collapse

Reklama

Autor Wątek: Rachunek z zaopatrzenia (refundacyjny)  (Przeczytany 10333 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline thomson92

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
Rachunek z zaopatrzenia (refundacyjny)
« dnia: Stycznia 16, 2017, 17:54:27 pm »
Witam

Jestem na etapie kiedy odebrałem raport zwrotny po wykonaniu "żądania rozliczenia". Wrzuciłem go do kspps i następnie z tego co rozumiem powinienem dodać RUM do rachunku refundacyjnego a potem przesłać go do szoi poprzez "rachunki refundacyjne meczydne".
Niestety nie mam pewności jak po kliknięciu w dodaj RUM do umowy uzupełnić poszczególne pola.
Jako numer rachunku podaję okres z którego się rozliczam 01/12/2016, czy prawidłowo?
Jaką datę wprowadzić w polu "data sprzedaży"(31/12/2016 będzie prawidłowo?) oraz "płatności"(opcjonalna?)?

Z góry dziękuję za pomoc.

« Ostatnia zmiana: Stycznia 16, 2017, 18:41:57 pm wysłana przez thomson92 »

Offline cilazapril

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 128
  • Mazowiecki OW
Odp: Rachunek z zaopatrzenia (refundacyjny)
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 16, 2017, 19:04:03 pm »
RUM to do herbaty ;)

1. Pobierasz zwrotkę żądania
2. Wchodzisz w Kontrakty/Szablony rachunków
3. Zaznaczasz szablon za okres z którego były świadczenia (w kolumnie Numer rachunku będzie puste pole)
4. Klikasz Rachunek/Dodaj i nadajesz numer, uzupełniasz datę sprzedaży (zawsze ostatni dzień miesiąca, z którego były zlecenia)
Nie ma nic za darmo. Darmowa jest tylko śmierć, choć i ona kosztuje przecież życie.

Offline thomson92

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 16, 2017, 19:22:59 pm »
Dziękuję za odpowiedź. Zastanawiam się dlaczego jak zrobiłem jedno żądanie to wygenerowało mi 2 szablony. Czy wykonuję te czynności, które podałeś dla obu szablonów?

I jeżeli mógłbyś mi jeszcze tylko rozjaśnić jak sprawdzić datę sprzedaży danego produktu. W jednym z tych szablonów jest tylko 1 produkt i teraz zastanawiam się, bo jeżeli było kilka tych samych sproduków sprzedanych to z którego dnia jest akurat podany w tym szablonie? Myślałem, że ID podane na zrzucie ekranu = ID świadczenia ale jednak to odnosi się do czegoś zupełnie innego.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 16, 2017, 19:30:19 pm wysłana przez thomson92 »

Offline cilazapril

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 128
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 16, 2017, 21:07:55 pm »
Tak do obu, dwa kolejne numery rachunków. U mnie generuje dwa szablony, jak mam jakieś poprawki, bądź są u klienta uprawnienia dodatkowe lub UE.
Nie ma nic za darmo. Darmowa jest tylko śmierć, choć i ona kosztuje przecież życie.

Offline thomson92

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 16, 2017, 23:48:59 pm »
1. Widziałem w instrukcji, że jako numer rachunku nadano datę z początku miesiąca rozliczeniowego. Czy więc oba rachunki mają mieć "numer rachunku" 01/12/2016 , skoro są z tego samego okresu rozliczeniowego czy mogę je jakoś rozróżnić? A może numer rachunku nie jest narzucony i nie muszę wpisywać daty i mogę je nazwać zupełnie inaczej, tak jak jest mi wygodnie?

2. Dodałem RUM i rozumiem, że teraz powinienem go "exportować" tak? Wybrałem "rodzaj dokumentu" RFX (nie wiem czy dobrze ale jeżeli chce to na szoi wrzucić to chyba ten format będzie ok?). Pojawił się komunikat, że muszę nadać jednostkę miary. Czy dobrze wyszukałem, że powinienem wpisać poprostu "kwota"?

