala np. po złamaniu, udarze.
Ad7 - tak ale w ciagu roku, bo w cyklu max 20, jedynie dzieci z uszkodzeniem OUN zlecenie od specjalisty do 120 dni.
Ale to wszystko ma sie stać a czy stanie się pożyjemy zobaczymy.