collapse

Reklama

Autor Wątek: Błąd na szoi przy próbie przesłania korekty rachunku  (Przeczytany 9526 razy)

Offline niao

• Specjalista
  • Pomógł? 1
Błąd na szoi przy próbie przesłania korekty rachunku
« dnia: Kwietnia 07, 2013, 08:16:51 am »
witam, wygenerowałem sobie korektę rachunku za styczeń na podstawie szablonu pobranego z SZOI. Teraz gdy próbuję zaimportować tą korektę do SZOI dostaję taki błąd jak na załączniku. Ktoś ma pomysł z czym to może być związane i jak to naprawić?
Wielkopolski NFZ

Offline Edward_B

• Ekspert
  • Pomógł? 156
Odp: Błąd na szoi przy próbie przesłania korekty rachunku
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 07, 2013, 10:28:36 am »
moim zdaniem albo za stara lub za nowa wersja programu
Edward z Kętrzyna

Offline niao

• Specjalista
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 07, 2013, 10:33:46 am »
hmmm..wersję programu mam najnowszą. Co zatem wypadałoby zrobić? Nie mogę wrzucić korekty a co za tym idzie nie mogę wrzucić najnowszych rachunków.
Wielkopolski NFZ

Offline Edward_B

• Ekspert
  • Pomógł? 156
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 07, 2013, 10:53:27 am »
myślę, że w poniedziałek dostosują już SZOI do najnowszej wersji, chyba, że to nie to :-(
Edward z Kętrzyna

Offline niao

• Specjalista
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 08, 2013, 18:18:33 pm »
dalej to samo..nie mogę przesłać korekty. Ktoś ma jakieś pomysły?
Wielkopolski NFZ

Offline Pierre11

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 11, 2013, 22:54:53 pm »
Miałem podobny komunikat na SZOI gdy chciałem przesłać korekty po weryfikacji zgonów za 2012 rok.
W wersji 2013.00.2.6 poszlo bez problemów. W drugiej placówce była wersja 2013.01.00 i tu pojawił sie ten problem. Napisałem do Kamsoftu i otrzymałem plik, który rozwiązał poblem. Ma on jednak poj. ok. 9 Mb i nie mogę go tu zamieścić.

Offline zibi

• Super Specjalista
  • Pomógł? 14
  • Wielkopolski OW
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 12, 2013, 21:10:43 pm »
wystarczy przedytować xml i uzupełnić pole id-swd nr id świadczeniodawcy i przechodzą

Offline Yashi

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 13, 2013, 20:44:53 pm »
MNie pojawia sie inny blad przy probie  wyslania korekty rachunku
W roku 2012 w rachunkach nie mialam pozycji szczegolowych. Korekta zaczytala sie prawidlowo do kspps-a, rachunki wygenerowaly sie prawidlowo, ale na szoi pojawil sie juz blad importu i opis ktory zamieszczam ponizej. Błąd systemowy:
E4000014 Brak pozycji szczegółowej. Punkt umowy 1, zakres 01.0041.135.01, oddział 1300.

Offline m.rozumek

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 27, 2013, 18:49:24 pm »
Witam,
podłączam się do tematu, bo mam z kolei problem z wysłaniem korekty nieszczęsnych zgonów z 2008. Co ciekawe, problem dotyczy tylko jednej korekty (do skorygowania miałam luty-grudzień), wszystkie korekty przesłały się bez kłopotu poza jedną, z lutego.

wyskakuje jedynie błąd
"Bład ? (E)B001 - Brak pliku z raportem lub nierozpoznany format. (Nieznany plik)"

I tyle. Usunęłam korektę i wystawiłam jeszcze raz, eksportowałąm sprawdzoną i niesprawdzoną.
Ktoś ma jakiś pomysł? :( :(

Offline ted

• Super Specjalista
  • Pomógł? 7
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 29, 2013, 18:32:08 pm »

Moduł SERWIS> Raportowanie do OW NFZ> Poprawa korekty rachunku odrzuconego przez NFZ> wybrać zapisany na dysku plik korekty rachunku.

bl

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 05, 2013, 02:00:58 am »
wyskakuje jedynie błąd
"Bład ? (E)B001 - Brak pliku z raportem lub nierozpoznany format. (Nieznany plik)"

U mnie jest tak samo (jedyna różnica:  "-" zamiast "?" - pewnie literówka) dla korekt "wstecznych zgonów" za 2008 r., od lutego do lipca. Dla korekt od sierpnia do grudnia problem nie występuje. Pojawia się normalne, jak rozumiem, okienko "Dodawanie rachunku medycznego - Podsumowanie". Dalej nie sprawdzałem - wolę na razie nie komplikować.

Problematyczne korekty dotyczą rachunków wystawionych pierwotnie jeszcze w KS-SWD XML (wersja bodajże 2008.18.3.2, GDR 2008.1.0.9) i zaimportowanych następnie do KS-PPS. Rachunek za sierpień był już wystawiony bezpośrednio w KS-PPS. Wszystkie rachunki z obu tych programów w 2008 r. były generowane do pliku .ref. Korekty (generowane do pliku .RFX) wystawiłem na podstawie pisma, które dostałem 22-05-2013 na SZOI (szczegóły w załączniku). Moja aktualna wersja KS-PPS: 2013.01.0.3.

