collapse

Reklama

Autor Wątek: KSEF  (Przeczytany 36379 razy)

Offline kasienka9

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 3
Odp: KSEF
« Odpowiedź #135 dnia: Kwietnia 27, 2026, 12:25:17 pm »
Czy i gdzie ewentualnie wpisać identyfikator wewn oddzialu nfz?. Czy somed to automatycznie uzupełnił?

Offline Andrzej64

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 2
« Odpowiedź #136 dnia: Kwietnia 29, 2026, 21:01:20 pm »
Potrzebuję kilka informacji, będę próbował za kwiecień wystawić fakturę przez ksef, tryb podstawowy (czyli wszystko ręcznie). Praca w KS-PPS.

Z tego wątku wnioskuję, że trzeba uzupełnić dane Rozliczenia-Dane świadczeniodawcy-Karta świadczeniodawcy, czy wszystkie pola są konieczne? Jest ich dużo i szansa na błędy rośnie wykładniczo. Mam wypełnioną tylko sekcję Numery identyfikacyjne i dotąd wszystko było ok. Proszę więc o ewentualne podpowiedzi co wypełnić i na co zwracać uwagę.

W najnowszej wersji pojawiło się tam chyba nowe pole Ident.wewnętrzny - czy w poradni AOS indywidualna praktyka trzeba coś tam w ogóle wpisywać?

A jeśli już tak się uda, że faktura przejdzie walidację w SZOI, to po wysłaniu do ksef pobieram jej nr ksef i wpisuję do SZOI oraz do PPSa?

Pozdrawiam i bardzo dziękuję za odpowiedzi i ewentualnie dodatkowe wskazówki.
Umiem analizować xml.
Andrzej

Online Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 551
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #137 dnia: Kwietnia 29, 2026, 21:07:42 pm »
Ja tam niczego nie wpisywałem w danych świadczeniodawcy.
Na SZOI rejestrujesz nr z ksef aby widzieć czy wszystko jest z fakturą ok

Offline Andrzej64

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 2
« Odpowiedź #138 dnia: Kwietnia 29, 2026, 22:05:06 pm »
...
jestem już po pierwszej wysyłce przez KSEF
żmudne,ale z małą poprawką (nr telefonu w danych adresowych powinien być z kierunkowym-krajowym);zwalidowało się bez błędów,po wpisaniu nr z KSEF na drugi dzień wczytało i pojawiło się w dokumentach w systemie OW....

W którym miejscu konkretnie te dane adresowe z telefonem, o którym mowa powyżej?

Offline kangoo12

• Super Specjalista
  • Pomógł? 11
« Odpowiedź #139 dnia: Kwietnia 29, 2026, 23:09:05 pm »
Witam, niestety przez niedogadanie zdublowałem niechcący numer korekty, faktura poszła do ksf i nfz. Co w takiej sytuacji? Jak rozumiem wystawiam kolejną korektę zerującą z błędnym numerem i następną z kolejnym numerem. Pozostaje tylko pytanie, czy somed ponownie pozwoli użyć raz użytego szablonu, czy trzeba będzie coś kombinować, aby ponownie wystawić korektę z kolejnym, właściwym już numerem z tego samego szablonu.

Offline banshe

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #140 dnia: Dzisiaj o 10:21:06 »
Cholera czy komus jeszcze ksef pokazuje czerwony komunikat ze xml zawiera bledy ? faktury generowane z ks pps w najnowszej wersji, walidatory zewnetrzne pokazuja ze wszystko jest okej. Nie wiedzac co zrobic, dalem edytuj w KSEF. Nie zmieniajac nic przeklikalem dalej dalej dalej. I wszystko jest okej... No ale o co chodzi ? Mam nadzieje ze nie wywali jakims bledem do poprawy...

Online Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 551
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #141 dnia: Dzisiaj o 10:28:25 »
Jeszcze nie widziałem faktury przy której nie pokazałby się ten komunikat.

Offline Edward_B

• Ekspert
  • Pomógł? 163
« Odpowiedź #142 dnia: Dzisiaj o 11:20:39 »
Udało mi się jakoś przebrnąć i jest faktura w KSeF. Wstawiłem nr faktury z KSeF na SZOI i czekam pokazało się że "Brak faktury w NFZ"
czy to jest coś źle czy trzeba czekać?
Edward z Kętrzyna

Online Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 551
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #143 dnia: Dzisiaj o 11:31:16 »
Trzeba czekać

Online Nyahaha

• Ekspert
  • Pomógł? 22
  • ...
« Odpowiedź #144 dnia: Dzisiaj o 11:33:25 »
Czekać trzeba, w Lubelskim to tak od 1:30h do 2h aż wejdzie w rachunkach :P.

