collapse

Reklama

Autor Wątek: KSEF  (Przeczytany 6872 razy)

1 Użytkownik i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline maciejj

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 72
  • Wielkopolski OW NFZ
Odp: KSEF
« Odpowiedź #15 dnia: Dzisiaj o 10:01:53 »
Flow będzie taki, że żądanie naliczania przekaże w szablonie ksef-id i to wynikowo wrzucisz do ksefa, skąd sobie zaciągnie fakturę NFZ.

czy ja wiem? skąd ma się wziąć ksef-id skoro żadna faktura do ksef nie została wysłana? Nfz musiał by zrobić chyba samofakturowanie

Offline mort

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #16 dnia: Dzisiaj o 10:52:52 »
Na moje, wzorując się na diagramie SIMP/SRU, nie biorąc pod uwagę czy jestem STM czy AOS https://www.nfz.gov.pl/gfx/nfz/userfiles/_public/aktualnosci/aktualnosci_centrali/komunikaty_di/2026/faktury_za_swiadczenia_simp_i_sru_v2.png

Będzie wygladać to tak:
1. wysyłka świadczeń do SZOI/Portal
2. żądanie naliczenia w SZOI/Portal
3. wygenerowanie szablonu rachunku w SZOI/Portal
4. Wgranie szablonu do programu wewnętrznego świadczeniodawcy
5. W PROGRAMIE ŚWIADCZENIODAWCY - nadanie numeru FV (swojego, nie KSeF)
6. Wysyłka Z PROGRAMU DO KSeF

i na tym jest koniec flow z obsługi programu wewnętrznego

7. NFZ z KSeF wymienia się informacjami na temat poprawności, na temat numeru FV (świadczeniodawcy), na temat nr ID_KSeF, statusu itd.

Co myślicie ?

Offline frodo

• Ekspert
  • Pomógł? 30
  • Zachodniopomorskie
« Odpowiedź #17 dnia: Dzisiaj o 11:12:48 »
coś mi się zdaje , że przed wysyłką do ksef trzeba jeszcze bedzie uzyskać akceptację z nfz

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 544
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #18 dnia: Dzisiaj o 11:19:47 »
Jak dla mnie to po wysyłce do ksef faktury powinna się ona po prostu pokazać w SZOI po tym jak fundusz ją sobie z ksef pobierze.

Wygląda też na to, że będzie więcej roboty w przypadku jakichkolwiek problemów. Teraz zawsze można było fakturę usunąć z SZOI, poprawić i wysłać ponownie. Teraz, np. w przypadku:
Błąd importu
Faktura odrzucona - niezgodna z wymaganiami NFZ
Faktura niepoprawna - do wyzerowania

trzeba będzie taką fakturę skorygować i wystawić ponownie...

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 544
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #19 dnia: Dzisiaj o 11:20:51 »
coś mi się zdaje , że przed wysyłką do ksef trzeba jeszcze bedzie uzyskać akceptację z nfz

Ale jaką akceptację? Próbną fakturę wystawisz? I ile będzie trwała taka akceptacja? Pamiętaj o tym, że data wpłynięcia do ksef=data wystawienia faktury.

Offline marwi

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 9
« Odpowiedź #20 dnia: Dzisiaj o 12:11:51 »
Na moje, wzorując się na diagramie SIMP/SRU, nie biorąc pod uwagę czy jestem STM czy AOS https://www.nfz.gov.pl/gfx/nfz/userfiles/_public/aktualnosci/aktualnosci_centrali/komunikaty_di/2026/faktury_za_swiadczenia_simp_i_sru_v2.png

Będzie wygladać to tak:
1. wysyłka świadczeń do SZOI/Portal
2. żądanie naliczenia w SZOI/Portal
3. wygenerowanie szablonu rachunku w SZOI/Portal
4. Wgranie szablonu do programu wewnętrznego świadczeniodawcy
5. W PROGRAMIE ŚWIADCZENIODAWCY - nadanie numeru FV (swojego, nie KSeF)
6. Wysyłka Z PROGRAMU DO KSeF

i na tym jest koniec flow z obsługi programu wewnętrznego

7. NFZ z KSeF wymienia się informacjami na temat poprawności, na temat numeru FV (świadczeniodawcy), na temat nr ID_KSeF, statusu itd.