Nie wiem czy jest to jakoś powiązane, ale u mnie na SZOI nie ma list POZ wygenerowanych jeszcze w KS-SWD XML do pliku .POZ. Najstarsza jest z sierpnia 2008 r. i ma, tak jak wszystkie następne, rozszerzenie .PDX. Jest to pierwsza lista POZ wygenerowana w KS-PPS. Korekty rachunków za luty-lipiec wystawiłem na podstawie "excelowego" zestawienia  szczegółowego z liczbą deklaracji do skorygowania "in minus", w podziale na okresy oraz usługi szczegółowe. Było ono dołączone do wspomnianego pisma z maja br. Natomiast korekty za sierpień-grudzień mogłem także porównać z raportami zwrotnymi do "pdx-owych" list.

Proszę o pomoc.

Moduł SERWIS> Raportowanie do OW NFZ> Poprawa korekty rachunku odrzuconego przez NFZ> wybrać zapisany na dysku plik korekty rachunku.

Czy ktoś jeszcze użył tego sposobu? Czy to bezpieczne dla niedoświadczonego użytkownika? Korzystanie z modułu SERWIS to dla mnie zawsze nerwy. Myślę, że rozsądnie byłoby najpierw skonsultować się jeszcze z NFZ i Kamsoftem.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 05, 2013, 02:03:47 am wysłana przez bl »

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 05, 2013, 09:08:59 am »
Używając tego sposobu ingerujesz tylko w plik z rachunkiem refundacyjnym. Jak masz obawy to zawsze warto robić wszelkie próby na kopii programu. A jak nie pomoże to rozwiązanie to ja bym wydrukował te korekty dołączył pismo że nie ma możliwości technicznej przesłania na SZOI i dostarczył tylko na papierze. Niech oni się martwią. Wprowadzić korektę ręcznie oni mogą - tylko że nie chcą bo jak by każdy tak dawał to kupa roboty by była.

Czy mieliście już wcześniej korekty za zgony (lata 2009-2010)? Pytam bo jak jeden oddział zrobił coś takiego to tylko czekać na następne.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 05, 2013, 09:11:07 am wysłana przez mpi »

bl

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 05, 2013, 14:03:06 pm »
Prośba o poprawę 2009 r. przyszła u mnie na SZOI w październiku 2012 r., a 2010 r. w czerwcu 2011 r. Te korekty jakoś poszły. Pytałem się telefonicznie w NFZ, czy planują też korekty za 2007 - powiedzieli, że raczej nie, ale pewności nie mają.

A czy z tymi listami POZ ma ktoś podobnie?

ED 2013-06-06: Właśnie jestem po rozmowie telefonicznej z NFZ. Dowiedziałem się, że wiele innych osób, które w międzyczasie zmieniały program, także mają problemy z przesłaniem korekt na SZOI. Doradzono mi abym napisał pismo do Funduszu z prośbą o podanie kwoty do zwrotu za zgony z 2008 r. i numerem rachunku bankowego na jaki należy ją wpłacić. Pismo to może być przesłane faksem, poprosili jednak aby "przy okazji" oddać je do kancelarii (lub po prostu przedstawić tam swój problem).

Kamsoft doradza aby ponownie zaimportować umowę z 2008 r., wygenerować pliki korekt i przesłać je na SZOI. Pani z NFZ powiedziała mi, że inne osoby próbowały tego rozwiązania, ale bez rezultatu.

Chyba nie będę już komplikował sprawy i po prostu wyślę im to pismo.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 06, 2013, 15:06:58 pm wysłana przez bl »

bl

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 24, 2013, 19:43:49 pm »
Aktualizacja do mojego postu wyżej. Nie wysłałem jednak tego pisma. Jakiś czas temu, ekspert z Kamsoftu pouczył mnie jak należy postąpić z korektami rachunków z 2008 r., które na SZOI mają błąd "Bład - (E)B001 - Brak pliku z raportem lub nierozpoznany format. (Nieznany plik)".

Odbyło się to, całkiem sprawnie, poprzez zdalne połączenie z moim komputerem, przy pomocy programu TeamViewer. Program krańcowo prosty (banalny) w obsłudze - niedoświadczeni użytkownicy (tacy jak ja) nie powinni się go obawiać.

Najpierw należy zaktualizować program do najnowszej wersji (u mnie: 2013.01.1.3). Na moje rozeznanie nie jest to jednak niezbędne. Następnie trzeba pobrać z SZOI jeszcze raz umowę za 2008 r. i zaimportować do KS-PPS. Jeśli wyświetli się zapytanie "Czy nadpisać zmiany w umowie, które zostały wprowadzone" kliknąć "Tak". Teraz należy usunąć w programie problematyczne korekty, wraz z rachunkami pierwotnymi (u mnie za okres luty-lipiec) i wprowadzić je wszystkie (rachunki pierwotne i korekty) jeszcze raz, z takimi samymi danymi. Korekt, przy próbie przesłania których, nie pojawił się na SZOI wspomniany błąd (u mnie za okres sierpień-grudzień) nie ruszać. Potem pozostaje tylko wygenerować wszystkie korekty do plików i przesłać je na SZOI.

U mnie po wykonaniu tych czynności na SZOI nie było już żadnych błędów i na dzień dzisiejszy (2013-06-24) wszystkie korekty mają status "Zaksięgowane".

Mam nadzieję, że komuś te informacje będą przydatne.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 24, 2013, 19:55:22 pm wysłana przez bl »

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 558
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9408 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]