collapse

Reklama

Autor Wątek: MZ-11 za 2014 r. - czy PPS poprawnie zlicza, grupy dyspanseryjne, potrzebne dane  (Przeczytany 9480 razy)

bl

• Gość
Mam parę pytań dotyczących bieżącego sprawozdania MZ-11 z SSRMZ:

a) Czy PPS poprawnie zlicza dane w Części II Podstawowa opieka zdrowotna>Dział 4. Leczeni przez lekarzy POZ z powodu chorób przewlekłych - wymagający opieki czynnej>B. Osoby w wieku 19 lat i więcej objęte opieką czynną?

b) Rozumiem że grupy dyspanseryjne w tej tabeli dla wierszy 01-17 są takie same jak dla wierszy 02-18 w tabeli z zeszłorocznego działu 4. "Dane o stanie zdrowia osób w wieku 19 lat i więcej będących pod opieką lekarza podstawowej opieki zdrowotnej (rodzinnego)"?

c) A co zrobić z tym wyszczególnionym wierszem 00 "Poradnia POZ
Lekarz rodzinny" w tabeli "Liczba osób w wieku 19 lat i więcej objętych opieką czynną."? Czy to powtórka zeszłorocznego wiersza 01 "Ogółem"? Zakres grupy dyspanseryjnej dla tego wiersza to A00-Z99, tak jak poprzednio dla "Ogółem"?

d) Skąd wziąć dane do Części II Podstawowa opieka zdrowotna>Dział 3. Zadeklarowani do lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej? Rozumiem, że jeśli chodzi o kolumnę "ogółem", to w normalnej sytuacji z rachunku za styczeń  (lista POZ stan na 01.01.2015). Ale jeśli mam sytuację, że lekarz pracował tylko do końca 2014 r. i ostatni rachunek wystawiał za grudzień tegoż roku, to dane do tego działu biorę z rachunku grudniowego, tak?

e) A jak najlepiej dowiedzieć się czy nie mam przypadkiem jakichś pacjentów z kolumny "W tym w wieku 0-18 lat"? W moim konkretnym przypadku nie mam prawie na 100%, ale chciałbym się jeszcze upewnić.
« Ostatnia zmiana: Marca 23, 2015, 13:53:33 pm wysłana przez bl »

bl

• Gość
Odp: MZ-11 za 2014 r. - czy PPS poprawnie zlicza, grupy dyspanseryjne, potrzebne dane
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 11, 2015, 16:33:24 pm »
Wypowie się ktoś?

« Ostatnia zmiana: Marca 23, 2015, 12:16:49 pm wysłana przez bl »

Offline kg

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 1
Mi program nie zlicza schorzeń u osób poniżej 18 roku życia. Czy trzeba coś pozmieniać w tych grupach dyspanseryjnych?

bl

• Gość
Nie chcę Cię wprowadzić w błąd, może ktoś inny się wypowie. Dostałem natomiast takie odpowiedzi z Kamsoftu na moje pytania:

Ad a) Tak, program KS-PPS zlicza poprawnie.

Ad b) Tak, wiersz "Ogółem" został przeniesiony do osobnej tabeli.

Ad c) Dokładnie tak.

Ad d) Można wziąć ilość zatwierdzoną z deklaracji za styczeń 2015, więc z rachunku styczniowego. [rozumiem, że jest tak dla tej normalnej sytuacji z rachunkiem za styczeń - przyp. mój]

Ad e) Można np. tak: Lista deklaracji -> w wierszu "Wiek pacjenta" - data 2015-01-01... do 18lat... [jw.]

Termin przekazania sprawozdania upływa już niedługo (2015-03-30). Jeszcze ktoś się wypowie?
« Ostatnia zmiana: Marca 23, 2015, 13:55:08 pm wysłana przez bl »

Offline kalilech

• Super Specjalista
  • Pomógł? 20
  • Mazowiecki OW NFZ
Mi program nie zlicza schorzeń u osób poniżej 18 roku życia. Czy trzeba coś pozmieniać w tych grupach dyspanseryjnych?

A zaimportowałeś szablon MZ11-dział-2 ?

Offline kalilech

• Super Specjalista
  • Pomógł? 20
  • Mazowiecki OW NFZ
Jeszcze ktoś się wypowie?

