collapse

Reklama

Autor Wątek: Zestawienie e-recept w POZ  (Przeczytany 3062 razy)

Offline neelix

• Ekspert
  • Pomógł? 39
Zestawienie e-recept w POZ
« dnia: Listopada 27, 2019, 10:12:16 am »
Jak w temacie: czy można w Somedzie zrobić ilościowe zestawienie e-recept wystawionych w POZ? Tak aby sprawdzić nfztowe wyliczenia dodatkowych płatności za e-receptę.

Offline Nyahaha

• Ekspert
  • Pomógł? 17
  • ...
Odp: Zestawienie e-recept w POZ
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 27, 2019, 10:42:55 am »
Gabinet>Element Wizyty>Recepty, bierzesz odpowiedni zakres, wyszukujesz, robisz export do excela i tam filtruj po numerze recepty co są w klamerkach np. [0123] on zawsze ma tą ikonę z ludzikiem i planetą :). Wiem durne że nie ma konkretnego zestawienia ale na tą chwilę tylko to znalazłem.

Offline MK

• Kamsoft
  • Ekspert
  • Pomógł? 49
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 27, 2019, 10:48:14 am »
Jak w temacie: czy można w Somedzie zrobić ilościowe zestawienie e-recept wystawionych w POZ? Tak aby sprawdzić nfztowe wyliczenia dodatkowych płatności za e-receptę.
A może tu?
Zestawienia/Specjalistyczne/Recepty lekarza. ustawiamy poradnię, gabinet lub konkretnego lekarza i dawaj. Przycisk Info opisuje co oznaczają poszczególne kolumny.

Offline Michał

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 102
  • Kujawsko-Pomorski OW
    • NZOZ "ARS MEDICA" Przychodnia Lekarska
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 27, 2019, 11:04:27 am »
Tylko chyba żadna z opcji nie da nam tego czego potrzebujemy (jeżeli się mylę to proszę mnie wyprowadzić z błędu). Progi procentowe nie są liczone tak:
liczba wystawionych e-recept do wystawionych wszystkich recept (papierowych i e-recept) tylko jako

liczba wizyt podczas, których wystawiono e-receptę do liczby wizyt podczas, których wystawiono e-receptę lub receptę papierową

Ponadto w przypadku e-recept każdy lek to jedna e-recepta a przypadku recepty tradycyjnej jedna recepta to nawet 5 leków.
Pozdrawiam
Michał (michalszy)

Offline MK

• Kamsoft
  • Ekspert
  • Pomógł? 49
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 27, 2019, 11:51:22 am »
Tylko chyba żadna z opcji nie da nam tego czego potrzebujemy (jeżeli się mylę to proszę mnie wyprowadzić z błędu). Progi procentowe nie są liczone tak:
liczba wystawionych e-recept do wystawionych wszystkich recept (papierowych i e-recept) tylko jako

liczba wizyt podczas, których wystawiono e-receptę do liczby wizyt podczas, których wystawiono e-receptę lub receptę papierową

Ponadto w przypadku e-recept każdy lek to jedna e-recepta a przypadku recepty tradycyjnej jedna recepta to nawet 5 leków.
Zgadza się, ale pytanie było tylko o liczbę wystawionych eRecept. I na takie odpowiedziałem, wydaje mi się, że poprawnie ;-)
Co do zestawienia jak to opisano powyżej, nie nie ma takiego domyślnie. Bo to bez sensu zestawienie, aby było wbudowane, jest to zestawienie spełniające konkretne wymagania i o określonym czasie życia zapewne. Bez sensu jako zestawienie wbudowane, z wielkim sensem, jako zestawienie użytkownika. Jeśli posiadacie Państwo co najmniej pakiet B, proponuję zgłosić się na serwis oni maja gotowe już zestawienie użytkownika liczące tak jak NFZ. Macie Państwo pakiet A, cóż, pewnych mechanizmów w nim nie ma, bo pakiet jest jakby nie było tańszy. No i z tego co wiem, zestawienie to dostaniecie Państwo bezpłatnie.

Offline MK

• Kamsoft
  • Ekspert
  • Pomógł? 49
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 27, 2019, 12:03:49 pm »
Korekta, ponieważ jest to zaszyfrowane zestawienie przygotowane przez nas, dostępne jest nawet w pakiecie A, o ile mają Państwo dość nową wersję systemu, parę miesięcy temu zestawienia użytkownika w specjalnej wersji - zaszyfrowane - zostały udostępnione także w pakiecie A.

Offline Michał

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 102
  • Kujawsko-Pomorski OW
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 27, 2019, 12:40:25 pm »
Bez sensu jako zestawienie wbudowane, z wielkim sensem, jako zestawienie użytkownika. Jeśli posiadacie Państwo co najmniej pakiet B, proponuję zgłosić się na serwis oni maja gotowe już zestawienie użytkownika liczące tak jak NFZ. ... No i z tego co wiem, zestawienie to dostaniecie Państwo bezpłatnie.

wow będę musiał sprawdzić czy bezpłatnie. Myślałem, że za wszystkie zestawienia użytkownika trzeba płacić.
Pozdrawiam
Michał (michalszy)

Offline MK

• Kamsoft
  • Ekspert
  • Pomógł? 49
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 27, 2019, 12:59:36 pm »
Bez sensu jako zestawienie wbudowane, z wielkim sensem, jako zestawienie użytkownika. Jeśli posiadacie Państwo co najmniej pakiet B, proponuję zgłosić się na serwis oni maja gotowe już zestawienie użytkownika liczące tak jak NFZ. ... No i z tego co wiem, zestawienie to dostaniecie Państwo bezpłatnie.

wow będę musiał sprawdzić czy bezpłatnie. Myślałem, że za wszystkie zestawienia użytkownika trzeba płacić.
Czasem mamy gest :-). Poważnie zaś, zestawienia użytkownika, jak sama nazwa wskazuje, są na specjalne życzenie Użytkownika, więc to funkcja płatna. Tu jednak mamy coś dla wszystkich i do tego o krótkim terminie spożycia, więc z tego czerpać dodatkowego źródła dochodu nie będziemy.

