collapse

Reklama

Autor Wątek: plotki A.D. 2015  (Przeczytany 10348 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline spoon667

• Super Specjalista
  • Pomógł? 2
plotki A.D. 2015
« dnia: Czerwca 20, 2014, 14:46:15 pm »
od 1 stycznia 2015r, sprawozdawczość co tydzień? dobrze mi się obiło o uszy?

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
Odp: plotki A.D. 2015
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 20, 2014, 16:53:47 pm »
Sprawozdawczość czego?

Offline bart

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 117
  • Dolnośląski OW
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 20, 2014, 20:59:46 pm »
Pewnie kolejek

Offline spoon667

• Super Specjalista
  • Pomógł? 2
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 25, 2014, 09:17:29 am »
jak wysyłacie raporty statystyczne? czy u Was robi się to z automatu? u mnie leci miesiąc, i na koniec miesiąca wysyłam raporty stat. Podobno mają być wysyłane co tydzień

Offline Profesor Wilczur

• Ekspert
  • Pomógł? 81
  • W-M OW NFZ
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 25, 2014, 09:23:35 am »
Jak najczęściej; ręcznie. Niestety ostatnio WM ma problemy z importem potwierdzeń z eWUŚ i odrzuca ostatnie 3-4 dni, trzeba potem wysyłać ponownie.

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 25, 2014, 09:56:51 am »
Ja wysyłam ręcznie.
Staram się to robić nie rzadziej niż co 5-7 dni a pod koniec miesiąca to i kilka raportów dziennie się wysyła, żeby jak najwięcej świadczeń mieć potwierdzonych na początek kolejnego miesiąca.
Pozwala mi to zazwyczaj rozliczyć wszystkie umowy w 2-3 pierwszych dniach nowego miesiąca.
Rekord to chyba rozliczenie wszystkiego (duże AOS, STM,duże REH, POZ) 1 dnia miesiąca przed 12 godziną.

Gdybym wysyłał tylko raz pod koniec miesiąca to nie byłoby czasu na poprawki błędów, szukanie i odzyskiwanie braków.

Co do "nie przyjmowania" eWUSiów to mi się to zdarza w Małopolsce ale dotyczy eWUSiów mega świeżych tak myślę, że do godziny pobranych.

pozdrawiam

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 25, 2014, 10:00:20 am »
Ja wysyłam na koniec miesiąca bo u nas i tak weryfikacji w trakcie miesiąca nie ma :)

Offline spoon667

• Super Specjalista
  • Pomógł? 2
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 25, 2014, 10:13:18 am »
no ja tez wysyłam raz na koniec miesiąca bo tak mi wygodnie, mógłbym częściej... i właśnie słyszałem że takiego czegoś ma nie być, tak jakby rozliczenia miałyby być co tydzień...chyba ze informacja po drodze gdzieś się zmutowała ;)

Offline Profesor Wilczur

• Ekspert
  • Pomógł? 81
  • W-M OW NFZ
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 25, 2014, 10:15:15 am »
O kolejki chodziło.

Offline spoon667

• Super Specjalista
  • Pomógł? 2
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 25, 2014, 10:59:47 am »
a to spoko ;)

Offline Rozliczenia NFZ w SERUM

• Super Specjalista
  • Pomógł? 8
  • MOW
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 26, 2014, 20:16:50 pm »
U mnie raporty idą jak najczęściej, nieraz nawet po każdym dniu. W funduszu chyba nie są z tego zadowoleni bo nieraz pytali po co tak robimy skoro możemy tylko raz miesiącu. Częste zwrotki szybko ujawniają błędy i jest czas na ich poprawę jeszcze przed końcem miesiąca.

Offline dana51

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 8
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 27, 2014, 09:08:05 am »
O całkiem dobry patent  ;D
Coś mi się zdaje że chyba też go zastosujemy  ;D

Offline Edward_B

• Ekspert
  • Pomógł? 156
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 27, 2014, 16:02:46 pm »
tylko jak jest weryfikacja wsteczna i wywali na czerwona ponad 20 raportów na miesiąc, czyli może być ich nawet 200 i trzeba to oblukać czy nie ma błędów, ja wysyłam tylko kontrolnie jak mam obawy co do rozliczenia konkretnego świadczenia
Edward z Kętrzyna

Offline kleksiq

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 27, 2014, 16:05:45 pm »
tylko jak jest weryfikacja wsteczna i wywali na czerwona ponad 20 raportów na miesiąc, czyli może być ich nawet 200 i trzeba to oblukać czy nie ma błędów, ja wysyłam tylko kontrolnie jak mam obawy co do rozliczenia konkretnego świadczenia

W zeszłym roku miałem ponad 300 zwrotek do wgrania ;), 8h w pracy spędziłem na ściąganiu i wrzucaniu raportów w somed'a ... niech to ktoś zautomatyzuje ...

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 30, 2014, 08:55:52 am »
Rozumiem, że chodzi Wam o zwrotki z weryfikacji (czyli tak zwanej nocnej weryfikacji GS) ?
Ja przy takiej ilości raportów jakie wysyłam nie mam z tym większych problemów.
Dla wysyłanych świadczeń na bieżąco wczytuję zwrotki z walidacji (odpowiedź na wysłany komunikat SWIAD) oraz generuję i ściągam i wczytuję do PPSa zwrotki po nocnej weryfikacji.
Faktycznie czasami pojawiają się też zwrotki z różnych wstecznych weryfikacji ale ich wczytywać nie trzeba. (wczytanie wszystkich "normalnych" zwrotek po weryfikacji jest wymagane do rozliczenia ugód z przeniesieniem produktów między umowami).
Jeżeli pojawiają się jakieś wsteczne to widzę je na Portalu Świadczeniodawcy w błędach i z tamtąd ręcznie obsługuje w PPSie lub drukuję jak jest tego więcej.
Oczywiście jeżeli byłoby dużo błędów w jakimś zakresie to mogę również wczytać konkretną /konkretne zwrotki z portalu.

Wczytywanie wszystkiego co wypluje NFZ nie ma sensu bo zdarza im się np tą samą paczkę po 5 razy wrzucić na weryfikację której wynik jest zawsze ten sam (100% OK).

pozdrawiam

EDIT: Dodam jeszcze, że to wszystko zależy od tego w jakim województwie i księstwie NFZ jesteśmy. Z tego co mi Przemek kiedyś opowiadał jak wyglądają rozliczenia w Zachodno-Pomorskim to chyba bym się zajechał.. U nas w Małopolsce wysyłam raporty SWIAD bezpośrednio z PPSa i zwrotkę do nich po walidacji odbieram również bezpośrednio w PPSie! Dopiero zwrotki po nocnej weryfikacji muszę ręcznie wygenerować i pobrać z Portalu. Dodatkowo u nas zarówno walidacja jak i weryfikacja działa w OW NFZ automagicznie tzn nie trzeba czekać aż ktoś tam łaskawie klepnie nasz raport, tylko zwrotki robią się tak szybko jak to tylko możliwe przy danej kolejce. W tej chwili np puściłem paczkę 300 świadczeń AOS i po 4 minutach mam zwrotkę po walidacji. Dodam jeszcze, że od pewnego czasu "nocna" weryfikacja działa jeszcze drugi raz koło południa i jak nie ma dużej kolejki to ok 13-14 mam gotowe zweryfikowane świadczenia które mógłbym nawet w tym samym dniu rozliczyć (generacja szablonu jak nie ma kolejki to też kilka minut).
« Ostatnia zmiana: Czerwca 30, 2014, 09:01:37 am wysłana przez PiotrSz »

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 571
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 2
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9409 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]