collapse

Reklama

Autor Wątek: Korekta świadczenia POZ (nie przez KS>SZOI)  (Przeczytany 7738 razy)

Offline Tom Hagen

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
Korekta świadczenia POZ (nie przez KS>SZOI)
« dnia: Lutego 12, 2014, 13:33:56 pm »
Witajcie

Mam problem z korektą świadczenia, które zostało udzielone w październiku 2013 r (w czasie hospitalizacji pacjenta). Jakimś cudem umknęło to mojej uwadze. Okres rozliczeniowy jest już dawno zablokowany, więc wysłanie raportu wraz ze skorygowaną pozycją nie wchodzi w grę, a świadczenie wykazane u mnie blokuje rozliczenie innemu świadczeniodawcy. Wiem, że istnieje formularz, który odpowiednio wypełniony można wysłać do NFZ w celu odblokowania okresu i skorygowania świadczenia. Nigdy do tej pory z niego nie korzystałem, bo nie było takiej potrzeby. Czy ktoś z Was może mi podpowiedzieć gdzie go znajdę i jak go prawidłowo wypełnić?

Offline gosiaczek

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 2
Odp: Korekta świadczenia POZ (nie przez KS>SZOI)
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 12, 2014, 14:22:55 pm »
https://www.nfz-lodz.pl/index.php/dlaswiadczeniodawcow/5212-wzor-wniosku-o-odblokowanie-okresow-sprawozdawczych-w-umowie , jeśli jesteś z innego księstwa to na stronach NFZ znajdziesz odpowiedni formularz , po uzupełnieniu wysyłasz fax-em do oddziału NFZ czekasz i pojawia się komunikat o odblokowaniu. Warto sprawdzić czy oby na pewno wizyta pacjenta to pomyłka, czasami pacjent wychodzi na "przepustkę " i korzysta z porady itp. Warto ponegocjować ze szpitalem, jeśli ta wizyta odbyła się u Was .

Manioo SE

• Gość

Offline bart

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 117
  • Dolnośląski OW
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 13, 2014, 00:01:24 am »
Nie wiem jak w innych OW, ale u mnie jeszcze można za 2013 wysyłać
- a tym bardziej, że to "na minus" i POZ. Powinno łyknąc jeszcze.

Online Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 13, 2014, 07:54:51 am »
U nas blokują 45 dni po zakończeniu miesiąca.

Offline Tom Hagen

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 13, 2014, 11:48:00 am »
Bardzo dziękuję za pomoc. Teraz muszę sobie jakoś poradzić z wypełnieniem tego  ;).

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 13, 2014, 17:56:13 pm »
U nas blokują 45 dni po zakończeniu miesiąca.

U nas w Małopolsce zablokowali 20 stycznia..

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 13, 2014, 22:19:58 pm »
Dokładnie - blokowanie jest po 45 dniach od zakończenia obowiązywania umowy. W AOS (i innych) umowy zablokują się więc jutro.
Ale w POZ blokują 45 dni po miesiącu z jednym zastrzeżeniem - zablokowane jest rozliczanie i dodawanie. Korygować i usuwać można. Więc jeśli jest to zwykła "statystycza" pozycja to można ją bez odblokowania umowy usuwać. Tylko że chyba również do jutra :)

Przynajmniej tak jest u nas...

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 14, 2014, 08:56:07 am »
Przynajmniej tak jest u nas...

U nas w Małopolsce wymyślili, że do tych 45dni od zakończenia okresu rozliczeniowego to muszą zdążyć ze "wszystkimi działaniami" dotyczącymi starej umowy łączenie z ustaleniem i rozliczeniem Ugód.. Oczywiście z tych "wszystkich działań" wyłącza się wsteczne weryfikacje świadczeń ze strony NFZ na które mają jeszcze prawie 5 lat..

Za to powiem Wam, że w Tym roku MOW NFZ poszalał z Ugodami! Ilości i wartości są zależne od rodzaju umowy i zakresów ale w takim np AOSie potrafią zapłacić 100% ceny za 100% nadwykonań.. nie wierzyłem jak to przeczytałem.. podzwoniłem do odpowiedzialnych za to ludzi w NFZ i potwierdzili.. dalej nie wierzyłem ;-) ale jak już jest podpisana Ugoda (w zakładzie u znajomych) na takich zasadach to uwierzyłem.

