collapse

Reklama

Autor Wątek: KSPPS - przekłamania w raportowaniu miesięcznym badan POZ !!!  (Przeczytany 7393 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline logger

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
KSPPS - przekłamania w raportowaniu miesięcznym badan POZ !!!
« dnia: Października 16, 2015, 15:09:46 pm »
Ot taka sobie sytuacja:

1. pacjenci bulą kasę na składkę do NFZ
2. NFZ daje część tej kasy lekarzom POZ za raportowanie badań miesięcznie po PESELach (chociaż pacjent nic z tego nie ma - z tego raportowania)
3. Lekarz POZ daje część z tej kasy Kamsoftowi za PPSa
4. Informatyk z POZ lub pielęgniarka stara się rzetelnie wpisać badania zgodnie ze stanem faktycznym (nie tyle stara się co wpisuje)
5. NFZ dostaje w xmlu z PPSa nieprawdziwe informacje (ucięte).

Po co te raportowanie? Wszystkie raporty poszły źle za poprzednie miesiące. Masakra jakaś. I to w całej Polsce
Najnowsza wersja PPSa ... 3.0 dalej źle generuje raporty. Ucina badania.

Przykład:
Proszę testowo (oczywiście wcześniej kopia bazy danych), wpisać 3 razy to samo badanie (rtg kończyn), dla tego samego pacjenta, w tym samym dniu z datą np. 10 grudzień 2015.
I proszę wygenerować raport badań POZ miesięczny za grudzień 2015 r.
I podejrzeć ile tam jest pozycji.

ZONK !

Idzie 1 i tyko 1 pozycja pomimo tego, że stan faktyczny jest taki, że pacjent miał wykonane 3 badania!
I to samo w xmlu.

Jak może być sytuacja taka, że w module Badań Diagnostycznych widzę 3 badania za grudzień - 3 zdjęcia rtg pacjenta po wypadku, któremu zrobiono realnie 3 zdjęcia w tym samym dniu (2 zdjęcia rąk + 1 nogi), za 3 zdjęcia POZ zapłacił a NFZ dostaje informację, że zostało wykonane 1 zdjęcie.

Przecież to jest jawne przekłamywanie rzeczywistości!

Skoro fundusz płaci z publicznych pieniędzy za tą statystykę, widocznie potrzebuje danych na temat ilości wykonywanych badań, ile kasy na nie idzie itp. to mniemam, że interesuje NFZ stan faktyczny.
Tymczasem dostaje poucinane dane!

U mnie PPS powywalał w każdym z poprzednim miesiącu po ok. 10% ze wszystkich badań PESEL'owych.
A zauważyłem to przez przypadek bo nie zgadzała mi się ilość danych które wprowadziłem z badaniami które wypluwa PPS do NFZ - miej wychodzi niż wchodzi. Napisałem skrypt który zrobił podsumowanie wszystkiego tego co zostało wpisane z tym co zostało wygenerowane w xmlu.  Żeby mi realnie wyliczył teraz raport kwartalny w POZ z innych badań niż tych co poszły w miesięcznym -  ja już na PPSie nie chcę polegać na jego wyliczeniach - bo to materia ciężko sprawdzalna - i przy okazji ten skrypt mi te różnice wypluł.
Zacząłem myśleć dlaczego tak jest, czy może nie ma jakiegoś badania z tych 22 ujętego w raporcie miesięcznym.

Tego problemu nie maja osoby które wpisują krotność zapewne.
Ale ja krotności nie robię dlatego, że:
- te same badanie dla tego samego pacjenta z tego samego dnia mogę wpisywać w różnych dniach i nie wiem czy pacjent miał takie badania wcześniej wpisane czy nie
- i po prostu 1 rekord = 1 badanie - proste i oczywiste. Wciskam kalkulatorek i powinno mi zliczać i zgadzać się z tym co wpisałem. I tyle powinno iść do NFZ. Zgodnie w konwencją sql'owa - prostą i przejrzystą - 1 badania = 1 rekord a nie że badanie ma jeszcze dodatkowo pole z krotnością co de facto powiela badanie.
« Ostatnia zmiana: Października 16, 2015, 15:13:20 pm wysłana przez logger »

