Aktualna wersja KS-PPS: 2024.03.1.1 z dnia 2024-10-31Monitoring temperatury w lodówkach medycznych Kontakt redakcja@forumpps.plJesteśmy na Facebooku, dołącz do nas! 16 Lecie Forumpps.pl
Dziękuję za odpowiedź, ale nadal nie wiem czym się różnią dwie podane przeze mnie pozycje. Czy to w praktyce ten sam lek w takiej samej dawce i postaci? Jeżeli tak, to naprawdę uważam za zbędne aby występował on na liście podwójnie. Tak wiem, że to może być przydatne głownie dla osób rozpoczynających swoją przygodę z wystawianiem recept w KS-SOMED ale myślę, że to obecnie może być spora grupa użytkowników.Nie wiem jak dokładnie, ale wg mnie powinno to być usprawnione.Co w sytuacji hipotetycznej kiedy Pacjent ma w KS-SOMED zapisany lek stale przyjmowany, który był na 100%, ale pojawił się na ostatniej liście refundacyjnej na ryczałt. Czy wystawiając powtórkę (W lub shift+W) lekarz wystawi receptę:- na lek, który nie ma opcji odpłatności na ryczałt, czy- na nowy lek, który ma opcję odpłatności ryczałtowej, czy- zostanie poinformowany, że przepisywany lek można od tego i tego dnia przepisywać na ryczałt i zostanie zmodyfikowany na liście leków stale przyjmowanych?Program komputerowy wg mnie (jak już wielokrotnie na forum pisałem) ma usprawniać pracę i pomagać lekarzowi a w tym wypadku tego nie robi. Lekarz wypisując ręcznie receptę papierową wpisałby po prostu nazwę leku, dawkę i odpłatność (bo wie, że w astmie możliwy jest ryczałt czy częściowa refundacja) a tutaj musi szukać na liście kilkudziesięciu pozycji, która niestety jest mało czytelna.Pojawia się jeszcze inny problem. Inny lekarz dodał wcześniej do bazy lokalnej i do leków stale zażywanych ten lek "nierefundowany". Kolejny lekarz chce wystawić powtórkę i jest skołowany czemu nie może wybrać właściwego poziomu refundacji. Jak już się zorientuje (albo i nie - zazwyczaj telefon do mnie żebym wyjaśnił co się stało) i doda "właściwy lek refundowany" to na liście leków stale przyjmowanych widnieją teraz dwie pozycje, które w praktyce oznaczają ten sam lek i to jest niefajne. Mało tego, jak usunę lek "nierefundowany" i zostawię lek "refundowany" to tracę informację o tym kiedy dodano lek do leków stale przyjmowanych.Jeszcze raz przypominam, że to wg mnie cały czas ten sam lek.Czy jest jakaś wersja BLOZa, która eliminuje te problemy?
Kopiując receptę jaki wystawiając z leków zażywanych zawsze jest sprawdzana aktualna odpłatność za lek.
Według informacji dostępnych w bazie KS-BLOZ lek SYMBICORT TURBUHALER proszek do inhalacji (0,08mg+4,5mcg)/daw. inh. nie posiada statusu Decyzja o dopuszczeniu dla leku. Informacje ze statusu leku to: Decyzja o dopuszczeniu wygasłaBrak w produkcjiJeśli chcesz kontynuować wybierz TAK, aby ukryć wskazany lek i wybrać inny naciśnij NIE. Jeśli chcesz wybrać inny bez ukrywania wskazanego leku, wbierz Anuluj.
