Aktualna wersja KS-PPS: 2024.03.1.1 z dnia 2024-10-31Monitoring temperatury w lodówkach medycznych Kontakt redakcja@forumpps.plJesteśmy na Facebooku, dołącz do nas! 16 Lecie Forumpps.pl
Chyba chodziło raczej: spoza gminy gdzie znajduje się podmiot i gmin sąsiadujących - usługa z 46 w kodzie na końcu.
Jeżeli nie pracuje i nie jest ubezpieczony w Polsce, a przekroczył granicę po 24 lutego 2022, to podstawa ubezpieczenia UA (dokument potwierdzający - oświadczenie z podstawą UA) i usługa z tym kodem są do tego przeznaczone.Każdorazowo jednak wypada badać sytuację, bo pewnie coraz więcej takich osób będzie pracować i będzie ubezpieczone.
Ja bym się opierał na eWUŚ. Mam coraz więcej pacjentów z Ukrainy, którzy mieli znacznik UKR, potem zaczęli pracować, ale już nie pracują i są w eWUŚ na czerwono i znacznika UKR brak. Co robicie w takiej sytuacji? Oświadczenie? Odsyłacie do urzędu pracy?
Cytat: Michał w Czerwca 06, 2023, 11:09:59 amJa bym się opierał na eWUŚ. Mam coraz więcej pacjentów z Ukrainy, którzy mieli znacznik UKR, potem zaczęli pracować, ale już nie pracują i są w eWUŚ na czerwono i znacznika UKR brak. Co robicie w takiej sytuacji? Oświadczenie? Odsyłacie do urzędu pracy?Podpowiem jeszcze, że jest możliwa utrata uprawnień UKR jeżeli dna osoba wróci na Ukrainę i ponownie wjedzie do PL. Czytałem gdzieś, że tracili uprawnienia do leczenia, 500+ i inne benefity wynikające ze statusu uchodźcy.EDIT: powyżej 30 dni pobytu poza PL.https://bip.brpo.gov.pl/pl/content/rpo-pelnomocnik-uchodzcy-ukraina-status-ukr-utrata-wyjazdPozdrawiam