Generalnie słabo się znam na programowaniu bazodanowym tzn. selecty i inne zapytania w sql zrobię, ale nie do końca wiem czy jest to bezpieczne rozwiązanie bo może wystąpić blokada jakiegoś rekordu czy cokolwiek innego. Co innego grzebanie w bazie gdzie wiem, że w tym czasie nikt nie pracuje a co innego na bazie z kilkoma zalogowanymi użytkownikami. Ale może to są moje głupie obawy wynikające z nieznajomości tematu.
Jednak pomimo tego to w rapstat masz praktycznie wszystkie informacje, nie wiem czy np. procedury icd9 nie są w innej tabeli, produkty w jeszcze innej itd. A może kiedyś te informacje będą Ci potrzebne. Więcej czasu stracisz na analizowanie tabel niż eksport rapstata.
Co do tego zestawienia do sanepidu to pewnie uwaga niepotrzebna ale w rapstacie masz usługi - może się zdarzyć że pacjent był 2-3 razy z danym schorzeniem więc powinieneś to pogrupować. Jeśli tego nie zrobiłęś to nie masz ilości pacjentów tylko ilość usług.
Co do analiz kto w jakiej przychodni to w świadczeniach masz pole uwagi które jest w rapstacie. Sprawdź w raporcie statystycznym czy to pole jest eksportowane do NFZ żeby im nie wysyłać niepotrzebnych danych. Jednak tu jest pewne zagrożenie: za każdym razem lekarz (bo zrozumiałem że sami wprowadzają usługi) musi to uzupełniać.
Wykorzystując pole uwagi w pacjencie jak już raz się uzupełni to zawsze będzie i co najwyżej trzeba za każdym razem sprawdzać czy pacjent nie zmienił przychodni. Jak zmienił to poprawiasz ale tracisz historię - nie zrobisz już raportu kilka miesięcy wstecz prawidłowego bo wtedy należał do innej przychodni.
Następny problem to pomyłki - tu masz info wpisywane z palca. My wprowadzaliśmy kodami - 3 litery i cyfra a i tak były pomyłki np. literówki.
Ostatnia sprawa - rozumiem Wasze intencje, ale skąd będziesz wiedział, że do Was trafił pacjent skierowany przez lekarza POZ jeśli będziesz opierał się tylko na tych uwagach?
Nie wiedziałem po co Ci są takie zestawienia, ale do tego co napisałeś nie lepiej wykorzystać skierowania? NIe rozliczam SZP ale podejrzewam, że podobnie jak w AOS obowiązkowo trzeba wprowadzić skierowanie a tam masz regon. Po regonach poznasz która to przychodnia.
EDIT: nie chciałbym tu wchodzić w niczyje kompetencje nie mając wykształcenia medycznego, ale takie analizy tylko z danych które zawiera PPS chyba nie są do końca bezpieczne. Po czym poznasz że to była "błaha sprawa". Po icd10? Będziesz analizował również współistniejące? Po zwykłym przeziębieniu mogą być groźne powikłania. Pytanie na ile ktoś kto wprowadza dane sumiennie wpisuje wpsółistniejące rozpoznania. Po liczbie dni hospitalizacji? Znam przypadek gdzie na EKG wyszły dość niepokojące informacje i dopiero w szpitalu po zrobieniu specjalistycznych badań wykluczono stan przedzawałowy i inne zagrożenia oraz skierowano do poradni specjalistycznej. W tym przypadku nie było hospitalizacji ale czy to była "błaha sprawa"? Dla pacjenta i rodziny raczej nie. Chyba że wygospodarujesz jeszcze jedno pole i lekarz w szpitalu będzie jakąś literkę wstawiał w jak to określiłeś "błahych przypadkach" aczkolwiek nie wiem czy takie istnieją.
I jeszcze jedno - pamiętam że miałem jakiś problem wynikający z tego że w pacjencie w polu uwagi czasami użytkownik enter wcisnął, tylko nie pamiętam co to dokładnie było - w excelu lub accesie krzaczki były? Albo jakiś problem z kopią bazy danych? Sprawdź to dokładnie bo temat sprzed ponad 10 lat. Całkiem prawdopopodobne że może i jeszcze starszy i dotyczył KS-SWD