Czy ktoś wie ze 100% pewnością w jaki dzień NFZ weryfikuje uprawnienia pacjentów POZ w eWUŚ?
W K-P OW NFZ mówiono mi (na forum też o tym czytałem), że jest to pierwszy dzień miesiąca. W związku z tym przeprowadziłem mały eksperyment.
1 kwietnia 2015 roku za pomocą
Alternatywnego Programu zewusiowałem Listę POZ i porównałem wyniki tej weryfikacji z raportem zwrotnym z NFZ.
Okazało się że 14 pacjentów, którzy podczas ewusiowania świecili się na zielono wg raportu z NFZ nie są uprawnieni do świadczeń, czyli nie dostaniemy za nich pieniędzy.Żeby nie było, że sprawdzam tylko w jedną stronę.
Sprawdziłem również ilu pacjentów, którzy podczas mojego sprawdza wyskoczyli na czerwono, zostało pozytywnie zweryfikowanych przez NFZ w ich raporcie zwrotnym. Było to 18 pacjentów, ale zostali zweryfikowani pozytywnie tylko dlatego, że do ich deklaracji miałem podpięte oświadczenia i inne dokumenty potwierdzające ubezpieczenie.
Nie było zatem żadnego pacjenta, którego NFZ zweryfikował pozytywnie, a który w moim sprawdzaniu byłby zweryfikowany negatywnie.Wg mnie z tego eksperymentu wynika wybitnie, że NFZ Nas okrada!
Czy ktoś jeszcze pokusił się o podobny eksperyment?