collapse

Reklama

Autor Wątek: WoWLAN - czy komuś się udało to skonfigurować?  (Przeczytany 6880 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Michał

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 102
  • Kujawsko-Pomorski OW
    • NZOZ "ARS MEDICA" Przychodnia Lekarska
WoWLAN - czy komuś się udało to skonfigurować?
« dnia: Kwietnia 29, 2017, 16:30:34 pm »
Hej,

mam dwa laptopy, które teoretycznie powinienem móc uruchomić  przez kartę wifi, ale mi to nie działa. Po kablu standardowe WoL (wake on lan) działa bez problemu (oczywiście też trochę trzeba było zmienić w konfiguracji win 10), ale po wifi (WoWLAN) nie chce. Czy komuś udało się takie cudo skonfigurować?
Nie jest mi to może jakoś super potrzebne, ale nie lubię jak coś nie działa a powinno.
Pozdrawiam
Michał (michalszy)

Offline Przemyslaw

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 33
  • Zachodniopomorski OW
Odp: WoWLAN - czy komuś się udało to skonfigurować?
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 29, 2017, 19:08:00 pm »
W ustawieniach zasilania jest opcja zezwalania na wybudzanie przez kartę sieciową. Ta opcja jest chyba domyślnie wyłączona ze względu na zużywanie energii.

Offline Michał

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 102
  • Kujawsko-Pomorski OW
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 29, 2017, 21:48:08 pm »
No tą opcję ustawiłem zaraz po tym jak w biosie zmieniłem. Zmieniłem też sposób uruchamiania windowsa 10 bo coś się tutaj też pozmieniało i bez tego nawet zwykły WoL nie działał. Jeszcze jakieś propozycje?
Pozdrawiam
Michał (michalszy)

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 30, 2017, 08:51:18 am »
Michał co to za laptopy i jakie karty wifi? Bo to dość istotne :)

Z tego co pamiętam to szybkie uruchamianie w windows10 nie miało znaczenia (zostawiałem domyślne szybkie uruchamianie) dla żadnej karty w przypadku wol, podejrzewam że w przypadku wifi też nie powinno mieć znaczenia.
W stacjonarkach w bios oprócz włączenia wol to jeszcze trzeba pamiętać o ACPI - ja całkowicie wyłączam.

Offline Michał

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 102
  • Kujawsko-Pomorski OW
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 30, 2017, 10:15:26 am »
Lapki to dell latitude e 6430 i 6530 a karty to Intel(R) Centrino(R) Advanced-N 6205 w obu. Nie pamiętam czy wyłączyłem ACPI w biosie (sprawdzę po weekendzie), ale jak są podłączone po kablu do sieci, to bez problemu mogę je uruchomić.
Pozdrawiam
Michał (michalszy)

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 30, 2017, 14:00:31 pm »
ACPI to w przypadku stacjonarnych (vostro, optiplexy): https://www.dell.com/support/article/us/en/4/SLN216918/newer-dell-system-models-will-not-wake-on-lan-with-deep-sleep-control-set-to-s5?lang=EN

Poszukaj np. "dell e6530 windows 10 wowlan not working" ewentualnie "Intel(R) Centrino(R) Advanced-N 6205 windows 10 wowlan not working"

Ja miałem w starych asusach (jakoś z początku Windows7) problem z wol (po kablu) po aktualizacji do windows 10. Dopiero po kilku godzinach szukania znalazłem gdzieś na jakimś forum wątek kierujący do odpowiednich sterowników dla windows 10. Reszta to były porady w stylu "włącz w bios, włącz w zarządzaniu energią" itd...

Trochę porad w necie jest np: https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_10-hardware/how-to-enable-wowlan/b6e0c1ad-161b-49ae-863b-44170d774da1

miłej lektury w majowy weekend ;)

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 551
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9407 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3150 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 28.

[Pokaż zapytania]