Cytat: MK w Stycznia 13, 2020, 10:03:26 amKopiując receptę jaki wystawiając z leków zażywanych zawsze jest sprawdzana aktualna odpłatność za lek.W tym konkretnym przypadku (symbicort) lekarz nie miał możliwości zmiany odpłatności bo pojawił się komunikat:CytujWedług informacji dostępnych w bazie KS-BLOZ lek SYMBICORT TURBUHALER proszek do inhalacji (0,08mg+4,5mcg)/daw. inh. nie posiada statusu Decyzja o dopuszczeniu dla leku. Informacje ze statusu leku to: Decyzja o dopuszczeniu wygasłaBrak w produkcjiJeśli chcesz kontynuować wybierz TAK, aby ukryć wskazany lek i wybrać inny naciśnij NIE. Jeśli chcesz wybrać inny bez ukrywania wskazanego leku, wbierz Anuluj.Wg mnie logiczne by było żeby program tutaj zaproponował ten sam lek w tej samej dawce i postaci z aktualną decyzją o dopuszczeniu. Jeżeli kliknę "NIE" to lek faktycznie zniknie z bazy leków lokalnych, ale żeby dodać go na nowo to muszę znowu wejść do pełnego BLOZa gdzie na liście znowu występuje lek, który przed chwilą ukryłem. Skoro decyzja o dopuszczeniu leku wygasła to po co jest on widoczny na liście. Oczywiście mogę zmienić na "Leki w sprzedaży" ale czy nie powinno to być domyślne ustawienie filtra? i co tak naprawdę oznacza "Leki w sprzedaży"?i co się stanie z listą leków refundowanych i datą pierwszego zapisania leku w przypadku gdy klikniemy "NIE" i wybierzemy nowy ten sam lek?
Cytat: Michał w Stycznia 13, 2020, 10:42:43 amCytat: MK w Stycznia 13, 2020, 10:03:26 amKopiując receptę jaki wystawiając z leków zażywanych zawsze jest sprawdzana aktualna odpłatność za lek.W tym konkretnym przypadku (symbicort) lekarz nie miał możliwości zmiany odpłatności bo pojawił się komunikat:CytujWedług informacji dostępnych w bazie KS-BLOZ lek SYMBICORT TURBUHALER proszek do inhalacji (0,08mg+4,5mcg)/daw. inh. nie posiada statusu Decyzja o dopuszczeniu dla leku. Informacje ze statusu leku to: Decyzja o dopuszczeniu wygasłaBrak w produkcjiJeśli chcesz kontynuować wybierz TAK, aby ukryć wskazany lek i wybrać inny naciśnij NIE. Jeśli chcesz wybrać inny bez ukrywania wskazanego leku, wbierz Anuluj.Wg mnie logiczne by było żeby program tutaj zaproponował ten sam lek w tej samej dawce i postaci z aktualną decyzją o dopuszczeniu. Jeżeli kliknę "NIE" to lek faktycznie zniknie z bazy leków lokalnych, ale żeby dodać go na nowo to muszę znowu wejść do pełnego BLOZa gdzie na liście znowu występuje lek, który przed chwilą ukryłem. Skoro decyzja o dopuszczeniu leku wygasła to po co jest on widoczny na liście. Oczywiście mogę zmienić na "Leki w sprzedaży" ale czy nie powinno to być domyślne ustawienie filtra? i co tak naprawdę oznacza "Leki w sprzedaży"?i co się stanie z listą leków refundowanych i datą pierwszego zapisania leku w przypadku gdy klikniemy "NIE" i wybierzemy nowy ten sam lek? Zacznijmy od tego, że mowa była nie o lekach, którym wygasła decyzja o dopuszczeniu do obrotu, ale o lekach, mających aktualną decyzję, tylko nie uwzględnionych na liście leków refundowanych. Jeśli w bazie lokalnej, albo np. w lekach zażywanych, mamy lek, któremu minęła decyzja i wybierzemy go do wystawienia recepty, to pojawi się ostrzeżenie i można będzie wskazać inny lek jak i tenże ukryć w bazie lokalnej.Jeszcze raz proszę, troszkę więcej zaufania, nie do nas, ale do naszych konsultantów. Oni od 20 lat pracują z bazą BLOZ. Wystawiają czasem na wizycie ponad 100 leków (12 miesięczna kuracja, pacjent przyjmuje 10 różnych specyfików) i naprawdę, dzięki ich pomocy, opracowaliśmy w miarę optymalną metodę pracy z bazą. Na początku może i jest trudno, ale zawsze początki są trudne.
