Podobnoż - KS ma Ci w tej cenie nie tylko zainstalować usługę, ale także zweryfikować system pod kątem wszystkich elementów i ich wprowadzania w sposób taki, żeby poprawnie się zdarzenia raportować mogły (jak @Michał napisał, KS raczej na starcie Ci powie, że ICD10 masz pisać w panelu wizyty dla rozpoznań, inaczej nie wygeneruje się poprawnie ZM. Czy to dużo... nie wiem. Zależy na ile masz możliwość im później zawracać głowę w cenie.
Ja powoli robię to sam i mogę powiedzieć, że największym problemem są złożone formularze, które w defaulcie przerabiane są na tekst (elementy widoczne w panelu programu). Jedna z nowych aktualizacji Somedu dała możliwość włączania do dokumentacji elektronicznej formularzy w graficznej formie - od razu mogę powiedzieć, że nie ma to sensu. Straty na widoczności czcionek (przerabianie na grafikę?), formularz a4 obcinany z prawej strony - to tak na szybko. Na chwilę obecną podejrzewam, że żaden system nie jest optymalny, żeby generować ZM jak się powinno.
Polecam jeszcze temat kto ma raportować badania laboratoryjne zlecane podwykonawcom. Okazuje się, że zleceniodawca. Jak? Chyba nikt tego nie wie.