Co myślicie ?

dokładnie tak - jeszcze będziesz musiał odebrać sobie UPO - tak by mieć u siebie fakturę już z numerem KSeF.

ważne będzie by mieć dobre dane identyfikujące odbiorcę czyli OW NFZ.

https://www.nfz.gov.pl/aktualnosci/aktualnosci-centrali/informacja-dla-swiadczeniodawcow-i-kontrahentow-nfz,8880.html

Online MK

• Kamsoft
  • Ekspert
  • Pomógł? 56
« Odpowiedź #21 dnia: Dzisiaj o 12:29:00 »

Ale jaką akceptację? Próbną fakturę wystawisz? I ile będzie trwała taka akceptacja? Pamiętaj o tym, że data wpłynięcia do ksef=data wystawienia faktury.

Faktura ustrukturyzowana dla NFZ zawiera dodatkowe elementy, które z punktu widzenia KSeF są fakultatywne. Więc czy one są czy ich nie ma, czy są poprawne, tego KSeF nie zweryfikuje. Natomiast NFZ może bardzo z tego powodu cierpieć (np ID szablonu).  Dlatego dobrym zwyczajem wydaje się wygenerować XML z Fa(3) i wysłać do NFZ celem weryfikacji. Bo jak już było napisane, jak będzie w KSEF, a on takich elementów nie sprawdzi bo nie są istotne z punktu widzenia MF, to będzie problem z akceptacją. Jak mamy już zweryfikowaną fakturę, to ją można do KSeF wysłać a porem dosłać numer ksef faktury. Tak mi się to zdaje że będzie działać. Uwaga, nie strzelać do mnie, opisuję tylko to co wiem ;-) A nie co mi się podoba.

Offline frodo

• Ekspert
  • Pomógł? 30
  • Zachodniopomorskie
« Odpowiedź #22 dnia: Dzisiaj o 12:43:30 »
a czy z szablonu od nfz dodatkowe dane program świadczeniodawcy nie wstawi do faktury w trakcie generowania xml

Online MK

• Kamsoft
  • Ekspert
  • Pomógł? 56
« Odpowiedź #23 dnia: Dzisiaj o 13:37:40 »
a czy z szablonu od nfz dodatkowe dane program świadczeniodawcy nie wstawi do faktury w trakcie generowania xml
Wstawi, wstawi, ale to nie jedyny taki element. Chodziło mi o wskazanie, dlaczego NFZ udostępnia walidację xml przed wysłaniem do do KSeF. Czy da się wystawić taką fakurę bez wstępnej walidacji nie mam pojęcia, nie zajmuję się komunikacją NFZ, wiem tylko tyle, że gdybym osobiście miał odpowiadać za rozliczenia w jednostce, wolałbym zweryfikować fakturę przed jej wysłaniem do KSeF. Żeby uniknąć przynajmniej części problemów. Jeszcze raz zaznaczam, NFZ chce w fakturze ustrukturyzowanej elementów fakultatywnych w FA(3). Jak bardzo tego chce? nie wiem. Czy odrzuci taką fakturę, jeśli tych elementów tam brak? Nie wiem, osobiście tym się nie zajmuję dlatego nie chcę się wypowiadać jednoznacznie. Piszę tylko o tym o czym sam wiem i wiem także, że np SOMED domyślnie faktury NFZ generować będzie jako "do wysyłki później" aby umożliwić przesłanie i walidację XML przez NFZ zanim tę fakturę do KSeF wyślemy.

Offline marwi

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 9
« Odpowiedź #24 dnia: Dzisiaj o 15:00:49 »
tylko że to trochę przeczy samej idei KSeFu.
KSeF miał służyć temu by faktury były w jednym miejscu i każdy podmiot, który w niej występuje miał do niej dostęp i nie mógł jej nie przyjąć. Tak naprawdę OW NFZ jako podmiot gospodarczy będzie musiał się dostosować do KSeF a nie odwrotnie.

NFZ w momencie gdy każdy będzie musiał używać KSeF powinien wyłączyć możliwość przesyłania faktur w inny sposób tzn. poprzez portale.

Offline mort

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #25 dnia: Dzisiaj o 15:04:43 »
KSeF miał służyć temu by faktury były w jednym miejscu i każdy podmiot, który w niej występuje miał do niej dostęp i nie mógł jej nie przyjąć. Tak naprawdę OW NFZ jako podmiot gospodarczy będzie musiał się dostosować do KSeF a nie odwrotnie.

