Aktualna wersja KS-PPS: 2024.03.1.1 z dnia 2024-10-31Monitoring temperatury w lodówkach medycznych Kontakt redakcja@forumpps.plJesteśmy na Facebooku, dołącz do nas! 16 Lecie Forumpps.pl
W ogóle to wszystko powinno działać przez 2 miesiące teoretycznie, aby ludzie nauczyli się to wysyłać, a NFZ weryfikować i informować świadczeniodawców, co robią nie tak, ale bez kar. Bo po dzisiejszym dniu widzę, że mnóstwo ludzi nie rozumie "daty przygotowania informacji". PWT wysłany o 7 rano, a na kolejki.nfz.gov.pl cały czas stary.
Jest najnowsza wersja KS-PPS 2019.02.0.0 i tytuł: Sprawozdanie najbliższego wolnego terminu (zamiast cotygodniowe)
Testowane.
Terminarz Opis: Na podstawie ustawy z dnia 6 grudnia 2018 r. dodano możliwość prowadzenia harmonogramów przyjęć. Wymóg ten dotyczy Świadczeniodawców prowadzących kolejki oczekujących. Obligatoryjnie od 1 lipca br. należy odnotowywać wszystkie rezerwacje w ramach procedur wysokospecjalistycznych sprawozdawanych do systemu AP-KOLCE. Funkcjonalność dostępna jest w modułach posiadających terminarz. Podczas rezerwacji pacjentów do miejsc wykonania, do których sprawozdawane są kolejki oczekujących należy wprowadzić dodatkowo kategorię świadczeniobiorcy. Na karcie terminarza dodano pole "Świadczenie AP-KOLCE" określające rezerwację pacjenta niekolejkowego w ramach świadczenia wysokospecjalistycznego. Szczegółowy opis znajduje się w biuletynie.
....ale w kolejkach nie zmieniło się nic....tylko nazewnictwo - nie tygodniowa, tylko najbliższy WT i tyle.
@maciek777Powiem tak, chociaż też wolałbym, żeby było inaczej. Jakby dali dwa miesiące z góry, to powiedzcie mi - statystycznie - kto by tknął nową formę sprawozdawania? 1 czy 2% świadczeniodawców.
Panowie, to jest kolejna zmiana (nie twierdzę, że ok, sensowna czy jakoś tak, a wręcz odwrotnie), która pokazuje jakie mamy podejście do zmian. "Na pewno nie wejdzie" i tyle.
Ogólnie - sam pisałem bodajże w styczniu, że taka zmiana została wprowadzona od 1 lipca. Odzew minimalny. Ostatni tydzień czerwca - poruszenie niezwykłe.
Ok - wcześniej może nie dałoby się i tak nic zrobić, po co w ogóle się interesować. Ale czy na ostatnią chwilę cokolwiek zrobimy?
Tak w ogóle to ciekawe czy były jakieś konsultacje publiczne tej zmiany.
....ale w kolejkach nie zmieniło się nic....tylko nazewnictwo - nie tygodniowa, tylko najbliższy WT i tyle.@maciek777Powiem tak, chociaż też wolałbym, żeby było inaczej. Jakby dali dwa miesiące z góry, to powiedzcie mi - statystycznie - kto by tknął nową formę sprawozdawania? 1 czy 2% świadczeniodawców. Panowie, to jest kolejna zmiana (nie twierdzę, że ok, sensowna czy jakoś tak, a wręcz odwrotnie), która pokazuje jakie mamy podejście do zmian. "Na pewno nie wejdzie" i tyle.Ogólnie - sam pisałem bodajże w styczniu, że taka zmiana została wprowadzona od 1 lipca. Odzew minimalny. Ostatni tydzień czerwca - poruszenie niezwykłe.Ok - wcześniej może nie dałoby się i tak nic zrobić, po co w ogóle się interesować. Ale czy na ostatnią chwilę cokolwiek zrobimy?Tak w ogóle to ciekawe czy były jakieś konsultacje publiczne tej zmiany.
Posypuję głowę popiołem gdyż w natłoku prywatnych spraw (chorób) mega mi to umknęło, chociaż pamiętam jak to czytałem w styczniu czy lutym i się śmiałem że mnie na urlop nie puszczą w lipcu...
Cytat: 09061303 w Lipca 01, 2019, 10:41:01 am@YashiJak masz przyjęcia na bieżąco, to zapytaj w NFZ czy w ogóle nie dało by się, żeby nie wysyłać tygodniówki/dziennej. Słyszałem, że takie coś jest dopuszczalne i rozwiązałoby to bieżący problem.Problem w tym że NFZ nie interesuje jaka jest kolejka.Dla nich ma być przesłany plik więc nie ma możliwości aby w przypadku zerowych kolejek zwolnili w ogóle z przesyłania pliku.Jedyne co to że się zgodzą na stary model
@YashiJak masz przyjęcia na bieżąco, to zapytaj w NFZ czy w ogóle nie dało by się, żeby nie wysyłać tygodniówki/dziennej. Słyszałem, że takie coś jest dopuszczalne i rozwiązałoby to bieżący problem.