collapse

Reklama

Autor Wątek: Reh ogólna procedury  (Przeczytany 3672 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Nyahaha

• Ekspert
  • Pomógł? 17
  • ...
Reh ogólna procedury
« dnia: Stycznia 05, 2023, 09:49:20 am »
Ma może ktoś rozpiskę procedur i jakieś minimum czasu na nie można zrobić? Chodzi mi o wyznaczanie procedur zabiegowych na oddziale by było wykazane np. tak
93.1503 Mobilizacja odcinka  lędźwiowego kręgosłupa; 15 min
93.1814 Nauka kaszlu i odksztuszania; 10 min
itd. żeby mieć do tego pełną listę
druga sprawa jak to wygląda w kontekście dokumentacji i czy potrafią przywalić się że np. zabieg zrobiony był nie 10 min a 9 min bo wpiszą tak w procedurach albo nie zauważą. W sprawie rozliczeń to chyba nie ma znaczenia bo i tak idzie tylko data procedury bez godzin do swx, nie wiem natomiast jak przy wyznaczaniu grupy jgp(KS-MEDIS).

Offline Szpital

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 5
Odp: Reh ogólna procedury
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 24, 2023, 17:22:54 pm »
Ma może ktoś rozpiskę procedur i jakieś minimum czasu na nie można zrobić? Chodzi mi o wyznaczanie procedur zabiegowych na oddziale by było wykazane np. tak
93.1503 Mobilizacja odcinka  lędźwiowego kręgosłupa; 15 min
93.1814 Nauka kaszlu i odksztuszania; 10 min
itd. żeby mieć do tego pełną listę
Na oddziale stacjonarnym rehabilitacji ogólnoustrojowej - każda grupa JGP ma warunki m.in. jakie procedury należy wykonać - brak jest wymogu o czasie trwania zabiegu - czas wynika z zaleceń fizjoterapeutycznych i lekarza rehabilitacji (oni znają zasady ile powinien trwać taki zabieg, żeby pomógł).
Na grupę JGP nie ma to wpływu czy podasz 10 min czy 9 minut.
Czas trwania zabiegów jest podany w Rozporządzeniu koszykowym dla rehabilitacji ambulatoryjnej - można się na tym oprzeć.

Offline Nyahaha

• Ekspert
  • Pomógł? 17
  • ...
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 24, 2023, 23:38:17 pm »
Dzięki, dobrze wiedzieć. Jeszcze tylko czekamy na licencje jgp reh, bo się okazuje że potrzebna jest na to.

Offline Nyahaha

• Ekspert
  • Pomógł? 17
  • ...
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 03, 2023, 10:19:48 am »
Mam jeszcze pytanie pacjent spełnia wszystkie warunki do wyznaczania grupy ROO01 niestety gruper wyznacza dalej ROPS01. Próbowałem nawet dodać tą procedurę zabiegową jaką miał(procedura jest na liście z zarządzenia 130/2016/dsoz) ale dalej nie wyznacza ROO01 . Jakieś pomysły co jest nie tak?

edit:
dobra już rozwiązane, trzeba było w zakładce rehabilitacja wstawić procedurę
« Ostatnia zmiana: Lutego 03, 2023, 12:23:29 pm wysłana przez Nyahaha »

Offline Nyahaha

• Ekspert
  • Pomógł? 17
  • ...
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 10, 2023, 08:49:05 am »
I kolejny problem, pacjent ma pobyt 6 dniowy, wyznaczono procedury zabiegowe drugiego, czwartego i 5 dnia po 5 procedur z ROO1a, wyznaczone ma konkretne rozpoznanie z ROO1b, wyznaczono współistniejące(też według zarządzenia 195/2020/dsoz) i procedurę zabiegową do wyznaczenia ROO01 i niestety nie wyznacza mi żadnej grupy a w potencjalnych gdybym chciał sprawdzić czego brakuje to mam opisane "Nie podano wymaganej liczby 5 procedur z listy ROO1a". Od razu powiem że mam parę osób gdzie wyznaczyło grupę i rozliczyło mimo niektórych pustych dni w zabiegach.

Offline Lillka

• Specjalista
  • Pomógł? 14
  • MOW NFZ
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 10, 2023, 10:47:24 am »
Wydaje mi się, że to to samo, bo tak się dzieje w całym małopolskim OW, mi wywaliło połowę oddziału 022 z błędem: 50613002 - Nie spełniono warunków dot. liczby procedur ICD9 na osobodzień.
Zgłoszone do OW, a oni mieli do Centrali posłać temat, bo sprawdzali u siebie ( my u siebie) i wygląda, że jest OK, więc nie wiadomo skąd błąd  ::)
Temat chyba już globalny i nikt nie wie o co chodzi, rozmawiałam z paroma innymi placówkami i też się głowią wtf

Offline Nyahaha

• Ekspert
  • Pomógł? 17
  • ...
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 10, 2023, 10:49:58 am »
Tu jeszcze nie wysłałem z niego raportu a jedynie mam podpowiedź z ks-medisa.