NFZ w momencie gdy każdy będzie musiał używać KSeF powinien wyłączyć możliwość przesyłania faktur w inny sposób tzn. poprzez portale.

Jeśli masz na myśli ten tryb WALIDACJI o kórym było wspomniane wyżej, to NFZ na pytanie :
"Do czego służy tryb walidacja i jak działa, co się dzieje z fakturą FA(3) która przekazujemy w tym trybie? Czy nie musimy wysyłać faktury do KSeF w tym przypadku?"

Odpowiedzieli:

"Tryb walidacji jest opcjonalny i umożliwia zweryfikowanie, czy wygenerowany plik w formacie FA(3) jest zgodny z wymaganiami NFZ. Dokument przekazany w tym trybie nie będzie przyjęty do rozliczeń przez NFZ. Poprawny dokument faktury ustrukturyzowanej należy zarejestrować w KSeF i dopiero tą drogą trafi on do OW NFZ.

Żaden tryb przekazania faktury ustrukturyzowanej KSeF (za pośrednictwem Portalu Świadczeniodawcy/SZOI czy za pomocą usług tych portali) nie zwalnia z obowiązku rejestracji faktury ustrukturyzowanej w KSeF (dotyczy także trybu awaryjnego)"

więc traktują ten tryb jako OPCJONALNA weryfikacja, nie obligatoryjna. Coś na zasadzie "jak se chcecie to se sprawdźcie, żeby nie było że nie można", ale nie mówią wprost, że nie będą tego przyjmować do rozliczeń.

Offline artur

• Super Specjalista
  • Pomógł? 2
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #26 dnia: Dzisiaj o 15:43:39 »
Coś czuje że od 01.02.2026 to będzie jazda bez trzymanki :)
Ciekawe ile podmiotów przekaże od razu dobre dokumenty rozliczeniowe żeby NFZ ich nie zakwestionował :)
Już widzę frustrację właścicieli że nie ma pieniędzy na czas.

Online MK

• Kamsoft
  • Ekspert
  • Pomógł? 56
« Odpowiedź #27 dnia: Dzisiaj o 15:44:11 »

Jeśli masz na myśli ten tryb WALIDACJI o kórym było wspomniane wyżej, to NFZ na pytanie :
"Do czego służy tryb walidacja i jak działa, co się dzieje z fakturą FA(3) która przekazujemy w tym trybie? Czy nie musimy wysyłać faktury do KSeF w tym przypadku?"

Odpowiedzieli:

"Tryb walidacji jest opcjonalny i umożliwia zweryfikowanie, czy wygenerowany plik w formacie FA(3) jest zgodny z wymaganiami NFZ. Dokument przekazany w tym trybie nie będzie przyjęty do rozliczeń przez NFZ. Poprawny dokument faktury ustrukturyzowanej należy zarejestrować w KSeF i dopiero tą drogą trafi on do OW NFZ.

Żaden tryb przekazania faktury ustrukturyzowanej KSeF (za pośrednictwem Portalu Świadczeniodawcy/SZOI czy za pomocą usług tych portali) nie zwalnia z obowiązku rejestracji faktury ustrukturyzowanej w KSeF (dotyczy także trybu awaryjnego)"

więc traktują ten tryb jako OPCJONALNA weryfikacja, nie obligatoryjna. Coś na zasadzie "jak se chcecie to se sprawdźcie, żeby nie było że nie można", ale nie mówią wprost, że nie będą tego przyjmować do rozliczeń.

Dokładnie. Tak jak napisałem, jest to możliwość nie obowiązek. W specyfikacji NFZ, którą widziałem, jest kilka elementów mających dopisek "wymagane do rozliczeń z NFZ", elementów, które w fakturze ustrukturyzowanej są fakultatywne. Nie będę zgadywał, co zrobi NFZ gdy tych elementów w pobranej z KseF fakturze mieć nie będzie.

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 450
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 3
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9671 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3298 Wiadomości
karolweksler
3256 Wiadomości
Michał Michał
3199 Wiadomości
09061303
3189 Wiadomości
Edward_B Edward_B
3091 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2215 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1646 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]