ja czekam na mozliwosc wyslania OPD
potwierdzenia maja byc pobierane tylko na pierwszy dzien miesiaca
i co i tez nie mozna wyslac bo GDR-ki )
ja czekam tak samo z fizjo..
ale to nie rozwiązuje sytuacji bo to pozwoli wysłać świadczeni z elementem EL czyli że niby był sprawdzany ewuś ale bez kodu
a nam chodzi o to, żeby za dni kiedy nie trzeba było sprawdzać ewusia (u mnie soboty-niedziele) nie trzeba było nic wykazać!
poza tym to jak pobrane zostaly a z roznych wzgledow utracone to co nie moge sie rozliczyc
jeżeli było sprawdzone ale nie masz kodu to możesz skorzystać z opcji
a) pobierasz kod z portalu/szoi z nowej opcji, programikiem kamsoftu robisz XMLa i importujesz do PPSa
b) "ulga styczniowa" czyli samo EL bez kodu na świadczeniu i NFZ sam sparuje z kodem u nich
to niech udostepnia historie pobran i po temacie (ale po co) mniej bedzie do zaplaty dla swiadczeniodawcow
to wszystko to jakas paranoja
a czy ktoś powiedział, że to jest logiczne ?
poza tym czy ktos ma madra i logiczna odpowiedz na pacjentow z legitymacja emeryta?
po co sprawdzac kazdego dnia nie wystarczy jeden raz?
wg mnie wystarczy wpisać raz z zakresem dat obowiązywania dokumentu na okres
całego świadczenia
powinno przejść .. niby ..
Rozumiem, że jeśli na początku stycznia sprawdzano ewusiem pacjentów ale nie zapisano kodów weryfikacji (bo np sekretarki sprawdzały przez przeglądarkę internetową i zapomnialy pobrać potwierdzenia - zanim dostały ppsa z ewusiem) to jak teraz po aktualizacji pps pusci te świadczenia to SZOI podepnie potwierdzenia z automatu. Mylę się
niby tak
ale tak jak pisał Paweł - mogą być kiedyś z tego jaja
jeżeli takich przypadków nie ma dużo to warto sobie kody zdobyć z portalu/szoi i zaimportować do PPSa żeby się spięły ze świadczeniami!
pozdrawiam