collapse

Reklama

Autor Wątek: podstawa prawna 2007  (Przeczytany 6810 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Arturo

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
podstawa prawna 2007
« dnia: Lutego 13, 2013, 14:29:40 pm »
Witam
Zastanawiam się na jakiej podstawie NFZ domaga się poprawy rap. stat. za okre 2007, czy ktoś zna prawo i może stwierdzić ile lat muszę przechowywacz dane świadczeń w tym KSPPPS, przecież to już 6 lat minęło , spaliłem rozliczenia podatkowe po upływie 5 lat. a co z tym bajzlem.? Mam to trzymać 100 lat, czy to wymysł "wykształconej" Pani z NFZ
Pozdrawiam

Offline Grzegorz0101

• Specjalista
  • Pomógł? 5
Odp: podstawa prawna 2007
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 13, 2013, 15:21:11 pm »
W umowach z funduszem nie ma zapisów dotyczących wzajemnych relacji roszczeń. W związku z powyższym trzeba opierać się na kodeksie cywilnym (art. 118 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny (Dz. U. Nr 16, poz. 93 z późn. zm.)). Zgodnie z nim dokonując weryfikacji fundusz może cofać się nawet o 10 lat (od dnia wymagalności roszczenia), bo nie prowadzi on działalności gospodarczej, jak również świadczenia opieki zdrowotnej realizowane na podstawie umowy z NFZ nie mają charakteru świadczeń okresowych.

EDIT: Sprawa wałkowana i w końcu wyjaśniona przez Porozumienie Zielonogórskie w 2011 roku. Kuriozum polega na tym, że roszczenia podmiotów prowadzących działalność gospodarczą względem Funduszu przedawniają się po 3 latach. Są równi i równiejsi ;-)
« Ostatnia zmiana: Lutego 13, 2013, 15:37:48 pm wysłana przez Grzegorz0101 »

Offline Arturo

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 13, 2013, 16:02:57 pm »
Czegoś nie rozumiem
umowa jest na czas określony 3 lata z aneks owaniem wiec  jest to chyba świadczenie okresowe
natomiast w Ogólnych warunkach udzielania świadczeń.
 tego sie nie doczytałem, że mam to trzymać 10 lat, swoje PITY mogę spalić po 5 latach także są określone warunki przechowywania dokumentacji medycznej w formie papierowej w odniesieniu do obowiązujących przepisów nie muszę prowadzić dokumentacji w formie elektronicznej. M to nastąpić w 2014
Naprawdę nie-wiem co jest grane

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 13, 2013, 20:42:23 pm »
nie mam dla tego żadnej podstawy prawnej ale też mi się wydaje że 5 lat wstecz mogą weryfikować
potwierdzałoby to zeszłoroczną gonitwę mojego OW żeby zakończyć weryfikację 2007 roku do końca 2012!

a co do tego kiedy świadczeniodawcy mają prawo korygować to nasz OW ostatnio wymyślił, że jedynie do upływu 45 dni od zakończenia okresu rozliczeniowego.. nie wiem jaką mają na to podstawę ale takie coś próbowali nam wpierać (nie pozwolili pokryć zakwestionowanego świadczenia z nadlimitów które były u nich potwierdzone.. :-/)

pozdrawiam

Offline Grzegorz0101

• Specjalista
  • Pomógł? 5
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 14, 2013, 08:17:29 am »
Tak na szybko w necie znalazłem taki artykuł:
http://pharmbook.pl/rss/baner/files/baner/index.php?co=prasa&id=821
W tym artykule zwróćcie uwagę na wypowiedź dyrektora Szpitala Powiatowego w Oświęcimiu Sabiny Bigos-Jaworowskiej. Ta też mówi o tym, że fundusz może dokonywać weryfikacji nawet do 10 lat wstecz. Nie chce mi się przeszukiwać mojej poczty z 2011 roku (za dużo tego), ale gdzieś tam miałem opinię kancelarii prawnej z Kalisza, która też mówiła o takiej możliwości powołując się na prawo cywilne, o którym mówiłem w poprzednim poście. Jestem przekonany, że dopiero po 10 latach możemy spać spokojnie (chociaż w sumie gdyby to było 9 lat to możnaby jeszcze grać na zwłokę i doszłoby do przedawnienia;  6 lat to za krótko:d)

Offline PanDB

• Ekspert
  • Pomógł? 7
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 14, 2013, 10:43:03 am »
1. 5 lat ?? to urząd skarbowy ( własciwie to 6) - to w ogóle nie ma jakichkolwiek podstaw.

2. 3 lata czy 10 lat ??? tu potrzeba wykładni .
- Z jednej strony nierówność podmiotów . Jedni mogą sie domagać , drudzy nie mają takiej możliwości . Np. w umowach ugod jest zapis jednostronnej kontroli . Pytanie czy niepodpisanie ugody czymś skutkuje . Czy jest to warunek kontynuacji kontraktu. . Czyste działania monopolisty.
- działalność gospodatrcza. NFZ tak nie jest zarejestrowany . Ale wile swiadczeniodawców tak . Więc. Tu tez mozna dyskutować . Skro moja dzialalność jest gospodarcza to 3 lata .
Dokumentacje medyczna przechowuje zgodnie z innym przepisami
Skarbowa praktycznie 6 lat
Rozliczenia z NFZ- 3 lata.

Ale jaki Sąd tak to zinterpretuje.??? Ostateczny .

Offline Arturo

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 14, 2013, 12:20:00 pm »
To teraz z innej strony. Czy jest jakaś regulacja prawna określająca okres przechowywania wykonywanych świadczeń i zarejstrowanych we własnym kompie np z roku 2007. Tak naprawdę to one nie są mi do niczego potrzebne. Elektroniczna karta pacjenta ma być od roku 2014, tak gdzieś słyszałem
Pozdrawiam

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 595
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 1
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9409 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 28.

[Pokaż zapytania]