Offline Profesor Wilczur

• Ekspert
  • Pomógł? 81
  • W-M OW NFZ
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 27, 2019, 13:20:10 pm »
Tu jednak mamy coś dla wszystkich i do tego o krótkim terminie spożycia, więc z tego czerpać dodatkowego źródła dochodu nie będziemy.
Szkoda, że dział KS-MEDIS w kontekście Zarządzenia 126/2019/DSOZ nie podjął podobnej decyzji ::)

Offline MK

• Kamsoft
  • Ekspert
  • Pomógł? 49
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 27, 2019, 13:50:35 pm »
Tu jednak mamy coś dla wszystkich i do tego o krótkim terminie spożycia, więc z tego czerpać dodatkowego źródła dochodu nie będziemy.
Szkoda, że dział KS-MEDIS w kontekście Zarządzenia 126/2019/DSOZ nie podjął podobnej decyzji ::)
Co do tego zarządzenia. My też podjęliśmy taką sama decyzje jak MEDIS. Proszę mi wierzyć, wprowadzenie nowych współczynników, okiełznanie stada nowych MIXów nie było prostą sprawą. To nie jest zestawienie, które wprowadza się jakby nie było do napisania mniej lub bardziej skomplikowanego SQLa. Ja sam, osobiście, mam kilka tygodni wyjętych z życia aby połapać to wszystko, co NFZ tak sobie wpisał w słownik kodów specjalnego rozliczenia.

Offline neelix

• Ekspert
  • Pomógł? 39
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 27, 2019, 20:59:31 pm »
Korekta, ponieważ jest to zaszyfrowane zestawienie przygotowane przez nas, dostępne jest nawet w pakiecie A, o ile mają Państwo dość nową wersję systemu, parę miesięcy temu zestawienia użytkownika w specjalnej wersji - zaszyfrowane - zostały udostępnione także w pakiecie A.
Ok, dzięki, zgłoszę się po skrypt na infolinię.

Offline Michał

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 102
  • Kujawsko-Pomorski OW
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 28, 2019, 11:54:30 am »
Panie MK wydaje mi się że skrypt, który otrzymałem przez MRK nie działa tak jak powinien. Wg mnie tak "na oko" we wrześniu powinno być u mnie jakieś 6%. NFZ twierdzi, że było powyżej 7%. Skrypt pokazuje 71% a to bardzo duża rozbieżność.
Pozdrawiam
Michał (michalszy)

Offline MK

• Kamsoft
  • Ekspert
  • Pomógł? 49
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 28, 2019, 13:08:19 pm »
Panie MK wydaje mi się że skrypt, który otrzymałem przez MRK nie działa tak jak powinien. Wg mnie tak "na oko" we wrześniu powinno być u mnie jakieś 6%. NFZ twierdzi, że było powyżej 7%. Skrypt pokazuje 71% a to bardzo duża rozbieżność.
Powiem szczerze, że ja tego skryptu nie pisałem ani też go nie używałem. Wiem,  że się u klientów sprawdzał. Proszę na MRK to zgłosić, z pewnością dotrą do osoby, która to tworzyła i wyjaśnią.

Offline MK

• Kamsoft
  • Ekspert
  • Pomógł? 49
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 28, 2019, 15:32:49 pm »
Z tego co się dowiedziałem to:
1. liczy on wszystkie zarejestrowania w KS-SOMED. Więc jeśli coś nie poszło do NFZ, są jakieś błędy w raportach itp. itd. to jasne ,że FZ tego nie ma, a zestawienie tak.
2. Liczone jest to z usługą refundowaną. Jeśli więc na wizytach nie ma usługi refundowanej, no to tego nie złapie. Co więcej, jeśli mamy recepty papierowe NIE wystawione w KS-SOMED tylko jest o tym znacznik w zleceniu, a o ile mnie pamięć nie myli, to ma Pan takie przypadki, to po prostu tych recept nie zlicza bo ich NIE ma w KS-SOMED. Elektroniczne zaś są stąd ten stosunek jest mocno zawyżony. Tak mnie się osobiście wydaje w Pana przypadku.
Jeszcze raz, pisałem iż to zestawienie liczy repety, nie "znaczniki" na zleceniach.

Offline MK

• Kamsoft
  • Ekspert
  • Pomógł? 49
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 28, 2019, 15:54:02 pm »
Autor podrapał się po głowie i powiedział, że jeśli się uda szybko i bezpiecznie uwzględnić takie zlecenia, które nie są bezpośredni z receptą związane, to spróbuje zmodyfikować skrypt.

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 590
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9408 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3152 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]