Offline 09061303

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 325
  • Podkarpacki OW
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 10, 2023, 11:36:22 am »
Masz najnowszego Medisa?
Kliknij pomógł, jeślim pomógł :-)

Offline Nyahaha

• Ekspert
  • Pomógł? 17
  • ...
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 10, 2023, 11:49:50 am »
2 dni temu mieliśmy aktualizację

Offline 09061303

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 325
  • Podkarpacki OW
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 10, 2023, 13:32:36 pm »
To jak Ci Medis krzyczy i sprawdziłeś, że dobrane masz elementy grupowania wg wytycznych NFZ, to kierunek Kamsoft Ci zostaje. Zawsze możesz taryfę wyliczyć z palca jak dasz radę wszystko uwzględnić i wysłać do NFZ. Sprawdzisz wtedy ewentualnie, że NFZ poprawnie Ci waliduje taki dobór. To wykaże, że ewidentnie gruper w Medisie na pewno masz coś nie tak. Ale to to to już jak Ci się chce.
Kliknij pomógł, jeślim pomógł :-)

Offline Lillka

• Specjalista
  • Pomógł? 14
  • MOW NFZ
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 16, 2023, 13:32:20 pm »
Witam
Znów w temacie...

NFZ kwestionuje mi procedury ICD9 ciągle odsyłając do listy z zarządzenia, nie chcą niestety powiedzieć której i którego, a ja już tyle przeszperałam, że już mam kwadratową głowę. Macie taką pewną listę, które dokładnie ICD9 są możliwe do rozliczenia w ramach Oddziału Rehabilitacji Dziennej, a które nie, zakwestionowali mi obecność np. 23.0902 naświetlania sollux  ???
help...

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 17, 2023, 14:26:28 pm »
Witam
Znów w temacie...

NFZ kwestionuje mi procedury ICD9 ciągle odsyłając do listy z zarządzenia, nie chcą niestety powiedzieć której i którego, a ja już tyle przeszperałam, że już mam kwadratową głowę. Macie taką pewną listę, które dokładnie ICD9 są możliwe do rozliczenia w ramach Oddziału Rehabilitacji Dziennej, a które nie, zakwestionowali mi obecność np. 23.0902 naświetlania sollux  ???
help...

Załącznik nr 9 do Zarządzenia 195/2020/DSOZ z dnia 11.12.2020 r.

Offline IzaM

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 20, 2023, 08:42:22 am »
Dzień dobry :) Otrzymaliśmy taki komunikat:
"Szanowni Pańśtwo.

z dniem 1 marca 2023 r. ulegnie modyfikacji proces weryfikacyjny świadczeń rozliczanych gruperami JGP. Grupery JGP (SZP, AOS, REH) będą wywoływane na poziomie weryfikacji, a nie jak dotychczas na poziomie walidacji. Przeniesienie sprawdzeń gruperów JGP z poziomu walidacji na poziom weryfikacji nie wpływa na funkcjonowanie systemu rozliczeniowego, natomiast umożliwi przekazywanie przez świadczeniodawców zestawu danych sprawozdawczych do systemu Oddziału Wojewódzkiego Narodowego Funduszu Zdrowia."

Czy ktoś wie, co z tym należy zrobić? Chodzi o rehabilitację ambulatoryjną.

Offline karolweksler

• Ekspert
  • Pomógł? 230
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 20, 2023, 10:32:44 am »
Nic.
W oddziałach z SZOI będziesz miał błędy dotyczące grupowania na etapie importu a nie po zaimportowaniu jak dotychczas.
W oddziałach z portalem będzie przychodzić w 1 zwrotce a nie w tej drugiej.

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 21, 2023, 14:25:29 pm »
Nic.
W oddziałach z SZOI będziesz miał błędy dotyczące grupowania na etapie importu a nie po zaimportowaniu jak dotychczas.
W oddziałach z portalem będzie przychodzić w 1 zwrotce a nie w tej drugiej.

A nie dokładnie odwrotnie?
Walidacja to jest pierwszy etap "weryfikacji" paczki SWIAD,
a weryfikacja (nocna) to etap drugi.

Wg tego komunikatu sprawdzanie JGP ma przejść z walidacji na weryfikację.
Niektóre błędy walidacji powodowały, że odrzucany był cały raport SWIAD niezależnie od poprawności pozostałych świadczeń w raporcie.

Pozdrawiam

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 656
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 2
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9407 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3150 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]