Otrzymałeś bardzo zwięzłe odpowiedzi.
A nie lepiej wziąć dane z programu - deklaracje na 31.12.2014 niż z rachunku ?

bl

• Gość
No tak, na jedno wychodzi dla kolumny "ogółem". Chciałbym jednak jeszcze potwierdzić - Kamsoft dla kolumny "0-18 lat" podał datę 2015-01-01, ale jest ona obowiązująca w tej normalnej sytuacji, prawda? W moim przypadku powinienem wpisać datę 2014-12-31?

EDYCJA: Niewiele wyjaśniająca odpowiedź z Kamsoftu:

To był tylko przykład podany z datą.
« Ostatnia zmiana: Marca 31, 2015, 18:13:01 pm wysłana przez bl »

Offline MichalP

• Super Specjalista
  • Pomógł? 10
  • Kujawsko-Pomorski OW
Odp: MZ-11 za 2014 r. - czy PPS poprawnie zlicza, grupy dyspanseryjne, potrzebne dane
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 02, 2015, 08:32:53 am »
Szkoda że dopiero teraz doszukałem się info ze MZ-11 można puścić z KS-PPSa bo już dawno po wysyłce danych wyliczanych ręcznie.
Czytam forum i wnioskuje że należy uzupełnić słownik grup dyspanserynych ? Ale nie widzę w którym miejscu taki raport, albo dane mogę wygenerować. Chciałem porównać dane uzupełniane ręcznie z zestawieniem z PPSa.

Offline kalilech

• Super Specjalista
  • Pomógł? 20
  • Mazowiecki OW NFZ
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 02, 2015, 11:45:55 am »
Shift+Ctrl+W

Offline MichalP

• Super Specjalista
  • Pomógł? 10
  • Kujawsko-Pomorski OW
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 02, 2015, 14:27:50 pm »
Dzięki.
Czy z katalogu raport pobrać wszystkie MZ-11 ?
Wszystkie są aktualne czy tylko te najnowsze  dział 2 i 4 ?

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 02, 2015, 14:41:48 pm »
Wszystkie są aktualne czy tylko te najnowsze  dział 2 i 4 ?

Tylko te najnowsze.
Zdaj później relacje jak i czy Ci to policzyło.
U mnie od lat nie działa to poprawnie - wywala się z jakimiś błędami SQLa przy próbie przewinięcia/eksportu wyników.

Pozdrawiam

bl

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 02, 2015, 16:04:49 pm »
Piotr, a czy wywala się też po kliknięciu przycisku "Odśwież"?
U mnie to pomaga na wszelkie niedomagania w liczeniu tych raportów.
Może jeszcze ktoś potwierdzi, ale chyba najlepiej jest to od razu kliknąć, nawet bez przewijania tych wyników. Potem już można.

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 02, 2015, 18:51:02 pm »
Piotr, a czy wywala się też po kliknięciu przycisku "Odśwież"?
U mnie to pomaga na wszelkie niedomagania w liczeniu tych raportów.
Może jeszcze ktoś potwierdzi, ale chyba najlepiej jest to od razu kliknąć, nawet bez przewijania tych wyników. Potem już można.

Teraz Ci na 100% nie potwierdzę ale o ile pamiętam to klikałem wszystko co się da a wywalało się zawsze tak samo.. taki urok ;-)

Pozdrawiam

Offline ted

• Super Specjalista
  • Pomógł? 7
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 04, 2015, 10:17:00 am »
Liczenie MZ-11 wg mnie jest w programie skopane dokumentnie.!!!
Pokazuje tak ewidentnie błędne wyniki że nie nadaje się  do wysłania. Np Liczba osób w przedziale wieku 65-powyżej przy badaniach I00-I99 jest 2 razy większa od ilości deklaracji a jeszcze zabawniej to liczba osób  z chorobami tylko I10 jest większa od tych z przedziału I00-I99
Takich kwiatków jest dużo więcej. Wyniki zrobione w excelu tak znacznie odbiegają od tych  z programu że nie ma nawet co ich porównywać
Do tego trzeba kilkanaście razy było generować raport aby w końcu otrzymać wszystkie zakresy. Zazwyczaj to były błędy i przy próbie odczytu wywalał się program

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 587
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 3
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9409 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]