collapse

Reklama

Autor Wątek: ile procent stanowią nieubezpieczeni na listach POZ?  (Przeczytany 6024 razy)

Offline Michał

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 102
  • Kujawsko-Pomorski OW
    • NZOZ "ARS MEDICA" Przychodnia Lekarska
ile procent stanowią nieubezpieczeni na listach POZ?
« dnia: Kwietnia 05, 2013, 10:56:10 am »
W K-P OW NFZ na prośbę świadczeniodawcy udostępniają listę pacjentów, którzy w systemie widnieją jako nieubezpieczeni. Właśnie otrzymałem taki wykaz i okazuje się że stanowi to 10,1% moich pacjentów. Jestem ciekaw jak wygląda sytuacja u innych świadczeniodawców oraz czy i co zamierzacie zrobić z tą listą?
Pozdrawiam
Michał (michalszy)

Offline alina

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 2
Odp: ile procent stanowią nieubezpieczeni na listach POZ?
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 05, 2013, 11:23:03 am »
Witam
W Wielkopolskim Oddziale NFZ także udostępniono takie listy
U nas to ok 6-7 % populacji. Jednak po takiej wstępnej ogólnej weryfikacji okazało się że wśród tych pacjentów są osoby , które przedstawiły nam aktualne zaświadczenia wydane przez nasz NFZ o objęciu ubezpieczeniem , kilku pacjentów przebywających aktualnie na zwolnieniu lekarskim , inne osoby posiadają potwierdzenie ubezpieczenia wydane przez ZUS, powiatowy urząd pracy itd ... itp......
Myślę , że komentarz w tym wypadku jest zbędny
Pozdrawiam

Offline bart

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 117
  • Dolnośląski OW
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 05, 2013, 11:28:50 am »
W DOW takie listy udostepniali w ub. roku - rozesłała je Centrala - stan na bodaj październik i tez ok 10% było niepotwierdzonych, ale ich wirygodnośc - jak juz napisała Alina była mocno dyskusyjna.

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 05, 2013, 14:43:34 pm »
W DOW takie listy udostepniali w ub. roku - rozesłała je Centrala - stan na bodaj październik i tez ok 10% było niepotwierdzonych, ale ich wirygodnośc - jak juz napisała Alina była mocno dyskusyjna.

W Małopolsce też udostępniali w zeszłym roku ale nie było w nich ani dzieci ani seniorów
Miesiąc temu dzwoniłem do mojego OW zapytać czy byłaby możliwość znowu taką listę uzyskać i dowiedziałem się, że nie
Przed Świętami pojawił się komunikat jak u Was i dostaliśmy właśnie listę - 6%

pozdrawiam

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 05, 2013, 15:12:07 pm »
Ja widziałem pojedyncze przypadki i dzieci i osób starszych. To niemożliwe żeby tyle osób było nieubezpieczonych - nawet jak porównuję bezrobocie u mnie w mieście to i tak mi wychodzi więcej nieubezpieczonych niż bezrobotnych :) A przecież gro bezrobotnych jest zgłoszonych w pośredniaku.

Moim zdaniem to sam NFZ nie wie co z tym fantem zrobić. Nie mogą weryfikować list POZ z ewusiem bo się okaże, że przychodnie zbankrutują :). No bo weźmy pacjenta "nieubezpieczonego", który dajmy na to przyjdzie do lekarza złoży oświadczenie i wypełni deklarację dostaniemy za niego 8zł a w następnym miesiącu NFZ znowu go wywali. On wróci do lekarza dopiero za rok i znowu złoży oświadczenie i deklarację za 8zł.
To by było bez sensu.
Udostępniają te listy żeby przygotować świadczeniodawców na ewentualne zmiany ale pewnie sami nie wiedzą jakie mają być te zmiany.

Offline marek_piw

• Specjalista
  • Pomógł? 11
  • Lubelski OW
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 05, 2013, 16:25:16 pm »
Witajcie
U mnie LOW wskazał 8%. Wstępna weryfikacja ok 30 peseli na "zielono", renciści i emeryci, zaświadczenia ZUS itd...

Wg mnie wszystko zmierza do decyzji: płacimy tylko ubezpieczonym zdeklarowanym do POZ
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 05, 2013, 16:28:42 pm wysłana przez marek_piw »

Offline KRYSTYNa

• Sponsorzy Forum
  • Zaawansowany
  • Pomógł? 0
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 05, 2013, 20:31:28 pm »
Na razie otrzymałam informację dla dwóch jednostek. w jednej to 11,7% a w drugiej - 13,6%.

Offline maciek777

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 81
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 05, 2013, 20:33:23 pm »
Ja też miałem taką listę w ubiegłym roku chyba koniec października ok 7% populacji, po ok. tygodniu od otrzymania wyrywkowo sprawdziłem 10-20 osób i wszyscy byli "zieloni"  ::) ,przychylam się do stanowiska marek_piw-zobaczymy jak to rozegrają...
Wróżbita maciek już nie wróży, bo zamknął się w sobie :p

Offline Rozliczenia NFZ w SERUM

• Super Specjalista
  • Pomógł? 8
  • MOW
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 11, 2013, 00:11:04 am »
... Właśnie otrzymałem taki wykaz i okazuje się że stanowi to 10,1% moich pacjentów. Jestem ciekaw jak wygląda sytuacja u innych świadczeniodawców oraz czy i co zamierzacie zrobić z tą listą?

Ja co prawda takiej listy nie dostałem ale kiedyś pracowicie przeewusiowałem całą listę pacjentów i procent wyszedł podobny. Następnie poszedłem po rozum do głowy i wykluczyłem zmarłych. Potem zacząłem prowadzić wywiad kto z czerwonych wyemigrował itp ... Finalnie wyszło poniżej 3%

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 11, 2013, 08:14:10 am »
A ja nie rozumiem jednej sprawy. Na listach są pozycje coś w tym stylu "składki z zus, brak zgłoszenia". Jest to ewidentny i zapewne nieumyślny błąd pracodawcy (no bo po co by płacił składki a nie zgłaszał). Widać, że można wychwycić takie przypadki. Dlaczego np. ZUS nie robi takich zestawień i nie kontaktuje się z pracodawcami w celu naprawy błędów? Wydano grube pieniądze na system ale zapomniano w ramach tego systemu przeszkolić i uświadomić wszystkich wchodzących w skład tego systemu, a więc i podmioty odpowiedzialne za przygotowanie danych do niego.

Albo są pozycje "uprawniony na podst. art 67 ust. 6 ustawy". To mnie już osłabiło. Skoro uprawniony to dlaczego "czerwony"?

Przy tym całym systemie to muszą pracować totalnie bezmyślne osoby...

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 609
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9408 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]