3. Dodatkowo widzę, że jest opcja wydruku faktury VAT i innych dokumentów. Czy któreś z nich trzeba zanieść w wersji papierowej do NFZ?
« Ostatnia zmiana: Stycznia 16, 2017, 23:55:35 pm wysłana przez thomson92 »

Offline 09061303

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 325
  • Podkarpacki OW
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 17, 2017, 00:33:36 am »
Szablony mogą być rozdzielone też w przypadku jak są wnioski potwierdzone w NFZ np. w okresie 2016 i jakiś jeden w 2015.
Data sprzedaży - jak dasz ostatni dzień miesiąca rozliczeniowego będzie ok.

Numer rachunku nie może być taki sam - podstawowa tematyka księgowa, numer dokumentu sprzedaży musi być unikalny (przynajmniej w NFZ w ramach roku). Jak przyjmujesz numerację wg schematu, który podałeś, to masz numerację miesięczną (przynajmniej na logikę moją), bo 01/12/2016, to NN/MM/RRRR, gdzie NN - numer kolejny rachunku w ramach okresu, MM - oznaczenie miesiąca, RRRR - oznaczenie roku; okresy wyznaczane są w tym wypadku przez MM/RRRR, więc NN inkrementujesz od 01 dla każdego kolejnego dokumentu. Jak się trafi jakaś korekta, to najczytelniej nadać jej nowy schemat numeracji (żeby dla jasności był oddzielny), np. wg powyższego schematu można przyjąć NN/MM/RRRR/KOR, gdzie NN, MM, RRRR - jak wyżej, KOR - suffix oznaczający korektę. W ramach tej numeracji też numerujemy od 01 w ramach okresu czyli np. do grudnia 2016 pierwszy rachunek będzie miał numer 01/12/2016, pierwsza korekta na minus 01/12/2016/KOR.
Jeśli natomiast chcesz numerację roczną, to jedziesz na zasadzie NN/RRRR lub NN/RR, gdzie NN - numer kolejny, RRRR - oznaczenie roku 4cyfrowe, RR - oznaczenie roku dwucyfrowe.
Powyższe bazują na utartych schematach - każdy się w tym połapie. Jednak niczego nikt tutaj nikomu nie narzuca, byleby była unikalność dokumentów. Spotkałem się np. z numerowaniem odpowiednio do okresów 01.2016 i 02.2016, gdzie rachunek do stycznia miał numer styczeń16, do lutego luty16, a korekta do stycznia miała numer styczeń161 i było ok dopóki była unikalność. Jednak przy większej ilości dokumentów idzie się w tym pogubić i dołożyć sobie roboty jedynie.

RFX - dosyłasz do NFZ dokument papierowy, eRachunek/eFaktura/eNota - wszystko idzie elektronicznie. Jednak w ZPO jest trochę więcej zachodu przy eDokumentach, bo i tak trzeba dostarczyć recepty. Jendostka miary powinna być ok - był gdzieś na forum link do jednostek w zależności od produktów, ale nie pamiętam jej dla ZPO (ja mam chyba pkt. albo szt. - nie zalecam tego dla ZPO, ale jak na razie NFZ się nie czepia).

Wydruki - j.w. Ja przynajmniej jedną kopię drukuję przy eDokumentach jako potwierdzenie dla księgowości świadczeniodawcy.
Kliknij pomógł, jeślim pomógł :-)

Offline thomson92

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 17, 2017, 01:13:44 am »
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź i szczegółowe wyjaśnienie numeracji rachunków.

czy chodziło o te zestawienie?
http://www.sysmed.pl/komunikaty-blog/item/rachunki-i-faktury-do-nfz-jednostki-miary.html

1.
RFX - dosyłasz do NFZ dokument papierowy
Nie do końca rozumiem, plik ten generuje się w wersji elektronicznej myślałem, że on leci na szoi więc dlaczego wspominasz o nim w kontekście wersji papierowej? A może na podstawie tego pliku dopiero będę mógł wydrukować prawidłowy dokument bo myślałem, że wystarczy, że użyję opcji drukuj do uzyskania poszczególnych dokumentów w wersji papierowej. Jestem w tym komplenie zielony więc wybacz jeżeli zadaję głupie pytnia.

