collapse

Reklama

Autor Wątek: zmiana VII części kodu resortowego co ze sprawozdanymi świadczeniami  (Przeczytany 13093 razy)

Offline grażynaa

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
Witam,
Proszę o podpowiedź, może ktoś przerabiał już ten temat.
Od 1 stycznia zmieniła się VII część kodu resortowego. Zmiany zostały zgłoszone do NFZ z opóźnieniem, sprawozdawczość za styczeń i luty poszła ze starym kodem. Od czego zacząć,żeby prawidłowo sprawozdać świadczenia od stycznia, tj. z nowym kodem resortowym.
W NFZ odsyłają od działu obsługi umów do monitoringu, to do rozliczeń, to do informatyków. Nie uzyskałam odpowiedzi.
Czy usunąć sprawozdane świadczenia, przesłąć do NFZ i czekać na aneks do umowy i nanieść świadczenia z nowym kodem komórki?
Czy czekać na aneks i po wgraniu aneksu wszystko się naprostuje bez usuwania sprawozdanych już świadczeń?

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
Odp: zmiana VII części kodu resortowego co ze sprawozdanymi świadczeniami
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 04, 2013, 18:14:01 pm »
część VII to coś w rodzaju ID komórki. Nie wiem jak mogła się zmienić tylko część VII. Komórkę z kodem np. 001 można jedynie zamknąć i otworzyć drugą z kodem np. 002. Jeśli tak to się odbyło to trzeba utworzyć nowe miejsce i całą procedurę związaną z jego dodaniem do umowy. Jeśli chcesz stare usługi na nowe miejsce to pozostaje je jedynie usunąć i wprowadzić od nowa na nowe miejsce.

Ja mam w dwóch przychodniach pomyłkowo wprowadzony inny kod VII na SZOI i inny we wpisie. Chciałem to uporządkować w tym roku i napisałem pismo myśląc, że zmienią w NFZ ten kod i po sprawie. Niestety trzeba tworzyć nową komórkę więc na razie odpuściłem.

Offline grażynaa

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 04, 2013, 19:07:38 pm »
 mpi dzięki serdeczne za podpowiedź.
 Masz rację trochę uprościłam,  zmieniła się nazwa przedsiębiorstwa, nazwa komórki i V i VII część kodów resortowych. Zostało zgłoszone to na piśmie do NFZ wraz z wydrukiem z  księgi rejestrowej. NFZ zmienił VII część  na istniejącej komórce.  W NFZ polecono mi na SZOI zrobić edytuj i w miejsce starej nazwy wpisać  nową nazwę komórki zgodną z rejestrem i zrobić zgłoszenie zmiany do umowy.Nic nie zostało zamknięte i na nowo otwierane. I tak zrobiłam. Czekam na przyjęcie zgłoszenia zmiany przez NFZ. Trochę mi namieszałes z tym zamknięciem i otwarciem nowej komórki, bo pewnie tak to trzeba było zrobić.Nie raz już pracownicy NFZ błędnie informowali. Pozdrawiam

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 04, 2013, 19:27:55 pm »
Hmmmm zmienili kod VII? Ja też tak chciałem ale w moim OW się nie zgodzili zmienić - jedynie nowe miejsce. Może to i lepiej bo zauważyłem, że w raporcie statystycznym każda usługa jest przypisana do danego miejsca i oznaczeniem miejsca jest właśnie VII część kodu.
Nie wiem więc co będzie ze starymi usługami np. w momencie weryfikacji wstecznej - czy nie będzie komunikatu np. "brak miejsca w umowie"?
No i nie wiem co się stanie po wgraniu umowy do programu z miejscem które ma nowy kod VII.