Pozdrawiam

EDIT: i dzisiejszy komunikat potwierdzający interpretacje 45dni przez Małopolski OW
http://www.nfz-krakow.pl/index.php?com=komunikaty&id=1922
niby Oddziały NFZ w całej PL powinny działać tak samo na podstawie tych samych przepisów prawa ale jak widać każde "Księstwo" interpretuje je po swojemu..
« Ostatnia zmiana: Lutego 14, 2014, 09:24:04 am wysłana przez PiotrSz »

Offline Rozliczenia NFZ w SERUM

• Super Specjalista
  • Pomógł? 8
  • MOW
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 14, 2014, 13:42:40 pm »
... Warto sprawdzić czy oby na pewno wizyta pacjenta to pomyłka, czasami pacjent wychodzi na "przepustkę " i korzysta z porady itp. Warto ponegocjować ze szpitalem, jeśli ta wizyta odbyła się u Was .

Tu nie ma co negocjować ze szpitalem. Jak pacjent był to tego trzeba się trzymać swego. Mimo, że zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dn. 6 maja 2008 w sprawie ogólnych warunków umów o udzielanie świadczeń opieki : rozdział 3, § 12 ust. 9.

9. Osoby uprawnione na mocy art. 34 lub 40 ustawy nie mogą wystawiać świadczeniobiorcy w czasie trwania leczenia w zakładach opieki zdrowotnej przeznaczonych dla osób wymagających całodobowych lub całodziennych świadczeń zdrowotnych zleceń na środki pomocnicze i wyroby medyczne będące środkami ortopedycznymi oraz ordynować leków.

Często się zdarza, że nawet bez przepustki pacjent chodzący wychodzi na "chwilę" ze szpitala idzie do przychodni potem do apteki i wraca na łóżko. Sporo jest  takich przypadków i nie ma co zaprzeczać rzeczywistości. Kolejna praktyka którą można spotkać to, szpital wypuszcza pacjenta, a po wypis każe zgłosić się następnego dnia. Pacjent wychodząc, tego samego dnia idzie do swojej przychodni na wizytę i zaraz po niej wykupuje leki. W takich przypadkach to NFZ powinien ciągać szpital o niezapewnienie leków.
[/quote]

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 14, 2014, 14:30:18 pm »
Często się zdarza, że nawet bez przepustki pacjent chodzący wychodzi na "chwilę" ze szpitala idzie do przychodni potem do apteki i wraca na łóżko. Sporo jest  takich przypadków i nie ma co zaprzeczać rzeczywistości. Kolejna praktyka którą można spotkać to, szpital wypuszcza pacjenta, a po wypis każe zgłosić się następnego dnia. Pacjent wychodząc, tego samego dnia idzie do swojej przychodni na wizytę i zaraz po niej wykupuje leki. W takich przypadkach to NFZ powinien ciągać szpital o niezapewnienie leków.

To sobie wyobraź, że u nas Oddział rehabilitacji jest w tym samym budynku co reszta Przychodni (AOS, STM, POZ) a na przeciwko mamy aptekę.. bywa wesoło ;-)

Pozdrawiam

Online Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 14, 2014, 14:36:57 pm »
Ja już miałem przypadek, że pacjent w trakcie hospitalizacji wsiadł w taksówkę, pojechał do innego szpitala i tam mu zrobili implantację portu naczyniowego :):)

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 15, 2014, 15:41:31 pm »
U nas był przypadek ze pacjent w tym samym dniu był u nas na fizjoterapii ambulatoryjnej (1310) i na zabiegach w ośrodku rehabilitacji dziennej (2300).. oczywiście podpisał wcześniej oświadczenie, że nigdzie indziej nie korzysta w tym samym czasie z zabiegów ;-)
Zdolni są..

pozdrawiam

Online Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 15, 2014, 16:38:59 pm »
Czasami pacjenci też nie są świadomi tego, że leżą np. w szpitalu :) Moje dziecko jak "leżało" w szpitalu to idąc do lekarza mówiłem od razu, że nie wiem czy już go wypisali - w razie czego jak wyrzuci wizytę to niech będzie prywatnie :)

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 549
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 2
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9408 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]