Offline 09061303

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 325
  • Podkarpacki OW
Odp: KSPPS - przekłamania w raportowaniu miesięcznym badan POZ !!!
« Odpowiedź #1 dnia: Października 16, 2015, 17:31:27 pm »
A co na to Kamsoft? kspps@kamsoft.pl - wiem, że tam są dziwne Panie i ciężko się z nimi polemizuje, ale zasadnym jest pytanie do nich dlaczego nie idzie distinct na datę wykonania, pesel i kod badania. Na początek jedna upewniłbym się co na temat krotności powie NFZ, czy tak można.
Kliknij pomógł, jeślim pomógł :-)

Offline logger

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #2 dnia: Października 16, 2015, 21:04:05 pm »
http://forumpps.pl/index.php?topic=8774.0

Po prostu jak patrzy się na konstrukcję xml'a - tam w wytycznych nic nie ma, że badania nie mają się powtarzać.
Jest tylko tyle, że badanie musi mieć:
1 raz: data-wyk-badania
1 raz: kod-badania
1 raz: krotnosc

I tutaj fragment z xml'a Kamsoftu:

<nfz:wyk-badanie data-wyk-badania="2015-09-09" kod-badania="1001900001" krotnosc="1">
</nfz:wyk-badanie>

Ale nie ma tam nic wspomniane o tym, że nie może być 2 takich samych kodów badań.

Według mnie zatem 2 badania z tego samego dnia dla pacjenta mozna przesłać:
(wariant 1)

<nfz:wyk-badanie data-wyk-badania="2015-09-09" kod-badania="1001900001" krotnosc="1">

Drugi wariant:
<nfz:wyk-badanie data-wyk-badania="2015-09-09" kod-badania="1001900001" krotnosc="2">

Jedyne zastrzeżenie, że pacjent musi mieć 1 zestaw badań, czyli w xmlu nie może być 2 peseli takich samych

Offline 09061303

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 325
  • Podkarpacki OW
« Odpowiedź #3 dnia: Października 18, 2015, 14:39:25 pm »
Nie sprawdzałem, ale jeśli rzeczywiście tak jest, że PPS z modułu POZ nie liczy krotności (to że ma być jeden zestaw ma zapewnić PPS i jak jest wprowadzone badanie 3 razy to powinna być w zestawie odpowiednia krotność), to jestem ciekawy co Kamsoft na to powie - rzeczywiście w takim wypadku zwalone byłoby raportowanie za poprzedni kwartał. Jak będę miał chwilę, to sprawdzę jak się zachowuje Somed.

Offline logger

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #4 dnia: Października 18, 2015, 15:32:02 pm »
A to jest problem. Bo właśnie pojawił się komunikat na stronie NFZ, że będzie wyliczany współczynnik WWBD za poprzednie 2 pierwsze kwartały 2015 r. Ja robię zgodnie z wytycznymi Zielonogórskiego, czyli od 1 lipca kto chce peselowo. I my robimy peselowo od 1 lipca. Ale jak dobrze pamiętam, z tego modułu korzystały także osoby znacznie wcześniej, bo w kwietniu 2015 r. bodajże już sprawozdawały po peselach i jeśli wpisywały badania z rodzaju tych 22 peselowych w tym module i tworzyły raport peselowy-miesięczny, to będą mieć przekłamania "in minus". Jak mniemam z korzyścia dla NFZ - ze stratą dla siebie.

A w komunikacie jest napisane, żeby 2 pierwsze kwartały poprawić w maksymalnym terminie do 20 października 2015 r. - czyli zostało 3 dni. Chodzi o wyliczanie tego współczynnika WWBD.

Tutaj dosłowny cytat z komunikatu NFZ:
Badania nie mogą się powielać, np. jeśli zostały sprawozdanie komunikatem WBX nie mogą się powtórzyć w komunikacie ZBPOZ.
W związku z tym, że sprawozdawczość za pierwsze dwa kwartały roku 2015 będzie stanowić podstawę do wyliczenia wskaźników wykonania badań diagnostycznych ? WWBD a te z kolei będą miały wpływ na stawkę kapitacyjną w IV kwartale br. istotnym jest żeby przekazana sprawozdawczość odzwierciedlała faktyczne wykonanie badań *.
Jeśli ktoś z Państwa stwierdzi, że w dotychczasowej sprawozdawczości popełnione zostały jakiekolwiek błędy prosimy o ich niezwłoczną korektę w nieprzekraczalnym terminie do dnia 20 października 2015 r.