Być może wystarczy wejść w każdą usługę i ponownie wybrać miejsce, przesłać raport do NFZ zrobić korekty na minus i rachunki na plus i modlić się, żeby nie było weryfikacji za poprzednie lata :)
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 04, 2013, 19:29:29 pm wysłana przez mpi »

Offline Jarasz

• Super Specjalista
  • Pomógł? 33
  • Bydgoszcz
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 04, 2013, 22:36:16 pm »
mpi - miałem podobna sytuację, od kilku lat jedna komórka miała niewłaściwą, bledną VII cz.KR i po kilu telefonach i pismach do oddziału udało się załatwić to w ten sposób, że sami zmienili mi ten kod. W chwili obecnej to wygląda tak, ze nigdzie nie widać żeby był błędny kod wpisany tylko ten poprawny. Poinformowali mnie, że wsteczne weryfikacje nie będą dotyczyły VII cz. KR (jest to komórka POZ więc jeśli nawet będzie taka weryfikacja to wiele nie ucierpię - ale mam porządek teraz)

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 04, 2013, 22:50:38 pm »
A kiedy to załatwiłeś? Bo ja jakieś 2 miesiące temu próbowałem i napisałem pismo z prośbą o zmianę tego kodu to jeden taki zadzwonił do mnie i mnie poinformował że nie widzi komórki o właściwym kodzie żeby ją podpiąć do umowy. Więc mu powiedziałem, że takiej nie ma bo ja chcę żeby poprawili mi ten kod na co on odpowiedział, że poprawić nie mogą i tylko nowa komórka.
Może jeszcze jutro podpytam Pani JD.
A nie rozjechało Ci się nic? Możesz poprawiać stare usługi?

Napisz może na pw z kim to załatwiałeś. Bo ja w 2 przychodniach bym z chęcią to poprawił. Tylko że w jednej jest jeszcze jeden problem. Ktoś kto zakładał na początku całą strukturę zrobił komórkę gabinet lekarza poz z kodem 001 i coś tam było błędne (początkowo po utworzeniu komórki praktycznie niczego nie można było już poprawić) więc utworzył drugą z fikcyjnym kodem a tamtą zdeaktywował.
Pytanie czy da radę teraz w tej właściwej zmienić na 001 jeśli zdeaktywowana ma taki kod...
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 05, 2013, 07:32:49 am wysłana przez mpi »

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 05, 2013, 08:14:16 am »
Trochę mi namieszałes z tym zamknięciem i otwarciem nowej komórki, bo pewnie tak to trzeba było zrobić.

Niekoniecznie. Teraz sobie tak analizuję i widzę że w raporcie statystycznym oprócz kodu komórki (VII) idzie jeszcze kod techniczny miejsca udzielania świadczeń. I to po tym kodzie technicznym system NFZ chyb może weryfikować np. czy lekarz występuje w danym miejscu itp. Więc zmiana przez NFZ kodu VII może nie spowodować żadnych komplikacji (ale tego podejrzewam nikt nie jest pewien) i jeśli tak będzie to jest to lepsze rozwiązanie niż dodanie nowej komórki.
Potem w KS-PPS masz dwie komórki. Co prawda starą można ukryć ale jeśli to np. POZ i korzystasz z modułu POZ to i tak będziesz ją tam widzieć niepotrzebnie.
Ja w każdym razie też chciałem żeby mi pozmieniali VII kod to chcieli żebym tworzył nowe komórki, a w tym samym czasie w tym samym oddziale i być może te same osoby Jaraszowi poprawili ten kod :)
W każdym razie wyposażony w nową wiedzę po rozliczeniach zamierzam wrócić do tematu i walczyć o poprawienie VII kodu zamiast tworzenie nowej komórki.

A co do reszty pytań: nazwę możesz zmienić samodzielnie na SZOI i potem robisz zgłoszenie zmiany do umowy. A usługi za styczeń i luty ja bym zostawił. Jak je poprawisz (przygotujesz do ponownego wysłania i wyślesz ) to będziesz musiała robić korekty na minus i potem rachunki na plus.

EDIT: uzbrojony w nową wiedzę już po pierwszym telefonie do NFZ dowiedziałem się, że jednak jest możliwa zmiana kodu VII bez dodawania nowej komórki :)
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 05, 2013, 08:49:20 am wysłana przez mpi »

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 532
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 3
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9409 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]