2. Z eRachunek/eFaktura/eNota, które ma mnie interesować? Bo chyba nie musze wszystkich wysyłać na szoi?
Z nfz rozliczam się jedynie z zaopatrzenia i środków pomocniczych więc w moim przypadku recepty raczej odpadają.

3. Bardzo prosze jeszcze o informację do czego służy opcja "generuj JPK"?

Edit. Z tego co czytam na szoi to powinienem wysłać wszystko - efakture/rachunek/note.
Na chwile obecną zrobiłbym to tak - generuje to co wyżej napiałem wysyłam na szoi, drukuje fakture i note i rachunek daje zleceniodawcy i to chyba tyle.
Ale pojawia się kilka wątpliwości:
Nie wiem co mam zrobić z tym RFX, który wygenerowałem.
Co oznacza komunikat "tylko efaktura będzie uwzględniona podczas generacji plików JPK"?

System SZOI został przystosowany do obsługi faktur elektronicznych (od 2014). Dotychczasowy format RFX nie zawiera niezbędnych danych do przekazania eDokumentu. Dlatego wprowadzono nowe formaty XML (muszą być oznaczone jako e-dokumentu w pliku XML):
Rachunek  *.ERX
Faktura *.EFX
Nota *.ENX
Powyższe komunikaty bazują na wspólnej strukturze dla rachunków, faktur i not zewnętrznych przekazywanych w ramach umów o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej. Pozostawiona została możliwość korzystania z formatu RFX do przekazywania danych elektronicznych do dokumentu przekazywanego tradycyjnie w formie papierowej.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 17, 2017, 10:16:17 am wysłana przez thomson92 »

Offline 09061303

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 325
  • Podkarpacki OW
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 17, 2017, 11:22:05 am »
Rozliczać się można na dwa sposoby:
- stary = RFX zaczytany na PŚ/SZOI + wysłany pocztą rachunek/faktura/nota papierowa
- nowy, za pomocą eDokumentu = zaczytujesz eRachunek/eFakturę/eNotę na SZOI/PŚ i nie wysyłasz już wersji papierowej rachunku/faktury/noty (to wg założeń, ale w NFZtach różnych jest różnie).

Jak chodzi o jednostki miar, to może być to zestawienie.

Do RFXa musi być dosłany papierowy dokument sprzedaży jak wyżej napisałem, który drukujesz na rachunkach refundacyjnych (Nie jest to wydruk na podstawie RFXa, tylko rachunku wystawionego na podstawie szablonu - tak samo jak plik RFX jest generowany na podstawie tego rachunku, ale akurat mniejsza z tym).

eRachunek/eFaktura/eNota - jak nie chcesz rozliczać się RFXem, to interesuje Cię jedno z powyższych. Które - zalezy od tego jakie dokumenty wystawia firma=realizator ZPO (rachunek, fakturę czy notę). To jest do nich pytanie, a czasem nawet do ich księgowej/ego - jaki typ dokumentu wystawić do NFZ.

JPK - na razie Cię nie interesuje. Nie jest to temat NFZ, a US i jak obejmie tą firmę (realizatora), to księgowość więcej na ten temat Ci powie.

Offline thomson92

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 17, 2017, 12:21:30 pm »
Dziękuję za odpowiedź. Wysłałem do NFZ rfx, ale świadczeniodawca wpada w panike, że musi coś jeszcze zanosić w formie papierowej bo zalega z płatnościami i chce jak najszybciej dostać pieniądze od NFZ. W takim razie usuwam tego rfx z szoi i wrzucam efakture. Będzie szybciej i nie spowoduje to żadnych problemów jeżeli postąpię w ten sposób?

Edit. Wrzuciłem efakture na szoi ale pojawił się błąd.
NAZWA SPRZEDAWCY NA FAKTURZE NIEZGODNA Z NAZWĄ PODMIOTU TWORZĄCEGO/WŁAŚCICIELA
« Ostatnia zmiana: Stycznia 17, 2017, 12:31:22 pm wysłana przez thomson92 »

Offline 09061303

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 325
  • Podkarpacki OW
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 17, 2017, 13:00:55 pm »
Właściciel i tak musi cokolwiek zanieść do NFZ - wnioski.