* Pogrubienie moje

Offline 09061303

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 325
  • Podkarpacki OW
« Odpowiedź #5 dnia: Października 19, 2015, 00:17:58 am »
Hmm pooglądałem jak to w PPSie się ma, ale niestety znając życie nie da się Kamsoftowi nic w tym temacie zarzucić - tzn się będą bronić tym, że przecież można wpisać krotność. Tak to niestety mnie już kiedyś podsumowali.
Jednakże można zgłaszać błąd, że PPS pozwala na takie coś, a skoro coś jest dozwolone, tzn. można tak robić - niekoniecznie wg Kamsoftu niestety.

Offline Jo_eL

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #6 dnia: Października 19, 2015, 13:52:22 pm »
Może to, chociaż trochę, wyjaśni całą sprawę:

W przypadku  ewidencjonowania informacji o wykonanych badaniach diagnostycznych wykonanych w ramach świadczeń udzielonych przez lekarzy POZ w odniesieniu  do numeru PESEL pacjenta, należy pamiętać o podstawowych zasadach wykonywania sprawozdawczości:
a) sprawozdawane mają być badania wykonane a nie zlecone,
b) sprawozdawana ma być data wykonania badania a nie jego zlecenia,
c) badania powinny być grupowane dla każdego pacjenta w okresach miesięcznych, oznacza to że jeden pacjent może mieć w miesiącu sprawozdawczym tyko jeden zestaw badań w którym umieszczane są wszystkie badania wykonane w danym miesiącu nawet jeżeli wykonywane były kilkakrotnie w różnych dniach,
d) badanie sprawozdane na dany numer PESEL pacjenta, nie może się powielać w innych sprawozdaniach z badań.

(jest to urywek informacji ze strony LOW NFZ, całość w linku poniżej)
http://www.nfz-zielonagora.pl/PL/155/4170/Komunikat_z_14_sierpnia_2015/

Offline logger

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #7 dnia: Października 19, 2015, 14:29:47 pm »
Jo_el - te punkty które podałeś nie dotyczą tego o czym tutaj piszemy. Ale dobrze, że podałeś - im więcej info w zwięzłej formie tym lepiej, ktoś kto nie jest jeszcze obeznany - może skorzystać.

Chodzi o błąd w oprogramowaniu Kamsoft - nie można przekłamywać rzeczywistości: program pozwala wpisać te same badanie z tym samym dniem dla tego samego pacjenta (czyli nie łamie pkt. c zacytowanego przez Ciebie)  a nie informując użytkownika do NFZ'tu wysyła tylko i wyłącznie jedno badanie. Czyli, jeśli dla przysłowiowego Kowalskiego wpiszesz 1 badanie rtg i potem dopiszesz za jakiś czas drugie - program do NFZ wyśle tylko te pierwsze a drugie zignoruje a Ty o tym nawet nie zostaniesz poinformowany. A badania mają wpływ na stawkę kapitacyjną.
Jak masz 2 tysiące badań - nie zauważysz tego.

Offline logger

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #8 dnia: Października 19, 2015, 14:45:08 pm »
I teraz jeszcze posprawdzałem jedno - jeśli się wyśle na SZOI badanie omyłkowo, potem się w programie PPS je usunie, to PPS tego usunięcia  badania nie wyeksportuje do NFZ  - komunikat - brak pozycji w raporcie ;D
Zrobiłem testowo za grudzień 2015 jedno badanie, wysłałem do pliku *.wbx, dla pewności stworzyłem ręcznie raport zwrotny dla tego pacjenta z badaniem i zaimportowałem do PPSa, wczytałem potwierdzenie. Usunąłem badanie tego pacjenta, ponownie wygenerowałem raport (powinno być w raporcie usunięcie) - i lipa - "brak pozycji w raporcie".
« Ostatnia zmiana: Października 19, 2015, 15:28:57 pm wysłana przez logger »

Offline 09061303

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 325
  • Podkarpacki OW
« Odpowiedź #9 dnia: Października 19, 2015, 18:42:43 pm »
Ja powiem tak - zgłosiłem dziś temat wcześniej poruszony do PPSa i odpowiedzieli wymijająco, i że się tak nie powinno wprowadzać badań. Zadałem pytanie, gdzie w takim razie było napisane, że się tak nie powinno wpisywać badań, bo teraz jesteśmy pół roku w plecy - zobaczymy co odpowiedzą.
Z mojej strony - wysyłajcie zgłoszenia z błędami, jak nas więcej, może to coś więcej podziała i nie będzie obejścia tematu.
Z brakiem korekty do badania jak najbardziej też zgłaszać temat.

