collapse

Reklama

Autor Wątek: Podstawowa opieka zdrowotna - projekt zarządzenia  (Przeczytany 6213 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rozliczenia NFZ w SERUM

• Super Specjalista
  • Pomógł? 8
  • MOW
Podstawowa opieka zdrowotna - projekt zarządzenia
« dnia: Września 21, 2013, 17:10:17 pm »
Czy dobrze rozumiem, że od nowego roku faktury do NFZ będzie można przesyłać w wersji elektronicznej bez konieczności dostarczania wersji papierowej?

10. Należności z tytułu udzielania świadczeń wypłacane są raz w miesiącu na podstawie wystawionych przez świadczeniodawcę rachunków. Wystawiony rachunek, pod warunkiem zapewnienia jego autentyczności pochodzenia, integralności treści i czytelności, może być przesłany do Funduszu w formie papierowej lub w poprzez Portal Narodowego Funduszu Zdrowia, w formie elektronicznej.

http://www.nfz.gov.pl/new/art/5676/2013_09_20_POZ_projekt.zip
http://www.nfz.gov.pl/new/index.php?katnr=0&dzialnr=2&artnr=5677

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
Odp: Podstawowa opieka zdrowotna - projekt zarządzenia
« Odpowiedź #1 dnia: Września 21, 2013, 18:17:13 pm »
Pisali o tym już kiedyś, że przesunęli to na początek 2014 roku. Miało to być od 2013 roku ;)

Offline dziadek007

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #2 dnia: Września 25, 2013, 14:21:24 pm »
Jeżeli już to wydaje mi się że rachunek będzie wstawiony na SZOI tak jak to było do tej pory i dostarczona wersja papierowa lub elektroniczna z podpisem kwalifikowanym, chyba że zrobią coś w stylu ePUAP'u.

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #3 dnia: Września 25, 2013, 14:30:06 pm »
Nie musi być podpisany niczym. Wystarczy, że zapewniona jest "autentyczność pochodzenia". Wrzucając dokument w pdf poprzez SZOI warunek ten jest spełniony.

Offline dziadek007

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #4 dnia: Września 25, 2013, 14:41:05 pm »
No w sumie. Tylko ja prawnik nie jestem ale zależnie jak zostanie zinterpretowana owa  "autentyczność pochodzenia"? Czy jest na to jakiś § ?

Offline dziadek007

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #6 dnia: Września 25, 2013, 15:06:19 pm »
Y... a bo no właśnie. Mój świadczeniodawca nie wystawia faktury a rachunek. Co wtedy?

Offline cilazapril

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 128
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #7 dnia: Września 25, 2013, 16:49:11 pm »
Mój Noty księgowe, dokument to dokument, jeżeli nie jesteś na VAT to rachunek wskazany. Do wyboru masz:
- rachunek
- nota księgowa
- faktura vat

Nie ma nic za darmo. Darmowa jest tylko śmierć, choć i ona kosztuje przecież życie.

Offline dziadek007

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #8 dnia: Września 26, 2013, 08:59:02 am »
Odnośnie rachunku znalazłem tyle. Może się komuś przyda.

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW1)

z dnia 9 lutego 2011 r.

zmieniające rozporządzenie w sprawie naliczania odsetek za zwłokę oraz opłaty prolongacyjnej, a także zakresu informacji, które muszą być zawarte w rachunkach

Na podstawie art. 58 oraz art. 87 § 5 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:

§ 1. W rozporządzeniu Ministra Finansów z dnia 22 sierpnia 2005 r. w sprawie naliczania odsetek za zwłokę oraz opłaty prolongacyjnej, a także zakresu informacji, które muszą być zawarte w rachunkach (Dz. U. Nr 165, poz. 1373 oraz z 2008 r. Nr 236, poz. 1633) w § 14 w ust. 1 uchyla się pkt 3 i 6.

To jest:
3. odpowiedni wyraz "ORYGINAŁ" albo "KOPIA"
6) czytelny podpis wystawcy rachunku oraz odcisk pieczęci wystawcy rachunku, jeżeli się nią posługuje[/u]

Może poruszę nieco inny temat ale mój świadczeniodawca podpisywał rachunki gdyż to wynika z zawartej umowy, która to była zawarta zgodnie z przepisami obowiązującymi te 2,5 roku temu? A gdy teraz będą podpisane nowe umowy będą zgodne z dzisiejszymi przepisami i obowiązku podpisania siłą rzeczy nie będzie? Dobrze to rozumiem?

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #9 dnia: Września 26, 2013, 09:25:15 am »
Ja często wysyłałem rachunki bez podpisu i nigdy nie było problemu.

Offline dziadek007

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #10 dnia: Września 26, 2013, 09:36:05 am »
Ty nie jesteś Mazowiecki OW ;p

P.S.
Z ciekawości przedzwoniłem do funduszu do księgowości. Powiedziano mi że bez podpisu nie przejdzie. Ciekawe co by było gdybym wysłał niepodpisany bez gadania. Ehhh ta Warszawa.
« Ostatnia zmiana: Września 26, 2013, 10:10:40 am wysłana przez dziadek007 »

Offline neelix

• Ekspert
  • Pomógł? 39
« Odpowiedź #11 dnia: Września 26, 2013, 10:59:44 am »
Połączę się bo temat zszedł na podobny: MOW prosi nas o nie dopisywanie słowa "VAT" w nagłówku na fakturze. Coś już z tym robicie?
Na razie nic nie zmieniałem, poczekam na aktualizacje, pewnie poprawią szablon, sami też SIMPa nie poprawili bo ostatnio jak wystawiałem to "VAT" był.

Offline dziadek007

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #12 dnia: Września 26, 2013, 11:20:43 am »
Zawsze możesz szablon sam przerobić. Ja korzystam z nieco zmodyfikowanych ;p Na przykład ostatnio sobie zrobiłem szablony do rachunków gdzie drukuje mi się dodatkowa strona z wykazem przekazywanej dokumentacji, wcześniej robiłem to dodatkowo z Excela. Trzeba tylko troszkę posiedzieć.
« Ostatnia zmiana: Września 26, 2013, 11:22:53 am wysłana przez dziadek007 »

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #13 dnia: Września 26, 2013, 13:45:15 pm »
Połączę się bo temat zszedł na podobny: MOW prosi nas o nie dopisywanie słowa "VAT" w nagłówku na fakturze. Coś już z tym robicie?
Na razie nic nie zmieniałem, poczekam na aktualizacje, pewnie poprawią szablon, sami też SIMPa nie poprawili bo ostatnio jak wystawiałem to "VAT" był.

mój MOW (Małopolski) wymaga tego od początku 2013!
zmodyfikowałem samemu szablon wydruku

Offline dziadek007

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #14 dnia: Września 26, 2013, 13:57:44 pm »

A z aktualizacją to sobie poczekasz... czasami mam wrażenie że kamsoft ma z funduszem swoją, osobną drogę komunikacji. Co powiedzą świadczeniodawcy to powiedzą ale to że Tobie tak powiedzieli to nie jest podstawą dla kamsoftu by cokolwiek zmieniać.
Tak jak z wysyłaniem bez dokumentów na początku roku. My mieliśmy komunikat na SZOI, dla kamsoftu to nie istnieje. dodali funkcję ale w odpowiedzi na liczne zgłoszenia świadczeniodawców i to po ładnym czasie ;p

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 608
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9408 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 28.

[Pokaż zapytania]