collapse

Reklama

Autor Wątek: A jakby tak to wszystko olać i tak z 3 dni wziąć wolne ???  (Przeczytany 18439 razy)

Offline PanDB

• Ekspert
  • Pomógł? 7
Odp: A jakby tak to wszystko olać i tak z 3 dni wziąć wolne ???
« Odpowiedź #30 dnia: Lutego 12, 2013, 15:17:59 pm »
A to jeszcze jeden elaboracik:

Kilka aspektów pracy w naszej Służbie zdrowia:

1 Merytoryczny- wiadomo trzeba robić dobrze w swoim zawodzie zgodnie z wiedzą i sztuką -dot. to też pozostałego personelu , włącznie z informatykami.

2. Recepty skierowania - i nie tylko ( patrz wyżej )zgodnie ze sztuką .

Ale, masa komplikacji rozliczeniowych , uprawnień , itd. Skutkuje to ciągłym strachem przed:
- błąd literowy , recepta niewłaściwa , opakowanie , dawkowanie , limity , choroby, wskazania  itd.- oczywiście kary potencjalne.

3. Rozliczanie - ważniejsze od leczenia. Strach przed pseudo niewłaściwym wypełnieniem dokumentów itd . Już 42 dni nowego roku a bałagan trwa. Kody , formaty, procedury , dni , porady , przepustki - jedna wielka breja informatyczna.

4.Kolejki- już jest lepiej w papierach , bo tak ich raportowanie zostało skomplikowane , by osiągnąć taki "papierowy" efekt . A wystarczy wejść na poczekalnię - tu jest gorzej . Dziwne????

5 E-wuś , idealny, w końcu wiele rozwiązujący . Szybki i trzeba przyznać ,że w swojej 1-szej fazie, działa całkiem nieźle .
Lecz tak u nas być nie może . Musiano go pozbawić tych zalet.. Stał się kością w gardle Świadczeniodawców ( patrz pkt 3. tej listy).. Zamiast pomagać stwarza kolejny powód do obaw, wydłuża pracę komplikuje itp. Sprawdzenie gdziekolwiek przez kogokolwiek w tym systemie powinno być respektowane przez NFZ - bo przecież pacjent był ubezpieczony !!!!

6. Monopole- NFZ z jednej strony , programy świadczeniodawców szczególnie Kamsoft z drugiej . Ten duet ma kłopoty z współpracą , komunikacją itd. PRAWO MURPHIEGO .  Mam wrażenie ,że zjadają się sami swój ogon , i nawet dalej bo doszli do genitaliów.

7. Ministerstwo ma nas wszystkich w poważaniu . To wysokie progi  tu wielka polityka. Ale na mój chłopski rozum naprawdę zaczeło się wszystko od Pani obecnej Marszałek Sejmu . A nasz nowy minister  Celebryta z programów a la BIG Brother już tego nie ogarnął.

8 Izby Lekarskie - przykład nieudolności , choćby ten poroniony protest receptowy . Tak nieudolnie prowadzony . Został wykorzystany by nas jeszcze bardziej znienawidzić , i  konfliktować. Siedzą cicho a 42 dzień minął. Tematu nie ma. Gazetki sobie wydają , no i oczywiście mają  WYBORY.

9. Pieniądze publiczne- ten system ma je chronić , lecz je marnuje . A celem jest ich oszczędność nie przez racjonalne wydawanie , lecz odstręczenie wszystkich od Publicznej Służby Zdrowia - o tym jednak nikt nie powie głośnio .
Spytajcie emeryta , czy mu leki staniały . Czy łatwiej mu trafić do lekarza. Pytajcie pacjentów dlaczego ganiają ich po oddziałach , a nie ma wewnętrznej  konsultacji . Opłaca się bardziej wypisywać , przyjmować iniz konsultować  Chcieli mieć manegerów w służbie zdrowia - to mają . Kasa dla placówki się liczy , a nie dla pacjenta. M. In operuje się na raty bo to się oplaca. Krótkie pobyty w szpitalu są opłacalne dla systemu jako całości . Dla szpitala nie. JPG, procedury w wielu przypadkach są błędne . Wycena z sufitu i to w obie strony

10. dopiszcie jeszcze z kilkadziesiąt pkt , bo na pewno można .