Błąd czy ostrzeżenie?
Sprawdź sobie jakie masz dane w PPSie na rachunku/fakturze wydrukowanym, a jakie są dane podane do SZOIa. Dane podmiotu w SZOI powinny być zgodne z danymi na dokumencie rozliczeniowym (idą z danych świadczeniodawcy w PPSie).
« Ostatnia zmiana: Stycznia 17, 2017, 13:04:42 pm wysłana przez 09061303 »

Offline thomson92

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 17, 2017, 14:58:51 pm »
Niepotrzebnie postawiona kropka stanowiła jakąś różnicę w tych zapisach ale w dziale ekonomicznym, do którego mnie przekierowano, kazano mi się tym nie przejmować i ew. jak świadczeniodawcy będzie się chciało to poprawić to można chyba przez dział prawny to zmienić.

Okazało się, że jako data płatności musi być ostatni dzień z miesiąca rozliczeniowego a nie ostatni dzień w miesiącu rozliczeniowym, w którym został sprzedany pordukt więc to musiałem poprawić.

Poza tym pojawił się problem bo zaznaczając przy fakturze podstawę do zwolnienia z VAT ponoć nie powinna ona przysługiwać przy zaopatrzeniu. W dziale ekonomicznym, radzili by wysyłać notę ale świadczeniodawca po rozmowie z księgowym dowiedział się, że jeżeli dochód nie przekracza 200tys zł to jest podstawa do zwolnienia z podatku VAT. Przekazałem tę informacje do działu ekonomicznego i została efaktura w takiej formie jak wysłałem i czekamy na zatwierdzenie.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 17, 2017, 15:01:32 pm wysłana przez thomson92 »

Offline cilazapril

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 128
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 17, 2017, 15:40:28 pm »
Okazało się, że jako data płatności musi być ostatni dzień z miesiąca rozliczeniowego a nie ostatni dzień w miesiącu rozliczeniowym, w którym został sprzedany pordukt więc to musiałem poprawić.

Jeżeli chodzi o ścisłość to data sprzedaży. (pisałem niżej), co do zwolnień z vat, to są zwolnione świadczenia medyczne, a ZPO do nich nie należy. Refundacja jest tylko formą płatności. Nota jest bardziej odpowiednia do ZPO.

Offline thomson92

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 17, 2017, 16:39:08 pm »
Zgadza się, mowa o dacie sprzedaży i faktycznie wcześniej napisałeś, że chodzi o ostatni dzień miesiąca ale nie mam pojecia dlaczego w głowie zakodowałem sobie inaczej. Świadczeniodawca za bardzo naciskał żeby to zrobić jak najszybciej bo ma jakieś długi i przez to za bardzo chaotycznie to robiłem.

Księgowa mówiła, że obowiązuje te zwolnienie z VAT więc ja się wtrącać nie bedę. Świadczeniodawca nalegał żeby było to w formie faktury więc przy tym zostaliśmy.

Offline 09061303

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 325
  • Podkarpacki OW
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 17, 2017, 17:15:27 pm »
Faktura nie przeszkadza, jak tylko księgowość tak chce, ale pierwsze słyszę o zwolnieniu z VAT w zakresie ZPO (może jakiś zakres jest zwolniony, ale nie wydaje mi się). Tutaj niestety nie wynika to z obrotu, ale z przedmiotu sprzedaży. Dlatego wg mnie NFZ ma prawo odrzucić taki dokument właśnie z tego powodu.
Jak księgowość nie chce VAT na fakturze - niech rozlicza notą.

Offline thomson92

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 17, 2017, 17:23:07 pm »
Dział ekonomiczny w NFZ wyraził zgodę na przyjęcie faktury ze zwolnieniem z VAT jeżeli księgowy tak chce. Ponoć jest to na podstawie art. 113 i art. 43. Nie znam się na tym ale z tego co widziałem to wcześniej efaktury wysyłane przez inną osobę również uwzględniały podstawę do zwolnienia z VAT i były zatwierdzane. NFZ sam chyba nie ma pewności czy to jest prawidłowe

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 607
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9408 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3152 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 28.

[Pokaż zapytania]