Cytat: MK w Stycznia 13, 2020, 10:53:57 amCytat: Michał w Stycznia 13, 2020, 10:42:43 amCytat: MK w Stycznia 13, 2020, 10:03:26 amKopiując receptę jaki wystawiając z leków zażywanych zawsze jest sprawdzana aktualna odpłatność za lek.W tym konkretnym przypadku (symbicort) lekarz nie miał możliwości zmiany odpłatności bo pojawił się komunikat:CytujWedług informacji dostępnych w bazie KS-BLOZ lek SYMBICORT TURBUHALER proszek do inhalacji (0,08mg+4,5mcg)/daw. inh. nie posiada statusu Decyzja o dopuszczeniu dla leku. Informacje ze statusu leku to: Decyzja o dopuszczeniu wygasłaBrak w produkcjiJeśli chcesz kontynuować wybierz TAK, aby ukryć wskazany lek i wybrać inny naciśnij NIE. Jeśli chcesz wybrać inny bez ukrywania wskazanego leku, wbierz Anuluj.Wg mnie logiczne by było żeby program tutaj zaproponował ten sam lek w tej samej dawce i postaci z aktualną decyzją o dopuszczeniu. Jeżeli kliknę "NIE" to lek faktycznie zniknie z bazy leków lokalnych, ale żeby dodać go na nowo to muszę znowu wejść do pełnego BLOZa gdzie na liście znowu występuje lek, który przed chwilą ukryłem. Skoro decyzja o dopuszczeniu leku wygasła to po co jest on widoczny na liście. Oczywiście mogę zmienić na "Leki w sprzedaży" ale czy nie powinno to być domyślne ustawienie filtra? i co tak naprawdę oznacza "Leki w sprzedaży"?i co się stanie z listą leków refundowanych i datą pierwszego zapisania leku w przypadku gdy klikniemy "NIE" i wybierzemy nowy ten sam lek? Zacznijmy od tego, że mowa była nie o lekach, którym wygasła decyzja o dopuszczeniu do obrotu, ale o lekach, mających aktualną decyzję, tylko nie uwzględnionych na liście leków refundowanych. Jeśli w bazie lokalnej, albo np. w lekach zażywanych, mamy lek, któremu minęła decyzja i wybierzemy go do wystawienia recepty, to pojawi się ostrzeżenie i można będzie wskazać inny lek jak i tenże ukryć w bazie lokalnej.Jeszcze raz proszę, troszkę więcej zaufania, nie do nas, ale do naszych konsultantów. Oni od 20 lat pracują z bazą BLOZ. Wystawiają czasem na wizycie ponad 100 leków (12 miesięczna kuracja, pacjent przyjmuje 10 różnych specyfików) i naprawdę, dzięki ich pomocy, opracowaliśmy w miarę optymalną metodę pracy z bazą. Na początku może i jest trudno, ale zawsze początki są trudne.Panie MK, ale nadal nie odpowiedział Pan na moje pytania i propozycje zmian
Myślałem, że podany w pierwszym poście lek i załączony screen pokazuje właśnie taką sytuację.
Panie MK. Chodzi o dwie ostatnie pozycje widoczne na screenie, które są zaznaczone "ptaszkami".PS. Dawno temu moje zgłoszenie aby dla większej czytelności podświetlać cały wiersz zaznaczonych leków na liście BLOZ zostało odrzucone
Te dwa leki różnią się "grupą". Jako, że nie bardzo mnie to obchodzi to zapytam. Czym jest owa grupa?
A wracając do temu. Teraz bawię się innym programem, wpisuje nazwę leku nimesil inny program : dostaje 2 podpowiedzi 30 , 9 saszetek https://ktomalek.pl/l/lek/szukaj - też że jest w postaci 30,9 saszetek SOMED - 14 leków kilka razy te same pozycje itp.Lekarz na receptach nie pisze kodów EAN, ani nazw firmy, i taki informacje nie powinny mu się wyświetlać. Lekarz ma wiedzieć który lek jest refundowany i w jakiej postaci.