Aktualna wersja KS-PPS: 2024.03.1.1 z dnia 2024-10-31Monitoring temperatury w lodówkach medycznych Kontakt redakcja@forumpps.plJesteśmy na Facebooku, dołącz do nas! 16 Lecie Forumpps.pl
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
A konfigurowałeś w jakiś szczególny sposób system lub firebirda?Dziś z ciekawości wygenerowałem ten sam raport na moim lapku dużo gorszym od komputera w przychodni a jednak tam tworzył się on przez godzinę a u mnie 12 minut.
A konfigurowałeś w jakiś szczególny sposób system lub firebirda? [...]
Sam nie rozliczam, także odpwiedź z drugiej ręki.Świadczeń ok 3,5k. Czas tworzenia - od kilkudziesięciu sekund do kilku minut.
[...] Ktoś ma jakiś pomysł dlaczego na nowszej architekturze wolniej to działa?
Cytat: Jose w Lutego 13, 2013, 08:22:51 amCzy któraś z osób które przestawiły FB w tryb Classic server może potwierdzić, że faktycznie przy błędzie na końcówce wywala się tylko ta konkretna, a nie wszystkie?nie wiem czy znajdziesz kogoś poza mną kto to zrobił..potwierdzam, że w trybie Classic praktycznie skończyły się problemy wieszania serwera bazy tak, że nie da się pracowaćjak się wywala klient to praktycznie tylko onprzez ostatni rok miałem może ze 2-3 takie przypadki, że cały serwer bazy zawisłw trybie SuperServer zdarzało się po kilka dziennie!
Czy któraś z osób które przestawiły FB w tryb Classic server może potwierdzić, że faktycznie przy błędzie na końcówce wywala się tylko ta konkretna, a nie wszystkie?
zanim jednak przełączysz bazę w Classic to proponuję- jeżeli nie robisz regularnie testów bazy fixem to zacznij (wystarczy w sumie gfix -v ale polecam całego)- sprawdzenie sieci czy na 100% nie ma z nią problemów- sprawdzenie czy aby userzy nie uruchamiają po kilka razy PPSa na stanowisku (zdarzało się, że to powodowało restart)- upgrade silnika i bazy na FB 2.5 ale z tym powoli i ostrożnie - najlepiej sobie jakiś weekend zaplanować i dobrze potestować zanim uruchomisz dla ludzi- jak to będzie stabilnie chodzić (a przynajmniej nie mniej stabilnie niż teraz) to dopiero próbować ClassicRDP nie powinno mieć wpływu na restarty serwer bazyu mnie na SuperServer praktycznie nie używałem RDP a restarty i problemy były!za to zauważyłem, że FB sypał błędami nawet przy połączeniu localhost jak nie były podłączone klientywszystko o UDFa się odbijało :-/do sprawdzenia sieci możesz też użyć darmowego (po rejestracji) Axence NetToolsw najnowszej wersji do opcji NetWatch doszła możliwość odpytywania nie tylko pingiem ale i konkretnego portu czy działamożna więc zrobić sprawdzanie czy FB odpowiada na 3050 na serwerzekomunikat z loga błędów podawałeś z końcówki (tam 401) a co wywalał FB do firebird.log na serwerze ?co do Guardiana to ja bym go przy SuperServer jednak zostawił - u mnie przyzwoicie dbał o restart bazy - został do tego specjalnie stworzony!podsumowując - $#%$% tylu ludzi im już zgłasza z tym problem (ja od 2009 roku!!!) a producent olewa temat.. czy oni naprawdę nie widzą, że większość ludzi którzy mają z tym problem mają duże instalacje z dużymi bazami i prędzej czy później będą potrzebowali większego programu ? ja po takim traktowaniu coraz mniej przychylam się do zakupu kolejnego produktu tego producenta!pozdrawiam
Cytat: PiotrSz w Lutego 13, 2013, 21:30:31 pmmigracji na 2.5 i Classic ?2.5 to już mam. Wstępnie się przymierzam (tylko w labie) do sprawdzeniadziałania KS-a z FB 2.5.2.Na sobotę zaplanowałem przełączenie FB w tryb Classic Server.Przy okazji, zmieniałeś może konfigurację dot. wykorzystania pamięci? (page cache itp.)
migracji na 2.5 i Classic ?
Po kilka dziennie wywalało klientów, ale czy wyskakiwał komunikat error code 401 który podałem w 1. poście i uruchamiałeś ponownie usługe FB?
1) całego gfix tzn.?
regularnie z jaką częstotliwością? codziennie robić?
2) to chyba nie problem z siecią skoro po restarcie usługi wszystko działa, prawda? w logu Firebird widać, że zalicza błędy krytyczne przez odwołania do funkcji Kamsoftowych, mój problem polega na tym że przy niektórych resetach serwer FB jak wynika z komunikatu odmawia połączeń (nawet na serwerze, gdzie w kspps.ini mam BAZA_DBSTRING=PPS@localhost:D:\KS\KS-PPS\BAZA\KSPPS.FDB) chciałbym pozbyć się tych błędów i ograniczyć liczbę restartów - wcześniej w logu miałem 4-5 błędów na dzień, teraz między 10 a 20.
3) Owszem, zdarza się, że użytkownicy uruchamiają kilka PPS na jednym stanowisku - z tym będę musiał powalczyć, rejestracja twierdzi, że czasem muszą mieć otwarty naraz terminarz i wizyte np. Pani z Kamsoft podpowiedziała mi, aby do KSPPS.ini dopisać URUCHOM_KILKA_EXE=NIE i faktycznie to działa
4) Nie jestem przekonany do przejścia na 2.5 - z postów na forum widać, że to nie rozwiązuje tego typu problemów, zatem ryzyko przy upgradzie bazy chyba nie warte zachodu
5) Guardian rozumiem tylko nadzoruje czy usługa chodzi i jeśli nie to ją podnosi? Guardian w ogóle mam odinstalowany ale problem był kiedy guardian był zainstalowany i tak samo jest gdy usługe guardiana usunąłem. Poprawiło się tylko to, że Windows zawsze restartuje Firebirda pomyślnie tj. gdy zobacze błąd error code 401 na końcówkach, loguje się na serwer i usługa jest uruchomina za każdym razem. gdy Guarian się opiekował usługą FB to czasem była uruchomiona podczas błędu a czasem nie(więc wystąpienie błędu całkowicie normalne)
log firebird z jednego dnia w załączeniu.
czy ktoś oprócz problem próbował Oracle XE 11g? Czy w ogóle ktoś na forum korzysta z KS PPS na Oracle ?
W sobotę przestawiłem w tryb Classic Server. Działa.Nie spodziewam się specjalnie mniejszej ilości restartów(chociaż w poniedziałek i wtorek nic się nie wydarzyło)lecz ograniczenia skutku wyjątku tylko do jednego klienta.
Cytuj1) całego gfix tzn.? całego bata z gfixem i gbakiembył gdzieś na forum ale jak coś to przypominam mojego [...]