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #10 dnia: Października 20, 2015, 12:02:54 pm »
A ja zapytam "pobocznie" ale częściowo związane z tematem.
Na czym stanęło wysyłanie raportów ZBPOZ bez pozycji które sprawozdajemy indywidualnie?
Pytam bo wysłałem wczoraj raport za III kwartał i oczywiście dostał błąd:
"
wrzesień 2015
>   2015-10-19 13:59   061_300201_POZ_03_2015_127.xml Plik przekazany mailem   Świadczenia zbiorczo   Błąd   

Opis błędu:   Sprawozdanie kwartalne/półroczne nie zawiera wszystkich kodów podtypów świadczeń wynikających z planu umowy dla danego okresu sprawozdawczego.
Dodatkowe informacje:   Sprawozdanie kwartalne/półroczne nie zawiera wszystkich kodów podtypów świadczeń wynikających z planu umowy dla danego okresu sprawozdawczego. Lista brakujących podtypów świadczeń: 1001100005,1001200011,1001200029,1001200030,1001200034 ...
"

Natomiast w Objaśnieniach do słownika jest jak byk
"
2.   Sprawozdawczość zbiorcza ? realizowana komunikatem ZBPOZ w terminie do 20 dnia miesiąca następującego po zakończeniu każdego kwartału roku.
Sprawozdawczość zbiorcza dotyczy:
- począwszy od II kwartału 2015 r. ? wyłącznie badań, które nie zostały sprawozdane, jako związane z wydaniem Karty DiLO oraz w formie indywidualnej, zgodnie z objaśnieniami Słownika w poprzedniej wersji.
"

oraz na końcu:
"
Uwaga! Badania sprawozdane zgodnie z zasadami opisanymi powyżej, nie mogą się powielać.
"

Pozdrawiam

Offline neelix

• Ekspert
  • Pomógł? 39
« Odpowiedź #11 dnia: Października 20, 2015, 12:48:47 pm »
Piotr, badania indywidualne z raporcie kwartalnym muszą być wprowadzone z ilością 0. Była już mowa o tym że to bez sensu ale widać nie potrafią zrobić weryfikacji jak nie ma wszystkich pozycji.

Offline Michał

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 102
  • Kujawsko-Pomorski OW
    • NZOZ "ARS MEDICA" Przychodnia Lekarska
« Odpowiedź #12 dnia: Października 20, 2015, 13:21:52 pm »
wg mnie powinno się wysyłać wartości zerowe z tego względu, że przecież można sobie wyobrazić sytuację, że POZ współpracuje z kilkoma laboratoriami diagnostycznymi. Z jednym jest "połączony" a z drugim nie. Ilość badań wykonywana w tym drugim jest znikoma, więc nie chce im się przeglądać i wpisywać do programu. W ten sposób, np. 98% badań, które można sprawozdawać peselowo, sprawozdają peselowo a pozostałe 2% sprawozdają zbiorczo.
Chyba nie ma żadnych zapisów, które by tego zabraniały a co najważniejsze tym sposobem też powinniśmy otrzymać podwyższoną stawkę?
Czysto teoretycznie rozważając to chyba można nawet wysłać peselowo po jednym badaniu z każdego rodzaju a resztę zbiorczo i chyba NFZ też powinien dać wyższą stawkę kapitacyjną?
Pozdrawiam
Michał (michalszy)

Offline 09061303

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 325
  • Podkarpacki OW
« Odpowiedź #13 dnia: Października 20, 2015, 13:38:26 pm »
Mi się wydaje, że jak decydujemy się na sprawozdawczość PESELową, to 100% badań peselowych ma iść WYKBADem. Nie mam na to zapisu żadnego, ale rozbijanie tych samych badań na dwa raporty mijało by się z celem NFZtu.

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #14 dnia: Października 20, 2015, 14:21:19 pm »
Czytaliście co zacytowałem powyżej ze słownika?

Pozdrawiam

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 429
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9409 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 28.

[Pokaż zapytania]