Offline banshe

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #145 dnia: Dzisiaj o 11:49:46 »
A ja nawet znam powod tego czekania (a przynajmniej taki uslyszalem), otoz API ksef ma pewien cooldown i nie moze byc za czesto odpytywane. NFZ nie moze pytac zbyt czesto o faktury przez to. 2 godziny to teoretycznie czas po jakim powinno byc okej, ale u nas w WMOW sugerowali zeby nie siac paniki nawet do nastepnego dnia.

Offline Krzysztof SZ

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 5
« Odpowiedź #146 dnia: Dzisiaj o 11:55:58 »
Witam
czy mógłby mi powiedzieć jak mam postępować w danej sytuacji, wystawiłem fakturę za listy poz wywaliło mi błąd z powodu błędnego adresu nabywcy (czyli nie wiem czemu w poprzednim miesiącu miałem wszystko okej teraz po aktualizacji ostatniej widocznie zmieniło mi na grójecka ). Muszę wyzerować ta fakturę dodam że mam pełna wersje pharmind xf. Czy robie to ks pps za pomocą opcji korety do zera i wysyłam pozniej to do ksefa ?? zastanawia mnie tylko jak to pozniej działa skąd beda miał szablon żeby wystawić nowa fakturę czy dostanę ją z automatu z nfz.
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 12:03:15 wysłana przez Krzysztof SZ »

Offline banshe

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #147 dnia: Dzisiaj o 12:04:15 »
Witam
czy mógłby mi powiedzieć jak mam postępować w danej sytuacji, wystawiłem fakturę za listy poz wywaliło mi błąd z powodu błędnego adresu nabywcy (czyli nie wiem czemu w poprzednim miesiącu miałem wszystko okej teraz po aktualizacji ostatniej widocznie zmieniło mi na grójecka ). Muszę wyzerować ta fakturę dodam że mam pełna wersje pharmind xf. Czy robie to ks pps za pomocą opcji korety do zera i wysyłam pozniej to do ksefa ?? zastanawia mnie tylko jak to pozniej działa skąd beda miał szablon żeby wystawić nowa fakturę.

poprzednie faktury chyba braly adres z innego miejsca... mialem tak samo - efx byly generowane z dobrym adresem a tutaj przy generacji FA3 do ksef prawie sie nacialem, na szczescie wywali mi ten blad xml i sie przyjrzalem temu plikowi, zmienilem adres co nie naprawilo bledu ale przynajmniej ustrzeglo mnie przed zerowaniem. Ale wracajac do meritum:

Faktura zerujaca jest powiazana z pierwotna faktura poprzez numer ksef. Jesli jest blad to faktury nie mozna anulowac tylko trzeba ja wyzerowac - czyli wylaczyc z obrotu poprzez stworzenie faktury korygujacej pierwotna fakture do zera. Trzeba wiec wystawic fakture zerujaca i musi ona zostac powiazana z pierwotna faktura przy uzyciu numeru ksef. Korekta nastepnia ma trafic do ksef i bedzie automatycznie widoczna dla NFZ. Nastepnie wystawia sie nowa poprawna fakture FA3 do tego samego szablonu, tutaj nowego szablonu z NFZ nie bedzie.

Offline Edward_B

• Ekspert
  • Pomógł? 163
« Odpowiedź #148 dnia: Dzisiaj o 14:44:27 »
Jaja jakieś przed wrzuceniem do KSeF w NFZ "Zwalidowany pozytywnie" KSeF faktura OK przyjęta wystawiona. Teraz w NFZ "Dokument nie zawiera danych Podmiotu 3 w roli 2-Odbiorca lub nie przekazano poprawnej wartości IDWew odpowiadającej OW NFZ. Dokument nie zawiera dat okresu, którego dotyczy faktura" Chyba zrezygnuję z tej działalności to jest jakieś chore
Edward z Kętrzyna

Online Nyahaha

• Ekspert
  • Pomógł? 22
  • ...
« Odpowiedź #149 dnia: Dzisiaj o 14:51:05 »
Bo ta walidacja jest okant potłuc do chrzanu.

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 477
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 6
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9746 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3299 Wiadomości
karolweksler
3256 Wiadomości
09061303
3233 Wiadomości
Michał Michał
3199 Wiadomości
Edward_B Edward_B
3141 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2215 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1646 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]