.

Offline Monia

• Specjalista
  • Pomógł? 3
« Odpowiedź #31 dnia: Lutego 12, 2013, 18:34:18 pm »
Jak ma być dobrze w służbie zdrowia,jak z jednego ubezpieczenia korzysta cała rodzinka(przy mężu,przy żonie),przy członku rodziny,co to wogóle jest,a poza tym na 100% pacjentów , ok. 80% to bezrobotni,którzy też nie płacą za siebie składek,najciekawsze jest to ,że właśnie pacjenci którzy nie płacą za siebie składek są najbardziej roszczeniowi,bo im się należy ,a nie powinno.

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #32 dnia: Lutego 12, 2013, 19:12:54 pm »
Za takich jak te nieroby płącą tacy jak ja. Osobiście płacę podwójną składkę zdrowotną choć ch*j z tego mam.

Offline PanDB

• Ekspert
  • Pomógł? 7
« Odpowiedź #33 dnia: Lutego 12, 2013, 19:22:06 pm »
Za takich jak te nieroby płącą tacy jak ja. Osobiście płacę podwójną składkę zdrowotną choć ch*j z tego mam.

;-))) Dzięki składce możemy sie rozliczać . A że rozliczenia sa jak każdy widzi.
 To ...........armia ludzi ma pracę .........
I płaci skłdkę . Takie sobie "błędne koło".
Składka w systemie zdrowotnym jest najważniejsza.
I to jest istotą funkcjonowania systemu .......
 A nie tam jakieś zdrowie publiczne.

A Ty płacisz podwójnie .... I dlatego jesteś prawdziwym patriotą .
 Oczywiście do czasu jak zachorujesz . Wtedy już nie.
 Wtedy jesteś traktowany jak intruz i do tego oszust , Więc wybacz ale będziemy Cię sprawdzać codziennie , czy ta składke zaplacileś.
 A to juz jest sensem E-wusia. itd.

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #34 dnia: Lutego 12, 2013, 19:25:03 pm »
Nawet podatki płacę. Nie kręcę na lewych fakturach, żeby sobie koszty zwiększyć. Chyba mam coś nie tak z głową.
Zona mi właśnie mówiła, że u niej w przychodni jest taka kobieta, która od samego początku (a to już parę lat) śmiga od specjalisty do specjalisty i ciągle ubezpieczona na decyzji wójta. I razem z nią cała rodzina. Tacy to sobie pożyją ;)

Offline PanDB

• Ekspert
  • Pomógł? 7
« Odpowiedź #35 dnia: Lutego 12, 2013, 19:30:23 pm »
A jaki to problem zostać Wójtem , lub bzyknąć córkę Wójta, małżonka  powinna zrozumieć , iz robisz to dla dobra rodziny)..
Żonę Wójta , też można , a jak pokocha to zwinie mu pieczątki ...... Jest tysiące powodów by być uprzywilejowanym . Np. Posłem mozna zostać. Ostatecznie rolnikiem - KRUS tez jest niezły.
Ale najlepiej nie płacić składek i składać oświadczenie . Brak przepisów wykonawczych i fakt ratowania swego zdrowia , usprawiedliwi podpisanie takiego dokumentu .
Ludzie sie niebawem zwiedzą
. I zamiast ograniczyć brak ubezpieczenia E-wuś je zwiększy.

Offline Henryk

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #36 dnia: Lutego 13, 2013, 06:49:46 am »
Za 1,25% warto rozbijać rodzinę Wójta ?

Offline Carlos

• Super Specjalista
  • Pomógł? 6
« Odpowiedź #37 dnia: Lutego 13, 2013, 09:04:49 am »

To tak zwana sprawiedliwość społeczna.

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 567
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 1
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9409 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 28.

[Pokaż zapytania]