collapse

Reklama

Autor Wątek: Windows server 2012 Foundation 64bit  (Przeczytany 9449 razy)

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
Windows server 2012 Foundation 64bit
« dnia: Sierpnia 10, 2014, 22:48:52 pm »
Używa ktoś? Nie ma problemów przy KS-PPS _ Firebird 2.0, ewentualnie w przyszłości Oracle?
Z tego co wyczytałem do użytkowania tylko jako serwer plików, serwer dla KS-PPS wystarczy - ograniczenia w tej edycji nie są istotne.
No chyba że coś źle doczytałem?

Przemku jaki serwerek polecisz za parę groszy? :) Patrzyłem na najtańsze delle...

W tej chwili rolę serwera pełni komputer z win7 64bit więc do raportów statystycznych generujących się przez godzinę już przywyknęliśmy :)
Michał a Ty masz ten swój 2008 32 czy 64?
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 11, 2014, 00:18:18 am wysłana przez mpi »

Offline Michał

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 102
  • Kujawsko-Pomorski OW
    • NZOZ "ARS MEDICA" Przychodnia Lekarska
Odp: Windows server 2012 Foundation 64bit
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 11, 2014, 09:18:55 am »
Ja mam 2008 R2 64bit foundation (serwer fujitsu siemens - nie wiem czy nie tańsze od della) i wszystko działa jak trzeba chociaż raporty statystyczne faktycznie generują się dłużej niż na sprzęcie dużo gorszym, ale działającym na xp home 32bit. Nie pamiętam dokładnie ale ok 4 tys świadczeń generuje się coś ok 50 minut.
Mam KS-PPS na firebird 2.5.
Pozdrawiam
Michał (michalszy)

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 11, 2014, 09:39:07 am »
Ja mam 2008 R2 64bit foundation (serwer fujitsu siemens - nie wiem czy nie tańsze od della) i wszystko działa jak trzeba chociaż raporty statystyczne faktycznie generują się dłużej niż na sprzęcie dużo gorszym, ale działającym na xp home 32bit. Nie pamiętam dokładnie ale ok 4 tys świadczeń generuje się coś ok 50 minut.
Mam KS-PPS na firebird 2.5.

Ja też kupiłem serwer Fujitsu (TX200 S6) z Win Server 2008 R2 64bit z planem wdrożenia na niego PPSa.. Jednak po testach gdzie generowanie raportów trwało kilka razy dłużej niż na zwykłym kompie z Win7 32bit (ta sama wersja programu, ta sama baza, ten sam raport) postanowiłem zostawić na razie PPSa na Win7 Pro 32bit..

Zastanawiam się co zrobić w najbliższym czasie z PPSem.. nie zanosi się u nas w najbliższym roku na zmianę systemu na coś większego, Kamsoft chyba dalej nie potrafi poprawnie przenieść bazy danych z FB na Oracle a moja baza urosła już do ponad 5,5GB. Chodzi to na chwilę obecną w miarę stabilnie ale trzeba się jakoś przygotować na kolejny rok (baza przybiera ok 1GB rocznie).
Zastanawiam się wobec tego nad zrobieniem takiego "triku", żeby na nowy rok kupić nową licencję PPSe na obecną (lub większa) ilość stanowisk i na nim zacząć nowy rok dla większości umów. Do starego PPSa dokupiłbym licencje na aktualizację dla 3-5 stanowisk tylko i trzymał go jako archiwum do rozliczeń staroci z NFZ oraz rozliczeń umowy REH bo ją byłby problem przenieść na nowy system bo mam świadczenia przechodzące z roku na rok :-/.
Na nowy system zaimportował bym oczywiście pacjentów, deklaracje, personel, skierowania i kolejki oczekujących.
Będę się musiał zastanowić czy nowego PPSa stawiać na Oracle XE czy może na MySQL skoro jest już taka opcja w instalatorze..
Wtedy można by spokojnie przenieść dziada na nowy serwer 64bit

pozdrawiam

Offline Profesor Wilczur

• Ekspert
  • Pomógł? 81
  • W-M OW NFZ
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 11, 2014, 09:58:19 am »
Będę się musiał zastanowić czy nowego PPSa stawiać na Oracle XE czy może na MySQL skoro jest już taka opcja w instalatorze..
PostgreSQL.

Rozbijanie bazy wydaje się wygodne, ale nie polecam tego rozwiązania.

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 11, 2014, 10:17:44 am »
PostgreSQL.

No właśnie nie pamiętałem dokładnie.. Czy MySQL czy Postgres ;-)

Z powodu ... ?

pozdrawiam

Offline Lastryko

• Specjalista
  • Pomógł? 6
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 11, 2014, 23:08:30 pm »
Używa ktoś? Nie ma problemów przy KS-PPS _ Firebird 2.0, ewentualnie w przyszłości Oracle?
Z tego co wyczytałem do użytkowania tylko jako serwer plików, serwer dla KS-PPS wystarczy - ograniczenia w tej edycji nie są istotne.
No chyba że coś źle doczytałem?

"...cannot host virtual machines or be used as a guest operating system in a virtual machine."

Dla mnie to ograniczenie dyskwalifikujące (nawet w małych instalacjach).
Robienie shapshotu maszyny przed aktualizacją PPSa już kilkukrotnie oszczędziło mi sporo czasu.
Co więcej, jak serwer padnie, to przeniesienie na inne blachy trwa moment
(doraźnie można nawet na laptopie uruchomić).

Offline Profesor Wilczur

• Ekspert
  • Pomógł? 81
  • W-M OW NFZ
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 12, 2014, 10:24:54 am »
Z powodu ... ?
Konieczność utrzymywania osobnych licencji, kopii zapasowych, pamiętania i przypominania innym która umowa jest gdzie, co można gdzie korygować itp.

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 12, 2014, 10:49:02 am »
Z powodu ... ?
Konieczność utrzymywania osobnych licencji, kopii zapasowych, pamiętania i przypominania innym która umowa jest gdzie, co można gdzie korygować itp.

W moim przypadku akurat nie widzę w tym problemu!

Konieczność utrzymywania osobnych licencji

Stara licencja zredukowana do kilku stanowisk a nowa na kilkadziesiąt jak dawniej stara - całość i tak wyjdzie prościej i taniej niż migracja na inny system.

kopii zapasowych,

automat

pamiętania i przypominania innym która umowa jest gdzie,

też zero problemu
wydzielone zakresy z umowy REH robiłby inne personel niż resztę
tak, że każdy wiedziałby tylko o jednym programie w którym pracuje

problemy widzę za to w skierowaniach i kolejkach oczekujących ale myślę, że byłoby to do przejścia!

co można gdzie korygować itp.

korektami i rozliczeniami zajmuje się praktycznie ja sam, ew. jedna osoba w zastępstwie więc problem nie występuje

Bardziej martwię się o techniczne aspekty takiej pseudo migracji i o to na jakiej bazie to postawić..
Gdyby nie to, że PPS na Firebirdzie jest skopany na 64-bitach to chyba bym na nim pozostał, bo jest szybki, w miarę stabilny (po moich kombinacjach) i mam łatwy dostęp do ręcznych korekt bezpośrednio na bazie, co się czasem przydaje jak ktoś ostro namiesza.

pozdrawiam

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 554
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 1
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9409 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]