Aktualna wersja KS-PPS: 2024.03.1.1 z dnia 2024-10-31Monitoring temperatury w lodówkach medycznych Kontakt redakcja@forumpps.plJesteśmy na Facebooku, dołącz do nas! 16 Lecie Forumpps.pl
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Myślę, że jedyny sposób to przez ICD9. Teoretycznie podczas wizyty lekarz powinien wprowadzić kod badania.
Nie rozumiem skąd twierdzenie, że badania (diagnostyczne, obrazowe, laboratoryjne) odnoszą się do świadczeń, a nie procedur ICD9.
NZOZ_SM: Dobra wiemy o niby 9 badaniach i chciałbym je jako procedury ICD-9 wykazać u pacjentów, którzy już powrócili z wynikami, ale jakoś nikt nie udostępnił w wlkp o jakie KONKRETNIE badania chodzi. Jak się szybko nie ogarną to trochę wpisywania będzie wstecz. Wymieniono tylko słownie, że jest 9 zamiast pierwotnie wszystkich badań (pozostałe w rap zbiorczym), ale nie podali o jakie badania chodzi. Już to mnie zaczyna irytować, bo póki co kogo pytam to nic nie wie...
NZOZ masz rację - z tego co powiedział mi lekarz jest jednak sporo pacjentów co nie powraca z wynikami badań. Można im mówić, tłumaczyć, a i tak nie chce im się przyjść, jak wychodzą w normie, bo po co? Co z tego, że mam wykaz imienny osób, którzy faktycznie wykonali badania jak po pierwsze - ich wyłapywanie to szukanie igły w stogu siana, po drugie - część przychodzi w kolejnym miesiącu z wynikami więc ustalenie tego bajzlu będzie jeszcze trudniejsze.
U nas częściowym rozwiązaniem na to jest dopinanie wyników badań pacjentów zlecanych przez POZ w ramach NFZ do kartotek i nie wydawanie ich pacjentom do ręki! Jeżeli pacjent naprawdę potrzebuje to może u nas je skserować (odpłatnie - wg stawki ustawowej jak resztę dokumentacji medycznej). W efekcie większość pacjentów wraca do lekarza odczytać z nim wyniki badań a nie leczy się dalej sama z wujkiem googlem.. no ale na wszystkich to oczywiście nie działa o i jak ktoś prosi to mu w rejestracji wynika badań też przecież pokażą ale nie wydadzą. (tak to działa u nas co najmniej od roku - kartoteki pacjent również nie dostaje do ręki, jest zanoszona zawsze przez rejestratorki do gabinetu lekarza)pozdrawiam
Rozporządzenie wymaga sprawozdawania dat badań. W przypadku procedur icd-9 spowodowałoby to, że świadczenie do którego byłyby podpięte musiałoby mieć różne daty początkową i końcową. Mało prawdopodobne.